Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Užite si zážitkový víkend v prírode – naplánovali sme ho za vás

Letné víkendy sú ideálnym časom na únik z každodenného zhonu. Ak počasie praje, otvára sa veľa možností ako stráviť voľný čas. Výlety, dovolenky, grilovačky s priateľmi a rodinou, oslavy, kúpanie, turistika, či vítaný relax kdekoľvek na deke či lehátku. To je len časť možností ako si užiť leto.

Ak hľadáte inšpiráciu na perfektný letný víkend, máme pre vás detailne naplánovaný program, ktorý vás nemusí stáť veľa, prinesie vám však veľa krásnych chvíľ. Stačí si len vybrať miesto a užívať všetko plnými dúškami. Ideálne je vybrať sa naň s blízkou osobou – partnerom, kamarátkou či niekým z rodiny.

Potrebovať budete stan a karimatku ak sa rozhodnete stanovať, potraviny a nápoje, baterku alebo čelovku, výbavu na plávanie, topánky a oblečenie na turistiku, čokoľvek na zabavenie sa – bedmintonové rakety, spoločenské hry, nafukovačky a jeden zošit, prípadne pomôcky na kreslenie.

VÝBER MIESTA

Výber miesta je kľúčovým krokom pri plánovaní ideálneho letného víkendu. Keďže sa chceme zamerať na zážitkový víkend, ktorý veľa nestojí, zvoľte blízky kemp alebo chatu v prírode. Ponuku dostupných miest na konkrétny víkend, kedy by ste chceli vyraziť, nájdete pohodlne cez rôzne vyhľadávače (napr. Booking a i.). Stačí zadať termín, počet osôb a do lokality konkrétne mesto, Trenčiansky kraj, prípadne Slovensko a vyberať presnú lokalitu po otvorení mapy s voľnými ubytovaniami na daný termín. Čím komfortnejšie ubytovanie, tým spravidla viac stojí, preto si zvážte, či chcete zážitkové lacné kempovanie v stane, alebo zvolíte pohodlnejšiu chatu.

Blízkosť k domovu: vyberte si miesto, ktoré je blízko vášho domova, aby ste minimalizovali čas strávený cestovaním a financie na prepravu. Miesta v blízkom okolí či do hodiny – dvoch autom sú ideálne.

Preferencie trávenia času: Premyslite si, aké aktivity vás počas víkendu lákajú. Chcete viac relaxovať pri vode, alebo radšej blízkosť pohorí a turstických chodníčkov aby ste mohli chodiť na túry?

Dostupnosť ubytovania: Miesto v kempe či chatu rezervujte vopred, aby ste predišli sklamaniu.

PIATOK

Všetko potrebné si zbaľte už vo štvrtok, spravte si tiež nákup potravín a nápojov aby ste sa hneď po práci mohli vydať na cestu do vašej vybranej destinácie.

UBYTOVANIE SA A ČAS PRE VÁS
Ak po príchode na miesto ešte nie ste hladní, strávte čas tým, po čom túžite najviac. Je to oddych s knihou v ruke, osviežujúce kúpanie v jazere, krátka prechádzka, či rozhovor pri obľúbených nápojoch? Smelo do toho! Nech hlava prestane myslieť na povinnosti a telo sa uvoľní pred zážitkami a príjemnými chvíľami, ktoré vás tento víkend čakajú.

VEČERA NA GRILE
Grilovačka je skvelým spôsobom, ako začať víkend. Skúste tieto jednoduché recepty, alebo vsaďte na svoje obľúbené. Mäso si môžete vložiť do marinády už vo štvrtok, aby ste mali v piatok čo najmenej práce s prípravou.

Grilovaná panenka s medom a horčicou
Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 2 PL medu
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 1 PL olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup: Bravčovú panenku vcelku umyte, osušte, osoľte a okoreňte. V miske zmiešajte med, horčicu a olivový olej. Panenku potrite pripravenou marinádou a nechajte odležať minimálne 30 minút. Grilujte na predhriatom grile 8-10 minút z každej strany. Nechajte chvíľu odpočinúť, potom nakrájajte na plátky a podávajte. Ako prílohu môžete zvoliť pečivo a nakrájanú zeleninu.

Grilovaný ananás
Ingrediencie:

  • 1 ananás
  • 2 PL medu
  • 1 ČL mletej škorice

Postup: Ananás ošúpte a nakrájajte na plátky. Potrite medom a posypte škoricou. Grilujte na stredne horúcom grile asi 2-3 minúty z každej strany. Podávajte ako sladkú pochúťku alebo prílohu k mäsu.

OPEKAČKA
Ak uprednostňujete opekačku, nezabudnite na kvalitné špekáčiky, slaninu, menšie zemiaky pečené v pahrebe posypané soľou, či obľúbený opekaný chlieb a ako prílohu nakrájanú zeleninu.

NOČNÁ PRECHÁDZKA
S baterkou alebo čelovkami
(alebo pri jasnej oblohe len za svitu mesiaca a hviezd). Zažite trocha dobrodružstva a po zotmení vykročte objavovať okolie. Samozrejme so všetkou opatrnosťou, obzvlášť ak sa vaša chata alebo kemp nachádza v oblasti, kde hrozí výskyt medveďov.

SOBOTA

NAŠTARTUJTE TELO HNEĎ OD RÁNA
Vstaňte skoro a vyrazte k najbližšiemu jazeru alebo rieke na osviežujúce ranné plávanie. Chladná voda vás prebudí a dodá energiu na celý deň. Budete sa vďaka tomuto osvieženiu cítiť skvele. Alternatívou je zacvičenie si na tráve s bosými nohami. Ak neviete aké cviky by ste mohli ráno cvičiť, inšpirujte sa množstvom videí na YouTube alebo v appkách na cvičenie. Kontakt so zemou, čerstvý vzduch a pohyb je ideálny začiatok perfektného dňa v prírode.

RAŇAJKY NA ČERSTVOM VZDUCHU
Tie chutia najlepšie a po kúpaní, či cvičení obzvlášť. Užite si pomalé stolovanie, vypite si obľúbenú kávu, čaj či iný nápoj pozorujúc prírodu.

TURISTIKA ALEBO PRECHÁDZKA
Pokračujte deň v aktívnom duchu. Vyrazte na turistiku či prechádzku do okolitej prírody – presne tej, ktorú ste včera prešli potme. Či už s konkrétnym cieľom sledujúc turistické značky, alebo bezcieľnym prechádzaním sa so svojimi myšlienkami alebo rozhovormi s osobou, ktorá všetky tieto dobrodružstvá v daný víkend podniká s vami.

NESKORÝ OBED PRI VODE
Po návrate z prechádzky či turistiky si doprajte obed pri vode. Piknik pri jazere alebo na brehu rieky je ideálny spôsob, ako si užiť prírodu a pohodu. Zabaľte si jednoduché jedlá, ako sú sendviče, čerstvé ovocie, zelenina, pochutiny, nezabudnite na nápoje a vychutnajte si čas strávený vonku.

POPOLUDŇAJŠIE KÚPANIE A VODNÉ ŠPORTY
Ak je v danej lokalite požičovňa, vyskúšajte si napríklad paddleboarding, kajakovanie, šľapacie bicykle, prípadne člnkovanie. Alebo si užite len plávanie, či relax na nafukovačke. Pre väčší oddych si môžete ľahnúť na brehu rieky alebo jazera a čítať knihu. Ak po tom túžite, nájdite si miesto v tieni a zdriemnite si.

ŠPORTOVÉ AKTIVITY
Keď slnko prestane páliť, zahrajte si bedminton, plážový volejbal alebo frisbee. Tieto aktivity sú zábavné a cenovo dostupné.

VEČERA
Tentokrát môžete vyskúšať jednoduchý recept na grilované kuracie špízy:

Grilované kuracie špízy s ananásom

  • Ingrediencie:
  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 čerstvý ananás
  • 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL medu
  • 1 ČL mletej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup: Kuracie prsia , ananás, papriku a cibuľu nakrájajte na kúsky vhodné na napichovanie. V miske zmiešajte sójovú omáčku, olivový olej, med, mletú papriku, soľ a korenie. Kuracie kúsky marinujte v pripravenom náleve aspoň 30 minút.

Napichnite kuracie kúsky, ananás, papriku a cibuľu striedavo na špízy. Grilujte na stredne horúcom grile asi 10-12 minút, otáčajte a potierajte zvyšnou marinádou, kým nie sú kuracie kúsky prepečené a zelenina a ananás jemne opečený. Podávajte s čerstvým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

VEČERNÝ PROGRAM
Strávte večer pri spoločenských hrách, kartách, opekaním marshmallows, rozprávaním a popíjaním obľúbených nápojov pri ohni, prípadne ak máte projektor – premietaním filmov. A na úplný záver dňa nočným pozorovaním oblohy podľa niektorej aplikácie, ktorá vám pomôže rozoznať a pomenovať rôzne hviezdy, súhvezdia, planéty a iné zaujímavé objekty.

NEDEĽA

RAŇAJKY VONKU
Začnite nedeľu pomalými raňajkami v prírode. Miska s čerstvým ovocím, vajíčka, alebo pečivo, voľba je na vás. Užite si hlavne ranný kľud a pohodu, kým sa vyberiete za ďalšími aktivitami.

GEOCACHING
Ako hlavnú aktivitu dňa skúste geocaching, modernú verziu hľadania pokladov pomocou GPS. Je to zábavná aktivita pre všetky vekové kategórie a skvelý spôsob, ako objaviť nové miesta. Stačí si stiahnuť aplikáciu Geocaching, zaregistrovať sa, vybrať si blízku schránku a sledovať súradnice, ktoré vás dovedú k cieľu, kde potom nájdete malú skrýšu s uzatvorenou vodotesnou nádobou. Po otvorení schránky v nej nájdete zápisník, do ktorého poznačíte svoje meno a dátum, kedy ste „kešku“ – ako sa ľudovo hovorí nájdenému pokladu, našli. V schránke bývajú aj malé poklady – drobné hračky, odznaky, či putovné predmety. Vždy by ste však mali dodržať pravidlo, že ak niečo zo schránky vezmete, mali by ste niečo v podobnej hodnote pridať naspäť. Schránku po objavení naspäť ukryte na pôvodné miesto a môžete pokračovať v hľadaní ďalších kešiek.

OBED
Ako ináč, v prírode. Pripravte si sendviče, čerstvé šaláty alebo ďalšiu grilovačku. Vyskúšať môžete recept na rýchle hamburgery alebo cheeseburgery, ich príprava vám zaberie pár minút:

  • Ingrediencie: Hovädzie mleté mäso, plátky syra (cheddar alebo gouda), žemle, šalát, paradajky, cibuľa, majonéza, horčica alebo barbecue omáčka.
  • Príprava: Vytvarujte hovädzie placky z mletého mäsa ochuteného soľou a čiernym korením a grilujte ich 3 – 4 minúty z každej strany. Na konci grilovania pridajte na každý kus mäsa plátok syra a nechajte ho roztopiť. Servírujte v žemliach s čerstvým šalátom, paradajkami, cibuľou a obľúbenými omáčkami.

RELAX
Ak sa po obede neponáhľate domov, strávte čas obľúbenou oddychovou aktivitou – čítanie, spoločenské hry, krátka prechádzka a i. Všetko samozrejme vonku, v príjemnom prostredí. Alebo vyskúšajte niečo, čo bežne nerobíte. Antistresové omaľovanky, či maľovanie obrazu na pamiatku z tohto výletu? Ak vás to láka, nezabudnite si už vopred zbaliť všetko potrebné.

Tento naplánovaný víkend vám poskytne dokonalú rovnováhu medzi dobrodružstvom, oddychom a športom. Užite si letný víkend naplno a nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na perfektný únik z reality!

Top