Obchodné centrum otvorené 9-21 H.Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)
Blog
Recepty na zdravé a veľmi chutné letné dobroty
Vitajte v období, ktorého krása spočíva v jasných slnečných dňoch, teplých večeroch a príležitostiach na oddych a zábavu na čerstvom vzduchu. Leto je tiež časom, kedy je jedlo dôležité prispôsobiť teplým teplotám a hľadať osviežujúce možnosti, ktoré nám dodajú energiu a potešenie. V tomto blogu sa pozrieme na niekoľko originálnych a jednoduchých receptov, ktoré vás dostanú do skvelej letnej nálady.
Je to tiež ideálna príležitosť vyskúšať niečo nové v kuchyni, vďaka sezónnym surovinám, ktoré ponúka príroda.
LETNÝ ŠALÁT S AVOKÁDOM A JAHODAMI
Tento letný šalát predstavuje vynikajúci spôsob, ako začať letný deň, alebo počas obeda energiu získať, nie stratiť trávením ťažkého jedla. Avokádo je plné zdravých tukov a vlákniny, zatiaľ čo jahody dodajú tomuto šalátu sladkosť a sviežosť.
Ingrediencie:
2 zrelé avokáda
200 g jahôd
50 g vlašských orechov
Listový šalát podľa chuti
Olivový olej, citrónová šťava, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Pre sýtejší obed môžete pridať čerstvý syr alebo grilované kuracie prsia
Príprava: Avokádo nakrájame na kúsky, jahody na polovice, orechy nadrobno a premiešame s listovým šalátom. Ako dresing zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, soľou a korením a polejeme ním šalát.
ŠPAGETY S CITRÓNOVOU OMÁČKOU, BAZALKOU A PARMEZÁNOM
Ľahké, osviežujúce jedlo, ideálne na letné mesiace.
Ingrediencie:
200 g špagiet
Šťava a kôra z 2 veľkých citrónov
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1/2 šálky extra panenského olivového oleja
1/2 šálky strúhaného parmezánu, plus extra na podávanie
Uvaríme špagety v osolenej vode do stavu al dente.
Zatiaľ v malej panvici zmiešame citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cesnak, olivový olej, soľ a korenie. Zmes zohrejeme na miernom ohni asi 2 minúty, potom odstavíme.
Ocedíme špagety, pričom si necháme asi šálku vody z varenia. Špagety vrátime do hrnca.
Prilejeme citrónovú omáčku na špagety a pridáme parmezán. Trochou vody z varenia sa omáčka dostatočne zriedi a špagety sa s ňou lepšie premiešajú.
Pridáme bazalku a premiešame. Ak je to potrebné, pridáme ešte trochu vody z varenia, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu.
Podávame s extra parmezánom na vrchu.
DOMÁCA ZMRZLINA Z BANÁNOV A BOBUĽOVÉHO OVOCIA
Táto domáca zmrzlina je rýchla, jednoduchá a nemusíte mať ani zmrzlinovač. Vďaka banánom a bobuľovému ovociu je plná vitamínov a antioxidantov.
Ingrediencie:
3 dobre zrelé banány
1 šálka zmrazeného bobuľového ovocia (stačia čučoriedky, alebo môžete pridať maliny, jahody, či ríbezle, prípadne použiť zakúpený mix ovocia)
2 lyžice medu
Príprava: Banány nakrájame na kúsky a zmrazíme. Zmrazené banány a bobule potom rozmixujeme v mixéri do hladka, pridáme med a znovu rozmixujeme. Zmrzlinu môžeme dať na 2 hodiny do mrazničky, aby dostala správnu konzistenciu, môžete ju však konzumovať aj okamžite.
GRILOVANÉ KURACIE PRSIA S ANANÁSOM
Tento recept prináša jedinečnú a chutnú kombináciu sladkého ananásu a jemného kuracieho mäsa. Grilovanie ovocia zjemňuje jeho chuť a zároveň pridáva jemný karamelový podtón, ktorý skvele dopĺňa kuracie mäso.
Ingrediencie:
4 kuracie prsia bez kosti a kože
1 celý ananás
4 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice medu
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
1 čajová lyžička mletej papriky
Soľ a korenie podľa chuti
Špízy
Príprava:
Kuracie prsia nakrájame na stredne veľké kúsky. Ananás očistíme a nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti ako kúsky kurčaťa.
V miske zmiešame sójovú omáčku, med, citrónovú šťavu, mletú papriku, soľ a korenie, aby sme vytvorili marinádu.
Kúsky kuracieho mäsa dáme do marinády a dobre premiešame, aby boli všetky kúsky pokryté. Necháme marinovať aspoň hodinu, ale ideálne cez noc v chladničke.
Na špízy striedavo napichujeme kúsky kuracieho mäsa a ananásu.
Grilujeme na stredne veľkom ohni, kým nie je kuracie mäso dobre prepečené a ananás mierne skaramelizovaný, asi 15-20 minút. Počas grilovania môžeme mäso a ananás občas potierať zvyškom marinády, aby boli ešte šťavnatejšie.
Môžete podávať s ľahkým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
OSVIEŽUJÚCI LETNÝ NÁPOJ – MELÓNOVÝ PUNČ
Tento nápoj je pravým symbolom leta. Melón, čerstvá mäta a perlivá voda sa spoja a vytvoria lahodný a osviežujúci nápoj, ktorý je ideálny na horúce letné dni.
Ingrediencie:
1 malý červený melón
2 citróny
2 litre chladenej perlivej (minerálnej) vody
Hrsť čerstvých listov mäty
Ľad podľa potreby
Med alebo agávový sirup podľa chuti (nemusí byť)
Príprava:
Melón olúpeme, odstránime semienka a nakrájame na kocky. Pár kociek môžete nechať na ozdobu hotového nápoja, ostatné rozmixujeme v mixéri do hladka.
Do veľkej misky pridáme rozmixovaný melón, šťavu z citróna, perlivú vodu, a čerstvé lístky mäty. Ak chcete sladší nápoj, pridajte med alebo agávový sirup podľa chuti.
Nápoj premiešame a necháme v chladničke aspoň hodinu, aby sa chute spojili.
Pred podávaním pridáme do nápoja ľad, môžeme pridať zopár melónových kociek a lístov mäty a dobre premiešame. Podávame so slamkou.
Melónový punč je skutočne osviežujúci a lahodný nápoj, ktorý si zamilujete. Skvele sa hodí na letné grilovačky, pikniky, alebo len tak na posedenie na terase.
Vyskúšajte tieto jednoduché a zdravé letné recepty a užite si skvelé chvíle pri varení a jedle. Letné stravovanie nemusí byť komplikované ani ťažké, stačí len trocha kreativity a chuť experimentovať s chuťami. Nezabúdajte, že zdravie je dôležité a vyvážený a výživovo pestrý jedálniček vám pomôže užiť si toto krásne letné obdobie naplno!