Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Ako mať úspešnejší nový rok ako ten minulý 

Rok 2022 je pomaly na svojom konci. Je čas rekapitulovať, hodnotiť, analyzovať, ale najmä pozerať vpred a plánovať, ako si nasledujúci rok urobiť lepším a úspešnejším. Na to, aby sa vám to podarilo, sa treba poriadne pripraviť.  

Začiatok nového roka je ideálny čas na otočenie novej stránky, preto si toľko ľudí dáva novoročné predsavzatia. Nový rok sa často javí ako nový začiatok a skvelá príležitosť zmeniť zlé návyky a zaviesť nové rutiny, ktoré vám pomôžu rásť psychicky, emocionálne, sociálne, fyzicky alebo intelektuálne.


REVÍZIA UPLYNULÉHO ROKA

Skôr než začnete plánovať úspechy pre ďalší rok, je veľmi dôležité, aby ste si našli čas na zamyslenie sa nad rokom minulým. Ako inak budete vedieť, čo fungovalo a čo nie?

Urobte si koncoročnú revíziu svojho života, najmä ak sa v roku 2022 vyskytli nejaké silné emócie spojené so zlyhaniami, sklamaniami alebo frustráciou. Predstavte si, o koľko viac dosiahnete v novom roku, keď si spomeniete na najvýraznejšie životné lekcie, ktoré vám rok 2022 pripravil. Budete mať tiež oveľa lepšiu predstavu, ktoré oblasti vášho života chcete v budúcom roku zlepšiť.

Pripomeňte si ciele, ktoré ste si stanovili, a momenty, ktoré vám tento rok zmenili život – pozitívne či negatívne. Sú to pre vás tí najlepší učitelia. Zoberte si pero a papier a všetky významné okamihy uplynulého roka si spíšte a zamyslite sa nad nimi. V čom budete pokračovať aj v novom roku? Čo zo svojho života vyškrtnete? Na čo sa chcete zamerať, aby ste zlepšili? Vyčleňte si na toto zamyslenie sa aspoň 2 hodiny nerušeného času.


PLÁNOVANIE CIEĽOV

Teraz je ten správny čas na naplánovanie cieľov, ktoré chcete v nasledujúcom roku dosiahnuť. Chcete zmeniť prácu? Zvýšiť si kvalifikáciu? Láka vás podnikanie? Uvažujete o založení rodiny? Chcete sa presťahovať? Alebo konečne začať viac športovať? Spíšte si svoje predstavy a sny na papier, prípadne na tabuľu a pravidelne sa k nim vracajte. Môžete tak spraviť formou Vision boardu – tabule snov, kde si k jednotlivým snom a predstavám nalepíte fotografie/nakreslíte obrázky, aby ste si ich mohli lepšie vizualizovať. Je dôležité, aby ste ich mali denno-denne na očiach. Premýšľajte o nich, rozvíjajte ich a pokojne o nich aj nahlas hovorte – rodine, priateľom, kolegom. Buďte odvážni a stanovte si aj predbežné časové harmonogramy dosiahnutia svojich cieľov. Ako hovorí známy citát: „cieľ bez konkrétneho termínu je len želaním“, preto sa nebojte stanovovať si deadliny. 

Skúste v predstavách vykročiť zo svojej komfortnej zóny, naplánujte si niečo, čo ste predtým nikdy nerobili, neskúsili. Otvorte sa novým možnostiam, úspech je často založený práve na tom, že svoje staré zvyky necháme za sebou a skúsime k veciam pristupovať inak.


ZBAVENIE SA ZLOZVYKOV A NEGATIVITY A VYTVORENIE NOVÝCH RUTÍN A NÁVYKOV

Pokúste sa zbaviť zlozvykov, ktoré vám zhoršujú kvalitu života, bránia/spomaľujú plnenie vašich cieľov alebo sa ich túžite zbaviť z iného dôvodu. Medzi niektoré bežné zlozvyky patrí trávenie príliš veľa času pred obrazovkou, prokrastinácia, impulzívne nakupovanie, jedenie nezdravých potravín, fajčenie, pitie. Všetky tieto veci sú naše naučené správanie.

Kľúčom k zmene zlých návykov je nahradiť ich tými lepšími. Dobrou správou je, že nemusíte meniť všetko – stačí len jeden jediný zvyk, ktorý môžete zmeniť okamžite. Napríklad si dať 5 minútovú rozcvičku hneď po zobudení, začať chodiť do bytu/práce schodmi namiesto výťahu, limitovať čas na sociálnych sieťach o hodinu menej ako doteraz, vyškrtnúť z nákupného zoznamu nezdravé solené pochutiny a nahradiť ich zdravšími snackmi ako oriešky, sušené a čerstvé ovocie a podobne.

A teraz sa zamyslite. Kedy ste naposledy vyčistili svoj život od všetkej negativity? Čokoľvek, čo vám bráni žiť zdravý a šťastný život naplno, je potrebné eliminovať. Je toxická vaša práca? Máte okolo seba človeka, ktorý vás ohovára, závidí vám, nepomáha? Preč s tým. Možno vám to teraz príde ako príliš drastické a necitlivé riešenie, ale verte, že časom toto rozhodnutie oceníte. 


FINANCIE

Nezabudnite ani na financie. Na úspešný nový rok sa jednoducho nemôžete pripraviť bez prehodnotenia svojich financií. Peniaze sú často to, o čom väčšina ľudí hovorí, že im stojí v ceste k úspechu. A nie je ani prekvapujúce, že mnoho ľudí má aktuálne finančné problémy. To je dôvod, prečo musíte prehodnotiť svoje financie a vytvoriť si finančný plán do budúcnosti, ktorý zníži vaše výdavky, zvýši úspory a splatí prípadné dlhy. Poučte sa zo svojich chýb, ktoré ste robili počas tohto roka. 


STAROSTLIVOSŤ O SEBA

Posledným bodom, ale v zásade tým najdôležitejším, ste VY SAMI. Nezanedbávajte sa! Venujte si viac času, starajte sa o seba, robte si pravidelný mentálny a fyzický detox. Vaše psychické zdravie musí byť prioritou, pretože šťastný človek = zdravý človek = úspešný človek. Keď žijeme zaneprázdnený život, zdravie nie je prioritou, až kým nie je príliš neskoro. Snažte sa tomu predchádzať a starajte sa o svoje zdravie preventívne. Aby ste si užili úspešný nový rok, musíte byť bohatí vo všetkých vrstvách zdravia – fyzického, duševného aj emocionálneho. Stanovte si už teraz cieľ, že počas roka 2023 uprednostníte svoju pohodu, aby ste sa vyhli fyzickým bolestiam, boli viac nabití energiou a predišli vyhoreniu. Rozhodnite sa, že vaše zdravie je pre vás dôležité. Byť zdravý a starať sa o seba je nevyhnutnosťou, je to tá najdôležitejšia investícia, akú kedy môžete urobiť. 

A čo je najdôležitejšie, nezabudnite byť k sebe láskaví a oslavujte každý pokrok, ktorý na svojej ceste k úspechu dosiahnete. Myslite na to, že nie je dôležitý len konečný cieľ, ale aj cesta. Želáme vám krásny, zdravý a úspešný nový rok 2023!

Top