Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Zachráňme našu planétu: 30 dňová výzva bez plastov

Nie je žiadnou novinkou, že plasty predstavujú veľké nebezpečenstvo pre planétu Zem. Je to predovšetkým kvôli veľmi dlhej rozkladovej dobe, toxickým látkam uvoľňovaným do pôdy a vody a s tým súvisiacemu znečisťovaniu, ohrozeniu biodiverzity, riziku pre zvieratá, najmä v moriach a oceánoch, a tiež vážnemu narušeniu morských ekosystémov.

Len malé percento z celkového množstva vyhodených plastov sa skutočne recykluje, čo vedie k rozsiahlemu hromadeniu plastového odpadu v našom životnom prostredí. Bežný človek môže najviac pomôcť znížením spotreby plastov, čím minimalizuje množstvo plastového odpadu. Ak vám na našej planéte záleží, vyskúšajte sa zapojiť do 30-dňovej výzvy na zníženie používania plastov vo vašej domácnosti. Každý deň sa zameriame na konkrétny tip, ako môžete zmeniť svoje návyky, aby bola spotreba plastov čo najmenšia. Pozorne si ho prečítajte – každý deň len jeden bod, a zmapujte aktuálny stav a zvyky vo vašej domácnosti. Ak je to možné, podniknite zmenu, zakúpte alternatívne produkty, alebo si aspoň zapíšte na nákupný zoznam alebo to do list do budúcna. Veríme, že tipy budú užitočné a osvojíte si mnohé z nich vo svojom živote. Jednotlivé dni si môžete vytlačiť a nalepiť alebo položiť na miesto, kde si ich všimnete. Každý deň si odškrtnite daný bod, dajte si prípadne aj pripomienku do telefónu či kalendára. Poďme na to!

VÝZVA 30 DNÍ BEZ PLASTOV:

Deň 1: Spravte si doma revíziu tašiek využívaných na nákupy potravín a drogérie. Ak máte klasické tenké igelitové tašky, ktoré sa ľahko roztrhnú a prederavia, využívajte ich opakovane tak dlho ako to bude možné a nové už nekupujte. Do obchodu noste už len vlastné látkové tašky, prípadne pevné syntetické tašky, ktoré dlho vydržia. Ak také nemáte, kúpte ich ešte dnes alebo zajtra (kúpite napr. v drogérii dm).

Deň 2: Spravte revíziu fliaš na pitie, ktoré nosíte do práce či na výlety. Ak si zvyknete kupovať nápoje v plastových fľašiach, investujte radšej do vlastných sklenených alebo nerezových pitných fliaš a termosiek, do ktorých si naplníte čistú vodu (telo sa vám poďakuje), čaj alebo kávu.

Deň 3: Stravujete sa často v rýchlom občerstvení, kde používajú jednorázové plastové príbory a poháre? Od dnes si so sebou noste na obed vlastný nerezový príbor a papierový, sklenený, či keramický pohár, prípadne ak vlastníte opakovateľne využiteľný plastový, noste kľudne ten (nový však už nekupujte).

Deň 4: Spravte si revíziu mydiel a sprchových gélov. Tie čo máte v plastovom obale postupne použite, nové uprednostnite v tuhom stave (nebalené v plastovom obale). Okrem mydiel sa dajú kúpiť aj tuhé sprchové gély, prípadne vyhľadajte sprchové gély a peny v skle. Špongie na umývanie môžete nahradiť špongiami z morských húb, ktoré vašu pokožku naviac obohatia minerálmi a vydržia niekoľko rokov.

Deň 5: Kúpte si zubnú kefku z biologicky rozložiteľných materiálov ako bambus, kukuričný škrob a iné.

Deň 6: Vytvorte si vlastné čistiace prostriedky doma, s použitím jednoduchých prírodných ingrediencií, ako sú ocot, sóda bikarbóna, esenciálne oleje a i.. Na internete nájdete veľké množstvo návodov ako na to.

Deň 7: Kúpte si sklenený rozprašovač, ktorý môžete využívať opakovane. Na výrobu vlastného prípravku na umývanie okien stačí voda, ocot a pár kvapiek esenciálneho oleja. Klasické hubky na umývanie riadov po použití už nekupujte, vyberte si radšej ekologické hubky vyrobené z lufy, sisalu, agáve a iných prírodných materiálov.

Deň 8: Prehodnoťte svoj kozmetický arzenál a zvoľte si produkty zabalené v recyklovateľných alebo minimalizovaných plastových obaloch, alebo investujte do produktov balených v skle. Šampóny a kondicionéry môžete zvoliť v tuhom stave balené v papieri alebo plechovke.

Deň 9: Prejdite na používanie recyklovateľných alebo sklenených nádob na jedlo, aby ste minimalizovali používanie plastových obalov na skladovanie potravín.

Deň 10: Skontrolujte čaje, ktoré máte doma. Ak kupujete tie vo vrecúškach, pozor na vrecká vyrobené s použitím plastov. Nechtiac môžete vďaka nim konzumovať milióny mikrónov plastov v každej šálke čaju. Ak si nie ste istí, ktoré vrecká sú škodlivé, a ktoré nie, istota je investovať do nerezového sitka na čaj a kupovať už len sypané čaje. Nehovoriac o tom, že sú väčšinou neporovnateľne kvalitnejšie ako tie vreckované.

Deň 11: Vyhľadajte miestne bezobalové obchody, alebo farmárske trhy, kde môžete kúpiť čerstvé produkty bez plastového obalu. Vezmite si nádoby, vrecká a tašky už z domu.

Deň 12: Prehodnoťte svoje nákupné návyky a kupujte iba to, čo naozaj potrebujete, čím minimalizujete množstvo plastových obalov, ktoré sa dostávajú do domácnosti.

Deň 13: Pri každej veci, ktorú v supermarkete chytíte do rúk, porozmýšľajte či je v plastovom obale, ak áno, či ju naozaj potrebujete alebo či nenájdete alternatívu zabalenú ekologickejšie. Napríklad šunku, slaninu či párky kúpte na váhu priamo u mäsiara, vajíčka si kúpte v recyklovanom kartóne a nie v obale z plastu, jogurty kupujte v skle a podobne.

Deň 14: Prejdite na kávovar na espresso alebo filtrovavú kávu, ktorý umožňuje používanie čerstvého mletého kávového zrna a minimalizuje používanie plastových kávových kapsúl.

Deň 15: Využívajte sklenené nádoby alebo obaly z prírodných materiálov ako napríklad včelý vosk za zabalenie pečiva a ďalších potravín na desiatu a olovrant.

Deň 16: Prejdite na recyklovateľné alebo nerezové slamky na pitie nápojov, aby ste minimalizovali používanie jednorazových plastových slamiek. Jednu takú slamku noste so sebou ak zvyknete piť nápoje so slamkou v kaviarni, bare či reštaurácii, keďže ešte v mnohých alternatívu k plastovým slamkám nenájdete.

Deň 17: Pečivo pri kúpe v obchode vkladajte do papierových sáčkov, vlastného obalu, prípadne si skúste doma upiecť vlastné pomocou jednoduchých receptov. Na uskladnenie využívajte obaly z včelieho vosku či vo vrecku z ľanu alebo biobavlny.

Deň 18: Aj na kúpu oblečenia a topánok noste so sebou vlastnú tašku a odmietnite plastovú tašku z predajne.

Deň 19: Kupujte oblečenie vyrobené z prírodných textílií, ako sú bavlna, ľan alebo vlna, namiesto oblečenia vyrobeného z plastových vlákien, ako sú polyester alebo nylon.

Deň 20: Prejdite na domáce nápoje, sirupy alebo džúsy, ktoré môžete pripraviť sami a uložiť do sklenených fliaš alebo nádob, aby ste minimalizovali používanie plastových fliaš.

Deň 21: Plasty, ktoré ste doma vyhodili, dôsledne separujte. Vratné fľašky odovzdajte pomocou automatov na to určených, všetky ostatné plasty vhoďte do žltých kontajnerov.

Deň 22: Minimalizujte používanie plastovej potravinovej fólie. Namiesto nej používajte obrúsky a vrecúška z včelieho vosku, ktoré sú opakovateľne použiteľné a priateľské k životnému prostrediu. Prípadne sklenené nádoby.

Deň 23: Začnite kompostovať organické odpadky, čím minimalizujete používanie plastových vrecúšok a obalov na vyhodenie odpadkov do komunálneho odpadu. Domáce kompostéry vhodné priamo do kuchyne sa dajú kúpiť v mnohých štýlových prevedeniach.

Deň 24: Podporujte udržateľné návyky a učte deti o dôležitosti udržateľných návykov, ako je recyklácia, minimalizácia odpadu a používanie ekologicky priateľných alternatív k plastovým výrobkom.

Deň 25: Zvážte používanie jednorázových plienok u detí. Ak máte možnosť, skúste zvoliť prírodné látkové plienky, ktoré sú naviac veľmi príjemné k pokožke dieťaťa. Ženy zase môžu zvážiť použitie hygienických vložiek a tampónov z prírodných, ekologických a obnoviteľných materiálov, prípadne začať využívať menštruačné nohavičky.

Deň 26: Hračky pre deti kupujte hlavne drevené, z prírodnej gumy, látkové alebo papierové. Ak kúpite plastovú hračku, snažte sa ju kúpiť od inej rodiny, nech sa už raz kúpená plastová hračka využije čo najdlhšie. Ak bude stále dobre slúžiť predajte, alebo darujte ju zase ďalšej rodine. Takisto voľnočasové veci na zabavenie detí a dospelých kupujte rozumne a starostlivo vyberajte. Obzvlášť pozor na nekvalitné plastové produkty, ktoré sa ľahko pokazia a budete ich v krátkej dobe musieť vyhodiť.

Deň 27: Na uskladnenie hračiek a iných vecí začnite využívať drevené, ratanové či papierové boxy, textilné vaky či ratanové koše.

Deň 28: Toaletný papier do domácnosti uprednostnite nebalený vo veľkom plastovom vrecku – alternatívou je kúpa samostatne balených toaletných papierov balených v papieri. Prejdite na používanie biologicky rozložiteľných alebo recyklovaných vrecúšok na zber exkrementov svojich domácich miláčikov.

Deň 29: Naučte sa opravovať a obnovovať veci, namiesto toho, aby ste ich hneď vyhodili a nahradili novými, čím minimalizujete množstvo plastového odpadu.

Deň 30: Porozprávajte sa aspoň s 1 osobou o vašej novej ceste znižovania plastov v domácnosti a dajte jej zopár tipov čo môže urobiť tiež. Prípadne jej prepošlite tento článok. 😉

Tak čo, koľko bodov sa vám podarilo splniť?

Ak ste sa snažili splniť jednotlivé body v 30 dňovej výzve, zažili ste pravdepodobne dni plné nových skúseností, výziev a poznania, ale aj dôležitých rozhodnutí pre našu planétu. Asi málokomu z vás sa podarilo splniť za 1 mesiac všetky body, no aj malé zmeny sa počítajú. Zhodnoťte svoj pokrok počas uplnynulých dní a zvážte, aké zmeny môžete implementovať do vášho každodenného života aj naďalej, aby ste pokračovali v minimalizácii používania plastov. Každý krok, ktorý ste spravili, je krokom vpred pre vás samých a pre budúce generácie. Dúfame, že vám tieto nápady poskytli inšpiráciu a motiváciu na pokračovanie v snahe minimalizovať používanie plastov a žiť viac udržateľným spôsobom.

Top