Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Novinky

Pripravení na nový školský rok

Po dlhých letných prázdninách je návrat do školy pre deti aj rodičov výzvou. Predstavuje prechod z voľnejších dní k striktnejšiemu školskému režimu. Aby tento prechod prebiehal čo najhladšie, je dôležitá kvalitná príprava.

Tu je niekoľko tipov, ako sa efektívne pripraviť na začiatok nového školského roka:

1. Postupná zmena režimu dňa

Na konci prázdnin by ste mali postupne prechádzať na školský režim. Určte cieľový čas vstávania tým, že zistíte, koľko spánku vaše dieťa potrebuje podľa jeho veku, a zistite optimálny čas vstávania na školské dni. Ak je vaše dieťa zvyknuté vstávať neskoro, postupne upravujte jeho budík skôr, približne o 10-15 minút každý deň, až kým nedosiahnete požadovaný čas vstávania. Aj cez víkendy by mali deti chodiť spať a vstávať približne v rovnakom čase, aby si telo zvyklo na konzistentný režim. Je dobré obmedziť používanie obrazoviek, ako sú telefóny, tablety alebo televízia, minimálne hodinu pred spaním, pretože modré svetlo z obrazoviek môže rušiť produkciu melatonínu, hormónu spánku. A napokon, zabezpečte, aby spálňa bola tichá, tmavá a chladná, čo pomôže podporiť kvalitný spánok.

2. Zorganizujte pracovné miesto

Aby sa dieťa cítilo na školu pripravené, je dobré mať doma pripravené prostredie na písanie úloh a učenie. Poriadok a čistota na pracovnom stole môže zvýšiť produktivitu a koncentráciu dieťaťa. Uistite sa, že miesto na učenie je pokojné, svetlé – ideálne pri prirodzenom svetle blízko okna a nie sú na ňom rušivé prvky. Všetky školské potreby majte v prehľadných úložných priestoroch a najčastejšie používané veci uložte na dosah ruky. Stolička by mala byť pohodlná a ergonomicky vhodná, aby podporovala správne držanie tela počas učenia a písania. Na stene nad stolom môžete zavesiť nástenku alebo plánovač na sledovanie úloh a termínov, čo pomôže dieťaťu zostať organizovaným a sústredeným na štúdium. Miesto pravidelne kontrolujte a udržujte v stave ako na začiatku školského roka.

3. Aktivujte myseľ

Počas prázdnin je normálne, že sa deti odkláňajú od učebných materiálov. Aby ste sa efektívne pripravili na návrat do školy, skúste postupne zaviesť intelektuálne aktivity do ich dňa. To môže zahŕňať čítanie kníh, hranie vzdelávacích hier alebo dokončovanie jednoduchých pracovných listov. Navštívte miestne múzeá, vedecké centrá alebo si doma spravte vedecké experimenty na rozšírenie ich záujmov a znalostí. Zároveň diskutujte o aktuálnych udalostiach alebo zaujímavých témach, čím podporíte analytické myslenie. Postupné zaťažovanie a stimulácia mozgu pred školou im pomôže rýchlejšie sa prispôsobiť študijnej atmosfére a začať školský rok s plným nasadením.

4. Psychická príprava

Pre niektoré deti môže byť návrat do školy stresujúci. Rozprávajte s deťmi o ich obavách a očakávaniach týkajúcich sa návratu do školy. Pomôžte im nastaviť realistické ciele a plány na nový školský rok. Psychická príprava na začiatku školského roka je obzvlášť dôležitá pre prvákov. Pre mnohé deti môže byť myšlienka začatia školy alebo prechodu do nového stupňa vzrušujúca, ale zároveň môžu pociťovať obavy. Aby sme podporili pozitívne vnímanie a zmiernili strach, je dôležité s deťmi otvorene komunikovať o ich pocitoch a očakávaniach. Hovorte im o vlastných skúsenostiach z detstva a zdieľajte príbehy o nových kamarátoch a zážitkoch, ktoré ich čakajú. Organizovanie spoločenských aktivít s budúcimi spolužiakmi pred začatím školy môže tiež pomôcť pri zoznamovaní a budovaní priateľstiev. Navyše, vizualizácia pozitívnych situácií v škole alebo relaxačné techniky môžu byť nástrojmi na zvládanie napätia a nervozity. Takouto prípravou pomôžete detom začať novú kapitolu s väčším sebavedomím a menšími obavami.

So začiatkom nového školského roka sa spája príprava a nákupy školských potrieb, oblečenia, obuvi, doplnkov na desiatu atď. Na čo všetko treba myslieť:

Školské potreby:

Ruksak by mal byť ergonomicky tvarovaný, aby podporoval správne držanie tela. Vo vnútri by malo byť dostatok miesta na zošity, učebnice a pracovné zošity, nemal by však byť príliš ťažký. Peračník by mal obsahovať základné písacie a kresliace potreby, gumu a ďalšie pomôcky podľa triedy, do ktorej dieťa nastupuje. Pre staršie ročníky môže byť potrebná geometrická sada a kalkulačka. Užitočné je mať tiež obaly a dosky na zošity. Niektoré školy pomôcky na výtvarnú výchovu zabezpečia, iné vyžadujú, aby ste si všetko podľa zoznamu zabezpečili sami – ideálne je všetko uložiť do kufríka.

ŠEVT
ALLTOYS

Oblečenie a obuv:

Nevyhnutné je mať pár pohodlných tričiek (jednofarebných aj s obľúbenými motívmi), mikiny a rifle alebo iné pohodlné nohavice vhodné na sedenie. Na premenlivé počasie je praktická tenká bunda a pre chladnejšie dni hrubšia bunda alebo kabát. V škole by mali deti nosiť pohodlné prezuvky, ideálne na suchý zips, zatiaľ čo na von je dôležité mať vodeodolnú obuv. Na telesnú výchovu si pripravte vak s tričkom, krátkymi nohavicami alebo teplákmi, teniskami a ponožkami.

BAŤA

EXISPORT

DESIATA
Nezabudnite si pripraviť desiatový box – na výber je veľké množstvo dobre tesniacich boxov s obľúbenými motívmi, prípadne kúpte zásobu desiatových vreciek a fľašu na vodu.

MENOVKY
Myslite na označenie pomôcok, papúč či oblečenia menovkami – na výber máte popisovače textilu, nažehľovacie štítky, pečiatky na textil, samolepky, alebo môžete meno či iniciály na textil vyšiť.

Pamätajte, že najlepšou prípravou na školu je vytvorenie priateľského, podporného a organizovaného prostredia pre vaše deti. S dostatočným plánovaním a prípravou môže byť prechod zo slobodných letných dní do školského roka hladký a bez stresu.

Top