Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Zatočte s alergiami a jarnou únavou

ar je nádherné ročné obdobie kedy sa prebúdza príroda, teploty pomaly rastú a my po chladných dňoch cítime prílev novej energie. Necítia ho však všetci. Aj vy ste tieto dni unavení a všetko robíte ako v spomalenom filme?

Alebo vás naplno zasiahla alergia z peľov kvitnúcich rastlín, a tak ste nielen unavení, ale aj uslzení a kýchate aj 100 krát denne? Nie ste v tom sami. 

Vyskúšajte niektoré z našich tipov aby ste sa cítili vitálnejšie.

POMOC Z PRÍRODY PRI ALERGIÁCH
Rastliny už naplno rastú a kvitnú, a tak mnohí bojujú s príznakmi alergie na ich pele. Tie sa prejavujú najmä vodnatou nádchou, opuchnutými očami, kýchaním a svrbením v nose. Okrem liekov tlmiacich alergiu z lekárne si šetrným spôsobom môžete uľaviť aj domácimi spôsobmi.

– Vyskúšajte sirup, tinktúru alebo čaj z bylín, ktoré preukázateľne potláčajú alergické reakcie. Patria medzi ne výťažky z pukov divozelu, kaliny, nechtíka, čiernej ríbezle či hrabu. Používajú sa buď samostatne, alebo kvôli komplexnému účinku v kombináciách s ďalšími bylinami.

– Uvarte si žihľavový čaj. Ak vám pri sennej nádche opuchne nosová sliznica, kýchate a ťažko sa vám dýcha, môže za to produkcia histamínu, ktorý pri alergickej reakcii produkuje vaše telo vo väčšom množstve. Žihľava jeho produkciu blokuje. Na jednu šálku použite lyžicu sušených listov a zalejte horúcou vodou. Nechajte 5 minút lúhovať. Pite 2 – 3 krát denne.

– Skúsiť tiež môžete čaje z bazového kvetu, medovky lekárskej, echinacei purpurovej, rumančeka, ktoré budete piť 2 – 3 x denne na zmiernenie príznakov sennej nádchy.

– Ak vás trápia začervenané svrbiace oči, pripravte si obklad z nevädze poľnej. 4 lyžičky kvetov zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 15 minút. Do tekutiny namáčajte vatové tampóny a prikladajte si na oči.

– Pri sennej nádche tiež vyskúšajte zápar z majoránky. 1 PL sušenej majoránky zalejte pol litrom vody, nechajte prevrieť, odstavte a nechajte 5 minút lúhovať. Preceďte a tekutinu môžete po vychladnutí používať ako kloktadlo.

– Vyskúšajte užívať ginko dvojlaločné, 240 mg denne. Okrem posilnenia pamäti obsahuje aj účinné látky, ktoré dokážu zastaviť niektoré chemické spúšťače alergií. 

– Pravidelne sa naparujte nad 1 lyžičkou sušeného rumančekového alebo rebríčkového kvetu, zaliatou pol litrom horúcej vody. 

– Rozpustite štvrť lyžičky himalájskej soli v 2,5 dl teplej vody. Naplňte injekčnú striekačku, jednu polovicu streknite do jednej dierky, druhú polovicu do druhej.

– Varte jedlá s cesnakom. Pomôže zmierniť zdurenie nosnej sliznice.

– Pravidelne choďte do soľnej jaskyne. 45 minútový pobyt dokáže nahradiť 3 dni pri mori, čo pomáha aj pri alergických prejavoch.

JARNÁ ÚNAVA, AKO S ŇOU ZATOČIŤ?

Ak sa cítite unavení, smutní, nervózni, všetko sa vám zdá príliš namáhavé a najradšej by ste celý deň leňošili na gauči, môže to byť prejav jarnej únavy. Nie ste v tom sami. Citlivejší ľudia reagujú na zmeny ročných období horšie. Spôsobené to môže byť hormónmi (melatonín a serotonín), ktoré sa musia prispôsobiť postupnému predlžovaniu dní. Ak nechcete vylihovať a čakať, kým jarná únava prejde sama, môžete sa inšpirovať nasledujúcimi bodmi, ktoré vám pomôžu nakopnúť sa a dodať telu potrebnú energiu.

SPITE
Ste unavení? Tak sa vyspite. Nepremáhajte sa do neskorých nočných hodín, aby ste dokončili rozrobenú prácu, alebo si pozreli ďalší diel obľúbeného seriálu. Dospelý človek by mal spať minimálne 7,5 hodiny, pričom treba počítať s aspoň 30 minútami na zaspatie a zobudenie sa. Dôležitá je tiež pravidelnosť spánku, nesnažte sa dohnať spánok cez víkendy. 

PITE
Najlacnejší a najjednoduchší spôsob ako sa zbaviť únavy je u mnohých ľudí zvýšenie pitného režimu. Pravidelná dehydratácia totiž vysiľuje váš organizmus natoľko, že sa to prejavuje zvýšenou únavou, často spojenou s bolesťou hlavy. Dospelý človek by mal vypiť minimálne 2 – 3 litre tekutín vrátane tých v strave, pri zvýšenej fyzickej námahe viac. Piť by ste mali postupne počas celého dňa, nie nárazovo. Najlepšie je piť čistú vodu a nesladené ovocné a bylinkové čaje.

ZAČNITE DEŇ STUDENOU SPRCHOU
Aj keď sa neradi otužujete a predstava studenej vody hneď zrána vás desí, dajte tomu šancu. Sprchovať môžete začať najskôr končatiny, postupne prejdite s vodou aj na telo. Už po pol minúte sa vám pritekajúca voda nebude zdať vôbec studená. Prekrvíte si pokožku, pocvičíte srdce a preberie vás lepšie ako silná káva.

HÝBTE SA
Choďte čo najviac pešo a zahrňte do svojich dní športy ako cyklistika, beh, či korčuľovanie. Vnútri zase môžete vyskúšať jogu či iné aeróbne cvičenia, ktoré vás napumpujú energiou.

VYHĽADÁVAJTE SLNKO
Slnko nám pomáha zosynchronizovať cirkadiánny rytmus (ktorý reguluje cyklus spánok – bdenie) a je hlavným zdrojom vysoko potrebného vitamínu D.

JEDZTE ĽAHKÉ JEDLÁ
Po ťažkých jedlách plných nezdravých tukov automaticky príde únava. Trávenie totiž spotrebováva veľa energie a platí, čím ťažšie jedlá, tým sa cítite viac unavení. Dajte si na tanier čo najviac zeleniny (čoskoro bude sezónnych druhov na výber dostatok), ovocie si môžete dopriať ako zdravý snack. Výbornou formou dopĺňania vitamínov a vlákniny sú smoothie, skvelé sú tiež čerstvo odšťavené ovocné a zeleninové džúsy.

Želáme vám veľa energie, dobrej nálady a optimizmu do nasledujúcich dní, aby ste si užili krásy jari naplno.

Top