Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Čo zbaliť na letnú dovolenku?

Plánovanie letnej dovolenky môže byť vzrušujúce, ale vybrať a zbalit všetko potrebné môže byť trochu náročné. Chytá vás stres pred balením sa na dovolenku, alebo sa balíte ľavou zadnou tesne pred odchodom? Tak alebo tak, veríme, že vám našich pár tipov čo zbaliť túto činnosť uľahčí, budete mať všetko, čo potrebujete a budete cestovať ľahko a štýlovo.

Prvú otázku, ktorú si treba položiť je, či sa máte do čoho zbaliť.

BATOŽINA

Ak cestujete na dovolenku autom, zbaliť môžete viacero kusov batožiny rôznych veľkostí a hmotnosti, pri leteckej preprave ste limitovaný množstvom a hmotnosťou oveľa viac. Ako príručná batožina do lietadla sa hodí ruksak, prípadne malý kufrík, ktorý však nízkonákladové letecké spoločnosti povoľujú za extra doplatok. Ak plánujete poznávačku a veľa presunov, praktický môže byť ako odbavená batožina veľký ruksak, s ktorým máte voľné ruky. Na oddychovú dovolenku pri mori je obľúbenou klasikou kufor, ktorý je veľmi praktický na zbalenie sa – hneď po otvorení vidíte, kde čo máte a oblečenie sa v ňom pokrčí najmenej.

Na minimalizáciu pokrčenia oblečenia v kufri môže pomôcť ruličkovanie oblečenia do pevných ruličiek, najmä pokiaľ ide o pružné alebo pletené materiály. Oblečenie môžete tiež rozložiť čo najviac po celej šírke kufra. Ťažšie kúsky, ako sú džínsy a svetre, umiestnite na dno kufra a ľahšie kúsky, ako sú košele a šaty, na vrch. Snažte sa čo najviac využiť voľný priestor v kufri a vyplňte prázdne miesta menšími kúskami oblečenia alebo príslušenstvom. Ak chcete ešte viac zabezpečiť oblečenie proti pokrčeniu, môžete zvážiť použitie špeciálnych obalov na oblečenie. A nakoniec, vždy je dobré mať pripravenú možnosť vyžehlenia oblečenia na mieste, napríklad využitím hotelových služieb alebo žehličky, ktorá býva na izbe či apartmáne.

LARA BAGS
LARA BAGS
EMOTIVO

OBLEČENIE

Rozhodne nemusíte vziať toľko kusov oblečenia na koľko dní idete. Podľa počtu dní si vezmite len spodné prádlo. Z ostatného oblečenia ak idete do teplej krajiny (a predpovede počasia sú priaznivé) vezmite viac vrchných dielov (tielka a tričká s krátkym rukávom) ako spodných (šortky a sukne), prípadne zbaľte zopár šiat.

Oblečenie zbaľte v takých farbách a vzoroch, ktoré ľahko skombinujete.

Plavky: Na dovolenku pri mori je dôležité mať so sebou aspoň dve sady plaviek. Takto môžete meniť štýly a mať vždy suchú sadu na nosenie.

CALZEDONIA
CALZEDONIA

Letné šaty a sukne: Z ľahkých a vzdušných materiálov. Sú ideálne na prechádzky po pláži alebo na večerné potulky a posedenia v reštauráciách. Sú príjemné na nosenie, pohodlné a vždy vyzerajú dobre.

HOUSE

Krátké nohavice a tielka: Na výlety, prechádzky po meste, či ako rýchly outfit na pláž.

CROPP

Ľahký sveter alebo bunda: Večery pri mori môžu byť chladné, takže je dobré mať so sebou ľahký sveter alebo tenkú bundu. Z dlhého oblečenia vám počas leta pri mori spravidla stačí to, čo budete mať oblečené počas cestovania (mikina, džínsová bunda, dlhé legíny a podobne).

Oblečenie na spanie: Nezabudnite na pohodlné oblečenie na spanie – v lete väčšinou stačí set krátkych nohavíc a trička.

OBUV

Pri výbere obuvi je dôležité mať na pamäti komfort aj štýl:

Šľapky alebo sandále: Sú ideálne na chodenie po pláži alebo pohodlné chodenie po meste, pričom sa vám počas veľmi horúcich dní nepotia nohy ako v uzavretej obuvi.

OFFICE SHOES

Ľahké topánky/tenisky na chôdzu: Ak plánujete veľa chôdze alebo výlety, pár pohodlných topánok je nevyhnutnosťou.

Elegantná obuv: Ak máte v pláne navštevovať viac formálne miesta alebo večerné podujatia, pár pekných lodičiek alebo sandálí je dobrým doplnkom vášho dovolenkového šatníka.

DOPLNKY

Niektoré základné doplnky, ktoré by ste nemali zabudnúť pri balení na letnú dovolenku pri mori:

Klobúk a slnečné okuliare: V lete je vhodné nosiť klobúk/šiltovku či inú pokrývku na ochranu hlavy, tváre a očí pred priamym slnečným žiarením, čo môže pomôcť predchádzať úpalom a dlhodobým poškodeniam kože. Slnečné okuliare sú nevyhnutné na ochranu očí pred silným slnečným svetlom.

BIJOU BRIGITTE, BUSHMAN

Plážová taška: Je potrebná na prenášanie vašich plážových nevyhnutností, ako sú uteráky, opaľovacie krémy, voda a kniha na čítanie.

Šatka alebo pareo: Plážové pareo je multifunkčný kúsok, ktorý môžete použiť ako ľahký prehoz proti slnku, improvizovanú plážovú deku alebo štýlový doplnok k plavkám.

TEZENIS

Kabelka: Malá štýlová na pár drobností.

BIJOU BRIGITTE

Šperky: Vyberte si niekoľko univerzálnych kúskov, ktoré dobre zapadajú do vašich outfitov. Snažte sa však obmedziť množstvo drahých kúskov, ktoré so sebou beriete, aby ste predišli možnému strateniu alebo odcudzeniu.

KOZMETIKA A LIEKY

Pri lete lietadlom, ak letíte len s príručnou batožinou, umiestnite všetku tekutú kozmetiku (krémy, pasty, olejčeky, odličovače a pod) do priesvitných uzatvárateľných vreciek rozmeru 20 x 20 cm, pričom maximálna veľkosť každého balenia môže byť 100 ml (dokopy do 1000 ml na osobu). Väčšie balenia si môžete dať do odbavenej batožiny. Takisto lieky môžete vybrať z krabičiek a všetky umiestniť do priesvitného vrecka, ktoré spolu s kozmetikou vyložíte na posuvný pás pri bezpečnostnej kontrole.

Opaľovacie krémy a prípravky po opaľovaní a na spálenú pokožku – nezabudnite si vziať minimálne jeden opaľovací krém/sprej alebo mlieko, ak bude treba viac, dokúpite na mieste. SPF vyberajte podľa svojho typu pokožky, najdôležitejšia je však pravidelná aplikácia po každom kúpaní, spotení a utretí uterákom. Nezabudnite na upokojujúce telové mlieko po opaľovaní, gél s Aloe Vera, či Panthenol, ktorý je vhodný aj na spálenú pokožku.

Dr. MAX
PUPA MILANO

Lekárnička – v každej dobrej lekárni vám poradia vzhľadom na vaše potreby čo treba so sebou vziať na dovolenku, myslite aj na vaše individuálne potreby a hlavne všetky predpísané lieky, ktoré musíte užívať, poradiť sa môžete aj so svojimi lekármi. Medzi najdôležitejší základ patria lieky proti horúčke, bolesti a tráviacim ťažkostiam – napríklad Paralen, Brufen, Acylpyrin, čierne uhlie, Smecta a iné. Nezabudnite na náplaste, zvážiť môžete prípravky na hydratáciu, ako sú elektrolytové prášky/šumivé tablety a ak viete, že vám hrozí morská nevoľnosť a chystáte sa na výlet loďou, zahrňte lieky proti nej. Pripraviť sa môžete aj na iné možné ochorenia a ťažkosti, ktoré môžu počas dovolenky nastať, najdôležitejšia je však prevencia – myslite na dostatočnú hydratáciu, pobyt v tieni, hygienu pri stravovaní a pozor na striedanie teplôt. Špecifické lieky na iné ako najbežnejšie ťažkosti kúpite aj na mieste, obzvlášť ak budete musieť riešiť návštevu lekára.

Kozmetika a dekoratívna kozmetika – na pobyte pri mori väčšinou platí – menej je niekedy viac, a tak nemusíte brať všetko to, čo používate doma. Jemný rúž na pery, vodeodolná špirála a trocha trblietok vo forme rozjasňujúceho trblietavého spreja na telo a vlasy a očných tieňov úplne stačí. Sprchový gél býva na hoteli, pokožke od soli z morskej vody stačí aj čistá voda. Prípravok alebo hubka na odlíčenie, obľúbený šampón či výživná maska, krém na tvár a vyššie spomenuté prípravky na a po opaľovaní sú samozrejmosťou.

PUPA MILANO

NIEČO NAVIAC

Každý má iné potreby a vy viete najlepšie, čo nesmiete rozhodne zabudnúť. Vezmite si napríklad:

Vodotesný obal na mobilný telefón: Môže byť užitočný pri ochrane vášho telefónu pred pieskom a vodou.

Kniha: Kedy si nájsť čas na čítanie, ak nie na dovolenke ležiac v tieni na lehátku, pod stromom v kempe, alebo večer na izbe? Spýtajte sa v kníhkupectve na najnovšie hity, či obľúbené bestsellery a nájdite tú pravú, čo vám spríjemní voľný čas.

PANTA RHEI

Pri balení na dovolenku je dôležité pamätať na to, aby ste boli praktickí a efektívni. Baľte len to, čo skutočne potrebujete, a vždy sa snažte využiť priestor vo vašej batožine čo najefektívnejšie. Ak sa budete riadiť týmito tipmi, môžete sa tešiť na bezstarostnú letnú dovolenku pri mori, ktorá bude nielen pohodlná, ale aj štýlová.

Top