Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Perfektný batoh do školy – na čo si dať pozor

Výber správneho batohu do školy je kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvňuje pohodlie a zdravie vášho dieťaťa, najmä ak ide o jeho prvý školský batoh. Pre deti na základnej škole, ale aj stredoškolákov je mimoriadne dôležité, aby batoh spĺňal určité kritériá, ktoré zohľadňujú nielen aktuálnu výšku dieťaťa, ale aj jeho rast počas školského roka.

Tento článok vám poskytne praktické rady, na čo si dať pozor pri výbere ideálneho batohu, vrátane dôležitých aspektov pre deti rôznych vekových kategórií.

1. Výška dieťaťa a ergonómia

Pri výbere školského batohu je kľúčové správne zmerať výšku dieťaťa a dĺžku jeho chrbta, konkrétne od ramien po krížové kosti. Tieto údaje vám pomôžu určiť maximálnu výšku batohu, ktorá by mala byť v súlade s rozmermi chrbta vášho dieťaťa. Batoh by nemal presahovať dĺžku chrbta, aby neprekážal pri chôdzi a zároveň aby nevyvíjal nesprávny tlak na chrbticu.

Praktický tip: Po zmeraní chrbta dieťaťa sa zamerajte na batohy, ktoré majú nastaviteľné popruhy a hrudné alebo bedrové pásy. Tieto pásy pomáhajú rovnomerne rozložiť váhu batohu a znižujú tlak na ramená a chrbticu. Uistite sa, že popruhy sú polstrované a široké minimálne 4 cm, čo pomáha predchádzať bolestiam ramien. Pri skúšaní batohu dbajte na to, aby batoh sedel čo najbližšie k chrbtu dieťaťa a neodstával – to minimalizuje riziko preťaženia chrbta. Každý mesiac skontrolujte, či nie je potrebné popruhy upraviť podľa toho, ako dieťa rastie.

2. Hmotnosť batohu

Hmotnosť prázdneho batohu by nemala presiahnuť 10-15 % telesnej hmotnosti dieťaťa. To znamená, že ak vaše dieťa váži 20 kg, batoh by mal vážiť maximálne 2-3 kg vrátane jeho obsahu. Pri výbere batohu pre prvý stupeň sa odporúča hmotnosť do 1,2 kg, pre druhý stupeň môže byť batoh do 1,4 kg. Pri výbere batohu pre tínedžerov, ktorí sú na druhom stupni alebo na strednej škole, je dôležité dbať na to, aby batoh nebol príliš ťažký, najmä vzhľadom na to, že často obsahuje aj elektroniku, ako je notebook alebo tablet.

Praktický tip: Ak máte pochybnosti o hmotnosti plného batohu, skontrolujte ju jednoduchým vážením pred odchodom do školy – ak batoh prekračuje 15 % hmotnosti dieťaťa, zvážte, čo by mohlo zostať doma alebo v škole. Tiež naučte dieťa, ako efektívne rozložiť váhu v batohu: najťažšie predmety (ako knihy) by mali byť čo najbližšie k chrbtu, zatiaľ čo ľahšie veci môžu byť uložené v prednej časti batohu.

3. Reflexné prvky a povinná výbava

Bezpečnosť dieťaťa je prioritou, a preto by mal školský batoh obsahovať reflexné prvky, ktoré sú viditeľné zo všetkých strán – vpredu, na bokoch aj na popruhoch. Tieto prvky zvyšujú viditeľnosť dieťaťa na ceste do školy, najmä počas jesenných a zimných mesiacov, keď je vonku menej svetla.

Praktický tip: Ak batoh nemá dostatok reflexných prvkov, môžete dokúpiť reflexné samolepky alebo prívesky, ktoré jednoducho pripevníte na batoh. Okrem toho sa uistite, že batoh má bočné vrecká na fľašu s vodou, ktoré sú ľahko prístupné, a vnútorné vrecká na lepšiu organizáciu školských pomôcok. Nezabúdajte na spevnené dno batohu, ktoré nielen predlžuje jeho životnosť, ale aj uľahčuje udržanie poriadku vo vnútri.

4. Typy školských tašiek

Existujú tri základné typy školských tašiek vhodných pre prvákov: klasické školské aktovky, školské batohy a batohy na kolieskach. Každý z týchto typov má svoje výhody, a preto je dôležité zohľadniť potreby a preferencie vášho dieťaťa.

Praktický tip: Ak sa rozhodujete medzi batohom a aktovkou, vezmite dieťa na skúšku oboch typov. Aktovky sú skvelé pre menšie deti, ktoré potrebujú stabilnú a prehľadnú tašku, zatiaľ čo batohy ponúkajú viac flexibility a sú vhodnejšie pre staršie deti. Ak má vaše dieťa dlhšiu cestu do školy, zvážte batoh na kolieskach, ktorý môže zmierniť záťaž na chrbát, najmä ak dieťa musí niesť veľa učebníc a ďalšie pomôcky.

Pre staršie deti na základnej a strednej škole sú ideálne školské batohy, ktoré ponúkajú viac priehradok, ergonomicky tvarovaný chrbát a často aj oddelenie na notebook alebo tablet. Tieto batohy sú priestranné, pohodlné na nosenie a umožňujú organizovať školské potreby efektívne. Ďalšou možnosťou sú mestské batohy, ktoré sú štýlové a ľahké, vhodné na školu aj voľný čas, hoci nemajú takú štruktúru ako tradičné školské batohy.

5. Dizajn a výber podľa vkusu

Aj keď je dizajn batohu pre dieťa dôležitý, je potrebné zamerať sa na jeho praktickosť a funkčnosť. Deti si často vyberajú batohy podľa obľúbených postavičiek alebo farieb, avšak je dôležité im vysvetliť, že batoh budú nosiť niekoľko rokov a je vhodné zvoliť motív, ktorý sa im bude páčiť dlhodobo.

Praktický tip: Pri výbere batohu je dobré zapojiť dieťa do rozhodovacieho procesu. Umožnite mu vybrať si dizajn, ktorý sa mu páči, ale zároveň skontrolujte, či batoh spĺňa všetky potrebné kritériá pre zdravé a pohodlné nosenie.

Záver

Pri výbere školského batohu pre budúceho prváka, staršie deti alebo tínedžera je nevyhnutné zohľadniť viacero faktorov, od správneho merania chrbta dieťaťa až po bezpečnostné prvky a dizajn. Správny batoh by mal poskytovať dostatočnú podporu pre chrbát dieťaťa, byť praktický a zároveň sa dieťaťu páčiť. Investícia do kvalitného batohu je investíciou do zdravia a pohodlia vášho dieťaťa na dlhé roky, preto sa oplatí venovať výberu dostatok času a pozornosti. Navyše, dbajte na to, aby bol batoh správne nosený na obidvoch pleciach, aby jeho hmotnosť bola rovnomerne rozložená, čo prispieva k dlhšej životnosti batohu a zdravému vývoju chrbta dieťaťa. Pravidelne kontrolujte, či batoh stále dobre sedí a či nie je potrebné upraviť popruhy alebo usporiadanie vecí vo vnútri.

Top