Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Ako sa nezblázniť počas školského roka

Aj vám sa zdá, že sa čas v septembri rozbehol akosi prirýchlo? Obzvlášť ak máte menšie deti. Roztočil sa kolotoč školských a pracovných povinností, rozvážanie na krúžky, domáce učenie, do toho nákupy a starostlivosť o domácnosť a vy si len po trochách ukrajujete čas pre seba. Ak vôbec.

Univerzálne riešenie tohto kolobehu síce neexistuje, keďže každá rodina funguje ináč. No aspoň niektoré z týchto tipov pre pohodovejší priebeh dní by vám mohli pomôcť:

1. VEČERNÁ PRÍPRAVA JE ZÁKLAD
Znížte množstvo stresu na minimum vďaka dôkladnej príprave na všetko, čo vás počas nasledujúceho dňa čaká.

  • Každý večer si spíšte zoznam, čo musíte alebo chcete na ďalší deň urobiť – tzv. TO DO LIST. Na papier, do poznámok v mobilnom telefóne či aplikácie, je to na vás. Počas dňa si zoznam kontrolujte a vybavené veci vyškrtávajte. 
  • Pripravte si už večer čo najviac vecí potrebných na plynulý odchod z domu. Nachystajte raňajky alebo aspoň suroviny na ne, desiate, oblečenie pre seba prípadne aj pre deti, ak si ešte nechcú vyberať oblečenie samy. Skontrolujte školskú tašku, veci na krúžky či potrebné veci do škôlky. Prezrite si svoju kabelku a veci, ktoré potrebujete na celý deň mimo domu, nachystajte dáždniky ak treba.
  • Doprajte si kvalitný spánok každý deň (dospelá osoba aspoň 7 hodín, dieťa v závislosti od veku, menšie deti 10). Dobre vyspatí budete mať hneď lepšiu náladu a viac energie na všetky povinnosti. 

2. RÁNO ROBÍ DEŇ
Ideálne je, ak vstávate o niečo skôr ako vaše deti. Bez rušenia sa tak môžete v pokoji osprchovať, obliecť, nalíčiť, či pripraviť kávu a raňajky. Po zobudení detí sa môžete venovať im.

Na všetky situácie reagujte pokojne. Ak máte malé deti, určite poznáte situáciu, kedy sa vy ponáhľate, no vaša ratolesť má čas. Nechce sa obliecť, obuť, jesť… A vás stojí veľa sebaovládania, aby ste nevybuchli. Najskôr napočítajte v duchu do 10 na upokojennie. Potom vyskúšajte vaše dieťa motivovať, napríklad „ak sa oblečieš rýchlejšie ako ja, večer si môžeš pozrieť o rozprávku naviac“ alebo „po škôlke ťa vezmem na to veľké ihrisko, ktoré máš tak rád“. Prípadne stávkou: „Stihneš si obliecť tepláky a mikinu za 2 minúty?“ Jednoznačne sa však snažte vyvarovať kriku, ktorý môže vyvolať plač či vzdor – a teda ďalšie zdržanie. Na obúvanie a obliekanie búnd si vyhraďte aspoň 5 – 7 minút. Ak by chcelo ísť niektoré dieťa ešte na toaletu, alebo protestovalo pri obúvaní konkrétnych topánok, aby ste mali aspoň malú časovú rezervu.

3. ČAS PO PRÁCI, ŠKÔLKE, ŠKOLE

  • Myslite na to, že aj keď sú záujmové krúžky pre dieťa obohacujúce, nič netreba preháňať. Ak ich je priveľa, unavené môže byť dieťa a vy môžete byť prevalcovaní časom stráveným logistikou okolo nich. Aj jeden alebo dva pre menšie deti bohato postačia. Ak máte už deti samostatné, krúžky ich bavia a dochádzajú na ne samy, vtedy je na zvážení skôr finančná stránka týchto voľnočasových aktivít a aby mali popri nich dostatok času a energie na školské povinnosti.
  • Zapájajte deti a partnera do chodu domácnosti čo najviac. Varte večeru spolu s deťmi alebo nechajte na partnera, aby ju pripravil on, pričom nemusí ísť o teplú varenú večeru. Rozdeľte si upratovanie, aj škôlkari sa už dokážu zapojiť do upratovania hračiek, utierania prachu, vykladania umývačky riadu, polievania kvetov, či nosenia bielizne do práčky. Čím sú deti staršie, tým zvládnu pomôcť viac, ak ich k tomu vediete a dovolíte im to, aj keď dané veci nespravia dokonale. Ak sa partnerovi nechce venovať čas upratovaniu, prenechajte mu napríklad nákupy potravín či robenie úloh s deťmi. Rozhodne nenechajte 1 osobu (vo veľa domácnostiach je ňou mama) aby robila takmer všetky činnosti v domácnosti.
  • Dovoľte malým deťom, aby boli samostatné. Pri obliekaní, hygienických návykoch či samoobslužných činnostiach v kuchyni. Čím skôr ich naučíte/dovolíte im zvládnuť všetko okolo svojich potrieb samostatne, tým viac času sa vám počas dňa uvoľní.
  • Posaďte si deti k sebe kým vyložíte nákup, dokončíte varenie, šitie a pod. Oni si zatiaľ môžu pri vás kresliť, rozprávať vám čo počas dňa zažili alebo si robiť domáce úlohy. Rovnaký čas teda využijete na povinnosti aj čas s deťmi. Po dokončení rozrobenej aktivity si k nim môžete prisadnúť a venovať im plnú pozornosť.
  • Ak je to možné, po návrate z práce sa snažte už nevenovať čas práci, alebo ho obmedziť na nevyhnutné minimum a nevenovať priveľa času sociálnym sieťam. Nechajte si to na neskôr, keď deti zaspia.
  • Do nástenného plánovacieho kalendára si značte  všetky plánované stretnutia, návštevy lekárov, krúžky každého dieťaťa, rodinné sviatky, termíny dokedy treba zaplatiť poplatky a iné dôležité veci. Budete tak mať vy, váš partner a deti, ktoré vedia čítať všetko pokope a vyhnete sa tak nechcenému stresu.
  • Snažte sa nákupy potravín a drogérie koncentrovať na 1 deň v týždni, kedy podľa zoznamu nakúpite všetko potrebné na celý týždeň. Priebežne dokupujte už len pečivo, prípadne ovocie. Pomôže vám v tom plán varenia na celý týždeň, kde si stanovíte jedlá, ktoré počas týždňa uvaríte/pripravíte, vrátane studenej večere či surovín na desiate deťom do školy a nakúpite si už vopred všetko potrebné. 
  • Na presun do skôlky/školy vyskúšajte občas využiť bicykel či kolobežku, čas síce neušetríte, no spojíte príjemné s užitočným a nevyhnutnú cestu využijete na spoločný šport s deťmi.

NEBUĎTE PERFEKCIONISTA, MYSLITE VIAC NA SEBA

Potreba mať všetko pod kontrolou, dokonale upratanú domácnosť a zabezpečenie spokojnosti ľudí okolo seba vás časom môže poriadne vyčerpať.

  • Rozdeľte si čas podľa vašich priorít a prižmúrte oči nad vecami, ktoré nie sú životne dôležité. Rozhodne nemusíte mať nonstop dokonale upratanú domácnosť, čerstvo navarené jedlo, či plnú chladničku. Rodina prežije aj na suchej večeri, kým si vy pôjdete zacvičiť, alebo sa stretnete s kamarátkou. Ak zrovna nečakáte dôležitú návštevu, vysávanie počká do ďalšieho dňa a vy si radšej užite slnečné popoludnie napríklad na bicykloch s rodinou. Dobijete baterky a prežijete príjemný spoločný čas.
  • Povinnosti delegujte. O delení domácich prác medzi všetkých členov domácnosti sme už písali vyššie. Okrem toho, ak je to možné, využite pomoc starých rodičov alebo priateľov, ktorí budú s vašimi deťmi kým si vy vybavíte potrebné veci, strávite spoločný čas s partnerom alebo ho využijete pre seba. Ak vám to financie dovolia, zvážte možnosť pani, ktorá k vám občas príde dôkladne upratať, kým vy strávite niekoľko hodín podľa svojich predstáv.

Myslite na seba. Na to mnohí, obzvlášť ženy – manželky a matky zabudajú. Nedávajte seba na posledné miesto, lebo vám môže hroziť vyhorenie. Ak začínate byť nervóznejší/šia ako zvyčajne, častejšie sa hneváte, trpíte únavou, stresom a vstávate s nechuťou, svedčí to o tom, že by ste sa mali zamyslieť nad tým, či nedávate seba na druhú koľaj a venujete dostatok času oddychu a veciam, ktoré máte radi. Rozmyslite si, aké aktivity by vás bavili a snažte sa ich zaradiť do plánu na každý týždeň. Môžu to byť pravidelné stretnutia s priateľkami, pri ktorých si vyleteje srdce, alebo sa dobre zasmejete. 

Kaviareň COFFESHOP COMPANY

Čas venovaný športu, pri ktorom vypnete myseľ a posilníte svoje telo. Alebo len nerušený čas osamote pod dekou pri čaji alebo pohári vína a s knihou v ruke. Aj hodinka pre seba vás dokáže pozitívne naladiť a pomôcť vám k lepšiemu zvládaniu povinností.

Deň má pre každého rovnakých 24 hodín. Držíme vám palce, aby ste čo najviac z nich strávili bez stresov a v dobrej nálade.

Top