Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Recepty na zdravé a veľmi chutné letné dobroty

Vitajte v období, ktorého krása spočíva v jasných slnečných dňoch, teplých večeroch a príležitostiach na oddych a zábavu na čerstvom vzduchu. Leto je tiež časom, kedy je jedlo dôležité prispôsobiť teplým teplotám a hľadať osviežujúce možnosti, ktoré nám dodajú energiu a potešenie. V tomto blogu sa pozrieme na niekoľko originálnych a jednoduchých receptov, ktoré vás dostanú do skvelej letnej nálady.

Je to tiež ideálna príležitosť vyskúšať niečo nové v kuchyni, vďaka sezónnym surovinám, ktoré ponúka príroda.

LETNÝ ŠALÁT S AVOKÁDOM A JAHODAMI

Tento letný šalát predstavuje vynikajúci spôsob, ako začať letný deň, alebo počas obeda energiu získať, nie stratiť trávením ťažkého jedla. Avokádo je plné zdravých tukov a vlákniny, zatiaľ čo jahody dodajú tomuto šalátu sladkosť a sviežosť.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé avokáda
  • 200 g jahôd
  • 50 g vlašských orechov
  • Listový šalát podľa chuti
  • Olivový olej, citrónová šťava, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Pre sýtejší obed môžete pridať čerstvý syr alebo grilované kuracie prsia

Príprava: Avokádo nakrájame na kúsky, jahody na polovice, orechy nadrobno a premiešame s listovým šalátom. Ako dresing zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, soľou a korením a polejeme ním šalát.

ŠPAGETY S CITRÓNOVOU OMÁČKOU, BAZALKOU A PARMEZÁNOM

Ľahké, osviežujúce jedlo, ideálne na letné mesiace.

Ingrediencie:

  • 200 g špagiet
  • Šťava a kôra z 2 veľkých citrónov
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu, plus extra na podávanie
  • Hrubá soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 menšia šálka čerstvej bazalky, nadrobno nakrájanej

Príprava:

  1. Uvaríme špagety v osolenej vode do stavu al dente.
  2. Zatiaľ v malej panvici zmiešame citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cesnak, olivový olej, soľ a korenie. Zmes zohrejeme na miernom ohni asi 2 minúty, potom odstavíme.
  3. Ocedíme špagety, pričom si necháme asi šálku vody z varenia. Špagety vrátime do hrnca.
  4. Prilejeme citrónovú omáčku na špagety a pridáme parmezán. Trochou vody z varenia sa omáčka dostatočne zriedi a špagety sa s ňou lepšie premiešajú.
  5. Pridáme bazalku a premiešame. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody z varenia, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu.
  6. Podávame s extra parmezánom na vrchu.

DOMÁCA ZMRZLINA Z BANÁNOV A BOBUĽOVÉHO OVOCIA

Táto domáca zmrzlina je rýchla, jednoduchá a nemusíte mať ani zmrzlinovač. Vďaka banánom a bobuľovému ovociu je plná vitamínov a antioxidantov.

Ingrediencie:

  • 3 dobre zrelé banány
  • 1 šálka zmrazeného bobuľového ovocia (stačia čučoriedky, alebo môžete pridať maliny, jahody, či ríbezle, prípadne použiť zakúpený mix ovocia)
  • 2 lyžice medu

Príprava: Banány nakrájame na kúsky a zmrazíme. Zmrazené banány a bobule potom rozmixujeme v mixéri do hladka, pridáme med a znovu rozmixujeme. Zmrzlinu môžeme dať na 2 hodiny do mrazničky, aby dostala správnu konzistenciu, môžete ju však konzumovať aj okamžite.

GRILOVANÉ KURACIE PRSIA S ANANÁSOM

Tento recept prináša jedinečnú a chutnú kombináciu sladkého ananásu a jemného kuracieho mäsa. Grilovanie ovocia zjemňuje jeho chuť a zároveň pridáva jemný karamelový podtón, ktorý skvele dopĺňa kuracie mäso.

Ingrediencie:

  • 4 kuracie prsia bez kosti a kože
  • 1 celý ananás
  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Špízy

Príprava:

  1. Kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky. Ananás očistíme a nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti ako kúsky kurčaťa.
  2. V miske zmiešame sójovú omáčku, med, citrónovú šťavu, mletú papriku, soľ a korenie, aby sme vytvorili marinádu.
  3. Kúsky kuracieho mäsa dáme do marinády a dobre premiešame, aby boli všetky kúsky pokryté. Necháme marinovať aspoň hodinu, ale ideálne cez noc v chladničke.
  4. Na špízy striedavo napichujeme kúsky kuracieho mäsa a ananásu.
  5. Grilujeme na stredne veľkom ohni, kým nie je kuracie mäso dobre prepečené a ananás mierne skaramelizovaný, asi 15-20 minút. Počas grilovania môžeme mäso a ananás občas potierať zvyškom marinády, aby boli ešte šťavnatejšie.

Môžete podávať s ľahkým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

OSVIEŽUJÚCI LETNÝ NÁPOJ – MELÓNOVÝ PUNČ

Tento nápoj je pravým symbolom leta. Melón, čerstvá mäta a perlivá voda sa spoja a vytvoria lahodný a osviežujúci nápoj, ktorý je ideálny na horúce letné dni.

Ingrediencie:

  • 1 malý červený melón
  • 2 citróny
  • 2 litre chladenej perlivej (minerálnej) vody
  • Hrsť čerstvých listov mäty
  • Ľad podľa potreby
  • Med alebo agávový sirup podľa chuti (nemusí byť)

Príprava:

  1. Melón olúpeme, odstránime semienka a nakrájame na kocky. Pár kociek môžete nechať na ozdobu hotového nápoja, ostatné rozmixujeme v mixéri do hladka.
  2. Do veľkej misky pridáme rozmixovaný melón, šťavu z citróna, perlivú vodu, a čerstvé lístky mäty. Ak chcete sladší nápoj, pridajte med alebo agávový sirup podľa chuti.
  3. Nápoj premiešame a necháme v chladničke aspoň hodinu, aby sa chute spojili.
  4. Pred podávaním pridáme do nápoja ľad, môžeme pridať zopár melónových kociek a lístov mäty a dobre premiešame. Podávame so slamkou.

Melónový punč je skutočne osviežujúci a lahodný nápoj, ktorý si zamilujete. Skvele sa hodí na letné grilovačky, pikniky, alebo len tak na posedenie na terase.

Vyskúšajte tieto jednoduché a zdravé letné recepty a užite si skvelé chvíle pri varení a jedle. Letné stravovanie nemusí byť komplikované ani ťažké, stačí len trocha kreativity a chuť experimentovať s chuťami. Nezabúdajte, že zdravie je dôležité a vyvážený a výživovo pestrý jedálniček vám pomôže užiť si toto krásne letné obdobie naplno!

Top