Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

5 užitočných appiek, ktoré musíte mať aj vy

V dnešnej digitálnej dobe sa smartfóny stali neodmysliteľnou súčasťou našich životov a s nimi aj aplikácie, ktoré nám uľahčujú každodenné činnosti. Či už plánujete letnú dovolenku, objavujete nové miesta, alebo si len chcete užiť relax doma, existujú aplikácie, ktoré vám môžu výrazne zjednodušiť život.

Od navigácie, ktorá vás bezpečne dovedie na miesto určenia, cez nástroje na vyhľadávanie skvelých reštaurácií a pamiatok, appku na preloženie cudzej reči, až po aplikácie na počúvanie hudby, podcastov či sledovanie aktuálneho počasia… Všetky tieto aplikácie sú nenahraditeľným pomocníkom nielen počas letných dní, ale aj po celý rok. Prečítajte si o piatich aplikáciách, ktoré by nemali chýbať ani vo vašom telefóne a objavte, ako vám môžu zjednodušiť a spríjemniť život.

NAVIGÁCIA, REŠTAURÁCIE, ATRAKCIE V OKOLÍ ATĎ: GOOGLE MAPS

Bez nej ani na krok, využijete ju na bežný život aj počas cestovania a výletov. Je to jedna z najpoužívanejších aplikácií na navigáciu z miesta A do miesta B (peši, autom, hromadnou dopravou a i.) a na zobrazenie mapy mesta, či krajiny. Neustále monitoruje situáciu na cestách a v prípade zápchy zmení (ak to je možné) trasu, aby ste sa do cieľa dostali rýchlejšie.

Cez funkciu Offline mapy si môžete stiahnuť mapu mesta a používať ju aj neskôr bez pripojenia na internet. Aplikácia vás stále lokalizuje – aj bez internetu), vy ste modrá pohybujúca sa gulička na mape, zároveň vidíte modrý lúč, ktorý znázorňuje smer, na ktorý ste otočený (máte otočený telefón). V aplikácii si môžete pozrieť trasu, ktorou sa dostanete do cieľa (treba napísať odkiaľ kam chcete ísť), vzdialenosť a čas trvania pri cestovaní pešo, autom,
či verejnou prepravou vrátane čísla spojov. Po zadaní odkiaľ – kam idete si vyberte kliknutím na obrázok akou formou sa pohybujete. Po zapnutí navigácie – t.j. modrá šípka Navigovať, vás bude hlasová navigácia navigovať až do cieľa.
Možno ste nevedeli, že okrem máp tu môžete vyhľadať:

  • reštaurácie – ak sa chcete ísť najesť do blízkej reštaurácie, napíšete do riadku hľadania slovo Reštaurácie, po
    zobrazení výsledkov kliknite na Zoradiť podľa a vyberte Vzdialenosť – a uvidíte reštaurácie zoradené od najbližších, pričom pri každej máte fotografie priestorov či jedla, otváracie hodiny a hodnotenie. Čím vyššie hodnotenie tým lepšie, nad 4 – 4,5 majú veľmi obľúbené miesta
  • potrebné miesta – supermarkety, bankomaty, čerpacie stanice, lekárne atď, stačí napísať dané slovo do vyhľadávania alebo si vybrať z ponuky pod vyhľadávaním
  • atrakcie – po napísaní do vyhľadávania sa zobrazia pamiatky a zaujímavé miesta vo vašom okolí, tie si môžete aj uložiť a mať ich pokope počas vášho výletu. Alebo si ich vyhľadáte, až keď budete na mieste
  • konkrétne pamiatky, firmy a iné názvy – napíšte napr. Prezidentský palác, Empire State Building,
    Starbucks
  • spresnenie výsledkov uvedením mesta: potraviny v Trenčíne, kaviareň na Mierovom námestí v Trenčíne…
    Po vyhľadaní daného objektu sa vám zobrazia doplňujúce informácie – fotografie, adresa, otváracie hodiny a i.

PREKLADY Z/DO CUDZIEHO JAZYKA – PREKLADAČ GOOGLE

Dokonalá aplikácia pre každého, kto nevie dobre anglicky (alebo jazyk krajiny, do ktorej cestuje). Alebo ak jazyk viete, ale nevedia ho domáci.

Aké má funkcie:

OFFLINE/ONLINE prekladá napísaný text: napíšete vetu, ktorú celú preloží do jazyka, ktorý si vyberiete. Táto funkcia funguje v 59 jazykoch aj bez pripojenia na internet.

Iba ONLINE (keď je mobilný telefón pripojený na internet) funguje Konverzácia. Nastavte si svoj jazyk ako prvý (slovenčina/čeština), druhý jazyk napríklad angličtina a po stlačení mikrofónu povedzte vetu, ktorú chcete preložiť a niekomu povedať, napríklad: „Kde je zastávka autobusu č. 102, prosím?“ Aplikácia vetu okamžite preloží do angličtiny a povie ju nahlas. Keď vám následne niekto odpovie v angličtine, aplikácia jeho hovorené slovo napíše preložené do telefónu a vysloví nahlas po slovensky. Viete sa takto jednoducho dohovoriť v mnohých jazykoch na ulici, v hoteli, reštaurácii a podobne.

Kliknutím na symbol fotoaparátu zapnete interaktívny fotoaparát, cez ktorý sa pozeráte na text v cudzom jazyku a na displeji svojho telefónu ho čítate preložený do vášho jazyka. V hornej časti displeja si zvoľte v ľavej časti jazyk, v akom je text napísaný a vpravo váš jazyk. Je to vynikajúca pomôcka napríklad pri výbere jedál v reštaurácii, či pri nákupe potravín, ktoré nepoznáte.

PAMIATKY A ATRAKCIE, OBĽÚBENÉ PLÁŽE, PRÍRODNÉ ZAUJÍMAVOSTI… – TRIPADVISOR

TripAdvisor: Plan & Book Trips – svetovo veľmi obľúbená web stránka aj aplikácia. Pred alebo počas cestovania v určitom meste/krajine si môžete pozrieť, aké pamiatky a miesta sa oplatí vidieť, aké aktivity zažiť, ktoré sú najlepšie/najlacnejšie reštaurácie, hotely, pláže atď. Všetko je založené na recenziách veľkého množstva cestovateľov z celého sveta, ktoré si môžete prečítať, prípadne pozrieť fotky od ľudí, čo tam boli. Stačí zadať názov mesta a vybrať si z daných kategórií, výsledky hľadania budú zoradené od najobľúbenejších po najmenej obľúbené. Dozviete sa tiež otváracie hodiny, adresu a kontakt na dané miesto. Aplikácia vás lokalizuje, čiže vám po otvorení navrhne obľúbené pamiatky a reštaurácie vo vašom okolí.

PREDPOVEDE POČASIA – ACCUWEATHER

AccuWeather je komplexná služba na poskytovanie presných a podrobných predpovedí počasia, dostupná prostredníctvom aplikácie a webovej stránky. Ponúka nielen základné predpovede počasia, ale aj špeciálne funkcie ako MinuteCast pre minútové predpovede zrážok, RealFeel Temperature, ktorá zohľadňuje pocitovú teplotu, a 45-dňovú predpoveď pre dlhodobé plánovanie. Môžete tiež dostávať prispôsobené upozornenia na nepriaznivé počasie a iné podmienky, čo vám umožňuje efektívne plánovať svoje aktivity. Služba tiež zahŕňa prognózy ovplyvňujúce zdravie a životný štýl, vrátane kvality ovzdušia a alergií.

POČÚVANIE HUDBY ALEBO PODCASTOV – SPOTIFY

Spotify je platforma na streamovanie hudby, ktorá umožňuje vyhľadávať a prehrávať skladby, albumy či podcasty online prostredníctvom dátového pripojenia alebo Wi-Fi. Môžete si v nej vytvárať zoznamy skladieb, ukladať obľúbené skladby do knižnice a dokonca si ich stiahnuť pre offline počúvanie. Jednou z hlavných výhod Spotify sú jeho inteligentné odporúčania a funkcie na objavovanie novej hudby, ktoré uľahčujú výber ďalšej skladby bez námahy. Služba ponúka bezplatné aj platené predplatné, pričom bezplatná verzia je podporovaná reklamou, zatiaľ čo platená verzia poskytuje prémiový zážitok bez reklám. Okrem toho, Spotify neustále vylepšuje svoje služby a prináša nové funkcie, ako napríklad Spotify Lite, ktorá je optimalizovaná pre staršie zariadenia.

Tieto aplikácie vám nielen uľahčia cestovanie a každodenné aktivity, ale tiež vám pomôžu lepšie si užiť chvíle oddychu a zábavy. Stiahnite si ich a presvedčte sa sami, ako dokážu vylepšiť váš každodenný život.

Top