Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Učenie sa cez hru: Jarné vonkajšie aktivity, ktoré deti zbožňujú 

S príchodom teplejších dní sa naskytuje príležitosť na presun aktivít z uzavretých priestorov von na čerstvý vzduch. Jarné počasie a oživená príroda poskytujú ideálne prostredie na zábavné či vzdelávacie aktivity, ktoré deťom umožňujú učiť sa interaktívne. Tu je niekoľko nápadov na jarné vonkajšie aktivity, ktoré deti nielen bavia, ale ich aj mnohému naučia.

Vedecké experimenty vonku
Jar je skvelým obdobím na vedecké experimenty v prírode, deti môžu skúmať rôzne prírodné javy a fyzikálne zákonitosti. Môžete s nimi robiť jednoduché experimenty, ako napríklad sledovať ako rýchlo sa roztopí ľad na slnku, alebo ako rýchlo sa odparí voda v miske v tieni a na priamom slnku. Vyrobte si slnečné hodiny, či sopku z hliny s použitím sódy, octu, vody, saponátu a červeného potravinárskeho farbiva.

Sadenie a záhradkárčenie
Záhradkárčenie je nielen príjemné, ale aj nesmierne vzdelávacie. Deti sa môžu naučiť, ako rastú rastliny, čo potrebujú na svoj rast a ako sa o ne starať. Sadenie kvetov alebo zeleniny môže deti tiež naučiť zodpovednosti a trpezlivosti.

Turistika a objavovanie prírody
Prechádzky prírodou sú vynikajúcou príležitosťou na učenie sa o lokálnej flóre a faune. Deti môžu zbierať rôzne listy, skúmať druhy stromov a učiť sa o životnom cykle rastlín a zvierat, ktoré objavia.

Hľadanie pokladu v prírode
Zorganizujte spolu s kamarátmi hľadanie pokladu, ktorý skryjete vy, alebo vsaďte na geocaching podľa aplikácie. Oboje sú zábavné hry, ktoré môžu deťom ukázať orientáciu v teréne a zároveň ich povzbudiť k bádaniu a riešeniu problémov. S partiou kamarátov ich to bude určite poriadne baviť!

Remeslá z prírodných materiálov
Jarné prostredie poskytuje množstvo materiálov, z ktorých môžu deti tvoriť. Zbieranie vetvičiek, lístkov, kvetov a iných prírodných vecí môže byť premenené na tvorivý projekt, ako je výroba koláží na výkrese, vencov na okrášlenie domácnosti, prírodných veterných zvončekov z konárikov, kamienkov, lastúr a šnúrok, alebo napríklad záložiek do knihy nalepením lisovaných a vysušených kvetov a lístia na vystrihnutý výkres.

Jarné športy
Zahrňte do jarných aktivít aj športy ako beh, frisbee, badminton, cyklistiku alebo iné hry na čerstvom vzduchu, ktoré sú nielen zábavné, ale aj prospešné pre fyzický vývoj detí. Deti sa učia sebadisciplíne, vlastnej odolnosti, koordinácii, či tímovej spolupráci.

Mini safari
Dajte deťom lupy a nechajte ich preskúmavať malý kúsok zeme alebo trávnik. Toto „mini safari“ môže odhaliť zaujímavý mikrosvet hmyzu a rastlín, ktorý je často prehliadaný. Deti sa môžu naučiť o rôznych druhoch hmyzu a ich úlohe v ekosystéme.

Nočná prechádzka
Čím teplejšie budú večery, tým lákavejšie budú pre deti aktivity po tme. Vezmite si baterky a zahrajte si hru, kde deti musia identifikovať zvuky, ktoré počujú. Bude to pre ne veľmi zábavné, zaujímavé, potrénujú si pozornosť a niečo nové sa naučia.

Tieto aktivity pomáhajú deťom rásť v mnohých oblastiach: fyzický rozvoj, kreativita, vedecké myslenie a láska k prírode. Využitie jari na vonkajšie aktivity je skvelým spôsobom, ako spojiť učenie a hru, vytvoriť im program, ktorý ich rozvíja po mnohých stránkach a v neposlednom rade sa spolu skvele zabavíte.

Top