Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Všetko pre bábätko – praktické tipy

Na narodenie dieťatka sa už niekoľko mesiacov vopred pripravuje celá rodina. Reorganizuje sa domácnosť a pribúda nábytok, kupuje sa kočík, sedačka, oblečenie pre nového člena rodiny a množstvo ďalších potrebných vecí.

Pri nákupoch je vhodné riadiť sa zoznamom aby ste nenakúpili množstvo zbytočností, ktoré nevyužijete, alebo naopak, nezabudli na niečo potrebné. 

Ak máte doma alebo v rodine staršie dieťa, môžete využiť niektoré veci po ňom. Ostatné položky zo zoznamu si vyberte podľa svojich preferencií vopred, v kľude a bez stresov. Ak však niečo nestihnete, nevadí. Niektoré veci stačí kúpiť aj na poslednú chvíľu alebo tesne po narodení bábätka. Do predajne pre ne odbehne niekto blízky kedykoľvek to bude potrebné.


KOČÍK
Je jedna z prvých vecí, ktoré obzerajú nastávajúce mamičky. Pri výbere sa už vidia ako sa s bábätkom prechádzajú mestom, a tak vzhľad kočíka hrá dôležitú úlohu vo výbere. Na trhu je dostupných množstvo značiek a modelov, ktoré môžete kúpiť samostatne, v dvojkombinácii (hlboká vanička a športová časť) alebo trojkombinácii (dvojkombinácia + autosedačka, ktorá sa dá na kočíkový rám pripevniť).

Kritériá výberu sú predovšetkým veľkosť vaničky, bezpečnosť kočíka, skladnosť a samozrejme vzhľad. Ak máte menší kufor auta, zmerajte si rozmery v zloženom stave, aby sa vám doň bez problémov zmestil. Ak nemáte výťah a musíte nosiť kočík v rukách na poschodie či do pivnice, často ho nakladáte do auta alebo jazdíte často MHD, uprednostnite niektorý z odľahčených modelov. Kolesá kočíka môžu byť plastové – tie postačia v meste, nafukovacie alebo gumové sú zase ideálne do terénu. Do snehu a prírody sú lepšie väčšie kolesá.

Hlboká vanička poslúži dieťaťu do cca 6 – 9 mesiacov, pre deti narodené v zimných mesiacoch by mala byť robustnejšia, aby ste do nej zmestili aj fusak. 

Kočík Joolz Predeti.sk

Športovému kočíku venujte pri výbere väčšiu pozornosť, keďže ten budete používať odkedy dieťa začne sedieť až do veku 2 – 3 roky. Výhodou je polohovateľná sedačka, aby dieťa počas spánku nemuselo sedieť a samozrejmosťou sú bezpečnostné pásy. Dôležité je tiež vyskúšať si zloženie a rozloženie kočíka ak sa často presúvate autom. Jednoduchá manipulácia vám uľahčí bežné fungovanie a ušetrí množstvo nervov.

PRÍSLUŠENSTVO KU KOČÍKU
Taška na kočík by mala byť dostatočne priestranná na uskladnenie bežných potrieb ako plienky, vlhčené vreckovky, náhradné oblečenie, vodu, maškrty a podobne. V chladnom období využijete teplú deku, fusak alebo rukávnik, ktorý ohreje ruky v zime. V lete myslite na sieťku proti hmyzu a užitočná je tiež pláštenka do dažďa – tieto doplnky často bývajú automaticky súčasťou príslušenstva kočíka pri kúpe.

ŠATKA A ERGONOMICKÝ NOSIČ
Mnoho mamičiek uprednostňuje pri prechádzkach nosenie dieťatka na sebe pred kočíkovaním. Prípadne využívajú kontakt telo na telo na pokojný spánok bábätka počas dňa a oceňujú, že počas nosenia spravia bežné domáce činnosti vďaka voľným rukám.

Na nosenie novorodencov sú ideálne šatky na nosenie, keďže dokonale obopnú telo dieťatka a prispôsobia sa mu. Niektoré mamičky viažu novorodenca do šatky už v pôrodnici alebo hneď po príchode domov. Druhov šatiek je mnoho, rozdeľujú sa podľa gramáže alebo materiálu z akého sú vyrobené. Je tiež veľmi dôležité vybrať si správnu veľkosť podľa postavy osoby, ktorá v nej bude dieťa nosiť. A v neposlednom rade rozhoduje farba a dizajn.

Nosiť v nosiči sa všeobecne odporúča od cca 4 kg, závisí od modelu. Pri narodení bábätka je potrebné vybrať taký, ktorý má novorodeneckú vložku – integrovanú alebo externú. Prípadne má nastavovanie šírky a výšky chrbtovej opierky, ktorá sa stiahnutím šnúrok zúži a prispôsobí bábätku. Keď dieťatko podrastie, bude treba prejsť na väčší nosič. 

Nosič Boba Predeti.sk

AUTOSEDAČKA – VAJÍČKO
Pokiaľ si pri kúpe kočíka vyberiete dvojkombináciu, vajíčko do auta si budete musieť prikúpiť. V trojkombinácii je už súčasťou setu. Pozor však na kvalitu vajíčka v trojkombinácii, či je dostatočne pevné, pohodlné a bezpečné. Čím ľahšie vajíčko si vyberiete, tým sa vám bude ľahšie prenášať. Ideálne je vybrať trocha väčší model, ktorý vydrží dieťaťu celý prvý rok. 

Vajíčko Britax Römer Predeti.sk

Ak nie je vajíčko kompatibilné s konštrukciou vášho kočíka, môžete si dokúpiť adaptéry na pripevnenie.


POSTIEĽKA
Pri výbere postieľky sa treba rozhodnúť ako dlho ju budete využívať. Pevná postieľka vám vydrží len prvých pár mesiacov. Hneď ako si dieťa začne sadať alebo sa stavať potrebujete postieľku s polohovateľným matracom, aby bola bezpečná. Najdlhšie vydržia rastúce postieľky, ktoré sa dajú neskôr prestavať na menšiu váľandu. Vybrať si tiež môžete medzi postieľkami so sťahovacími bočnicami, polohovacími, postieľkami s kolieskami, prebaľovacím pultom a i. 

Samozrejmosťou by mal byť výber kvalitnej pevnej postieľky, ktorá spĺňa všetky bezpečnostné normy. 

Do postieľky je tiež potrebné/odporúčané kúpiť doplnky:

  • Kvalitný matrac
  • Nepremokavú podložku pod plachtu
  • Plachtu/nepremokavú plachtu
  • Perinku/zavinovačku/spací vak
  • Vankúš, prikrývku – stačí okolo 1 roku
  • Monitor dychu
  • Hniezdo/mäkký mantinel
  • Vreckový organizér
  • Mojkáčika pre bábätko

Dôležitým pomocníkom umiestneným vedľa postieľky je tiež video pestúnka, ktorú využijete nielen doma, ale aj na cestách. Vďaka snímaniu spiaceho bábätka pomocou kamery môžete na displeji vysielačky sledovať či dieťa spokojne spinká, aj keď ste v inej miestnosti.

Postieľka, matrac, plachta, obliečky, uzlíkový chránič Predeti.sk 
Monitor dychu a video pestúnka Predeti.sk
Projektor na stenu s hudbou Predeti.sk
Mojkáčikovia Predeti.sk

Ak často cestujete k rodine, na chatu alebo dovolenky, zvážte kúpu cestovnej postieľky, ktorá sa ľahko zloží do menšieho balíka a rýchlo rozloží kdekoľvek potrebujete. Ide o textilnú postieľku s hliníkovou konštrukciou.


DOJČENIE A KŔMENIE
V začiatkoch dojčenia je vhodné stretnúť sa s kvalifikovanou laktačnou poradkyňou, ktorá mamičke poradí ako správne priložiť dieťatko, aké sú vhodné polohy pri dojčení alebo čo robiť, ak má s dojčením akékoľvek problémy. Na podporu tvorby mlieka je dobré zakúpiť si podporné prostriedky ako čaje, homeopatiká, prípadne použiť elektrickú odsávačku. Na bolestivé bradavky zase lanolínovú masť. Zvážiť môžete špeciálne tvarovaný vankúš na dojčenie, na podopretie rúk či bábätka však môžete využiť aj bežné vankúše.

Ak dojčenie nie je možné, zaobstarajte si kojenecké fľaše s cumľom 2 ks 125 ml a 2 ks 240 ml, kefku na umývanie fliaš, ohrievač na fľašky, termosku na horúcu vodu, prípadne sterilizátor (nie je nevyhnutný).

Predeti.sk

CUMLÍK
Najväčšou výhodou je rýchle upokojenie dieťatka kdekoľvek ste. Nevýhodou môže byť zhoršenie prisatia počas dojčenia, nutnosť odúčania v neskoršom období či riziko deformácie hornej a dolnej čeluste. 

Existujú viaceré veľkosti cumlíkov, pri výbere si pozrite od koľkých mesiacov je vhodný. Líšia sa tiež tvarom a materiálom. Ak je cumlík ortodontický, podporuje správny vývoj ústnej dutiny. 


PREBAĽOVANIE
Prebaľovať bábätko môžete na samostatnom prebaľovacom pulte, ktorý je stabilný a má aj priestor na uskladnenie plienok a kozmetiky. Ak však nemáte v domácnosti miesto, využiť môžete len prebaľovaciu podložku, ktorú si položíte napríklad na posteľ.

Predeti.sk

Do zásoby si nakúpte väčšie množstvo jednorázových alebo látkových plienok (pozostávajúcich z vrchných nohavičiek a vkladacej plienky). 

Na elimináciu zápachu si môžete zaobstarať kôš na použité jednorázové plienky, pri látkových plienkach je zase vhodné uskladniť ich vo vedierku až do času, kým sa ich rozhodnete oprať.

Na utieranie zadočka je najlepšie zvoliť iba čistú vodu alebo emulziu vody a prírodných olejov. Vlhčené obrúskybudú vaším veľkým pomocníkom na utieranie mimo domu, využijete ich aj na špinavé ruky a utretie čohokoľvek čo počas aktivít s dieťaťom zašpiníte.

Na začervenanú pokožku si pripravte masť s Panthenolom, zinkovú alebo kalciovú masť.

Predeti.sk

KÚPANIE 
Kúpanie bábätka je väčšinou príjemným rituálom, ktorý je znamením blížiaceho sa večerného odpočinku. Na kúpanie si môžete vybrať:

– VANIČKU, ktorá by mala byť dostatočne veľká, pevná a bezpečná
– VEDIERKO na kúpanie –  v ktorom sa mnoho detí vďaka malému priestoru cíti bezpečne
–  PODLOŽKU/LEHÁTKO DO VANE, pričom vybrať si môžete plastové, penové alebo textilné.

Predeti.sk

Ďalej si zaobstarajte teplomer – teplota vody by mala byť okolo 37°C, osušku, kefku alebo hrebeň na vlasy, nožničky na strihanie nechtov s guľatou špičkou, vatové anatomické tyčinky, detský telový šampón/olej/krém, kozmetiku na ošetrenie pokožky, krém na zadoček rovnako ako pri prebaľovaní a samozrejme čisté oblečenie.

HOJDACIE KRESIELKO

Predeti.sk

Počas dňa si občas rodičia potrebujú oddýchnuť, spraviť bežné domáce práce alebo sa venovať staršiemu súrodencovi. Vtedy výborne zabaví a zabezpečí bezpečný priestor hojdacie kresielko, do ktorého pripútate dieťatko bezpečnostným pásom. Niektoré kresielka aj vibrujú alebo hojdajú a dieťatko má nad sebou kolotoč s kračkami, ktoré ho zabavia. 

Kresielok je veľké množstvo, okrem dizajnu a ceny zvážte hlavne jeho kvalitu a bezpečnosť. Čím väčšiu nosnosť zvolíte, tým dlhšie ho môžete využívať. Poťah by mal byť z materiálu, ktorý sa ľahko čistí, predovšetkým ak kresielko plánujte využívať aj ako jedálenskú stoličku.

Je jednou z vecí, ktorú využijete zväčša až pri pármesačnom dieťatku, nemusíte ho teda kupovať okamžite. 

PODLOŽKA A HRAZDIČKA

Predeti.sk

Hraciu podložku využijete hneď od narodenia, kedy slúži ako oddychové miesto. Postupne dieťatko začnú zaujímať hračky na hrazdičke alebo iné prvky na deke ako zrkadielka, šuchotavé či zvukové časti.


OBLEČENIE PRE BÁBÄTKO
Nákup oblečenia si mnoho mamičiek poriadne užíva a teší sa z neho. Pozor však na nákup príliš veľkého množstva, keďže v tomto období bábätko veľmi rýchlo rastie. Stáva sa potom veľmi často, že niektoré kusy oblečie len raz alebo vôbec. 

Väčšina detí oblečie pri narodení veľkosť 56, bábätká do 3 kíl oblečú veľkosť 50. Pre predčasne narodené deti sa pozerajte po veľkostiach 38, 42 alebo 44.

Na začiatok je vhodné zabezpečiť pre bábätko (dĺžky a materiál prispôsobte ročnému obdobiu):

  • 5 – 6 body s dlhým a krátkym rukávom  
  • 5 – 6 dupačiek 
  • 5 – 6 polodupačiek
  • 5 košieľok
  • 4 páry ponožiek
  • 2 ľahké bavlnené čiapočky
  • 2 – 3 pyžamká/overaly na spanie a bežné nosenie 
  • 2 svetríky/bavlnené kabátiky
  • 2 capačky/látkové topánočky
  • 2 podbradníky
  • v zimnom období 1 – 2 teplé overaly/zimné kombinézey do kočíka a rukavičky, 2 teplejšie čiapky na von so zaväzovaním pod krkom.

Zopár kusov z každého druhu oblečenia je dobre mať doma aj z väčšej veľkosti, potom ich budete kupovať postupne ako bude bábätko rásť. V OC Laugaricio kúpite oblečenie pre bábätká v predajniach C&A (od veľkosti 42), H&M, Predeti.sk a Lindex.

Oblečenie od veľkosti 42 C&A
LINDEX
H&M
Predeti.sk

Keďže je sortiment v predajniach bohatý a pri každej položke existuje veľké množstvo druhov, poraďte sa pri výbere so skúseným personálom. 

Top