Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Prečítajte viac kníh – 10 tipov ako na to

Čítanie má veľké množstvo benefitov. Knihy nás prenesú do iného sveta, zabudneme na bežné starosti a vďaka tomu zredukujeme náš stres. Vďaka knihám rozširujeme svoju slovnú zásobu a zlepšujeme pravopis.

Pomáhame rozvíjať svoju myseľ a zvyšovať inteligenciu. Vo vyššom veku si vďaka nim udržíme bystrejšiu myseľ a mentálne zdravie. Posilňujeme pamäť, koncentráciu a priamo alebo nepriamo sa vzdelávame a rozširujeme svoje obzory. Čítanie nás tiež výborne upokojí pred spaním, je teda vítanou aktivitou pre lepší spánok.

Sú ľudia, ktorí si bez knihy nevedia predstaviť deň a čítajú naozaj pravidelne. Vplyvom sociálnych sietí, TV, množstva práce a povinností či iných aktivít si však mnohí na čítanie nevedia nájsť čas a majú pocit, že čítajú oveľa menej ako by chceli. Aj vy patríte medzi ľudí, ktorým sa knihy na stolíku či v knižnici kopia a pri pohľade na ne len povzdychnete, že to neprečítate asi nikdy? A pritom stačí zaradiť do svojho života zopár rituálov, vďaka ktorým sa určite poriadne rozčítate.

1. Najskôr sa zamyslite nad zmyslom vášho čítania. Chcete viac čítať, lebo vás to upokojuje, dodáva radosť a možnosť tešiť sa na pokračovanie deja? Alebo vďaka čítaniu máte možnosť pracovať na sebarozvoji? V tom prípade berte čítanie ako aktivitu, ktorá je investíciou do seba a príjemne stráveným časom. A to sa oplatí. Pripomínajte si to pred každou dilemou či si ku knihe sadnete, alebo nie.

Knihy v článku kníhkupectvo PANTA RHEI

2. Zdá sa vám, že na čítanie nemáte čas? Väčšinou ide o priority. Času máme všetci rovnako, ide o to, na aké aktivity ho minieme. Porozmýšľajte, alebo si zopár dní zapisujte, ako trávite čas mimo práce. Venujete tri hodiny denne prezeraniu sociálnych sietí či pozeraniu filmov a seriálov? Čo tak skrátiť tento čas a aspoň pol hodinu – hodinu denne venovať v danom čase radšej knihe? Môžete si stanoviť pol hodinku pred spaním s knihou v ruke a snažiť sa to dodržať každý večer najbližší mesiac. Postupne si z čítania vytvoríte návyk, na ktorý sa budete tešiť. Nehovoriac o tom, ako sa zlepší kvalita vášho spánku oproti tomu, keby ste pred spaním pozerali do TV, počítača či mobilného telefónu.

3. Majte knihu alebo čítačku kníh stále pri sebe a čítajte vždy, keď máte chvíľu čas. Počas cestovania autobusom do práce alebo pri čakaní u lekára/zubára je ideálny čas na túto aktivitu. Čo tak ale vytiahnuť knihu aj v reštaurácii, keď čakáte na obed a nemáte pri sebe spoločnosť, počas relaxu vo vani, alebo počas oddychu na slniečku po práci v záhrade? Umyli ste okná, dovarili sobotný obed? Oddýchnite si s knihou v ruke. Čakáte, kým zovrie voda na cestoviny? Prečítajte dve strany z knihy. Aj počas cvičenia sa dá čítať v prestávkach medzi sériami alebo napríklad počas bicyklovania na stacionárnom bicykli. Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody.

4. Siahnite tiež po knihe vždy, keď máte chuť prokrastinovať – oddýchnuť svoju myseľ počas práce, učenia a inej činnosti, na ktorú veľmi nemáme chuť. Budete mať lepší pocit ako keby ste čas strávili len scrollovaním sociálnych sietí na telefóne.

5. Dajte si cieľ. Napríklad prečítať 10 alebo 20 strán každý deň. Nie je to veľa, zvládnuť by ste to mali bez problémov každý deň minimálne pred spaním a možno sa tak ponoríte do deja, že prečítate oveľa viac. Alebo vás poženie viac stanovenie cieľa v počte prečítaných kníh za mesiac? Jednu knihu zvládnete určite, čo poviete?

6. Majte rozčítaných viacero kníh naraz. Vyhnete sa tomu, že keď nemáte náladu na čítanie určitej knihy, zabrzdí vás to v čítaní. Pozor však, rozčítajte rôzne žánre kníh, aby sa vám neplietol dej či postavy. Na stolíku tak môžete mať romantický román, knihu venovanú výchove detí a knihu o zariaďovaní domácnosti. V daný deň siahnete po tej, na ktorú máte zrovna chuť.

7. Čítajte naraz s partnerom. Spoločné čítanie (každý svoju knihu) večer na gauči je tiež príjemne strávený spoločný čas. Môžete popri tom jesť občerstvenie alebo si dať spolu pohár vína, či občas prehodiť pár slov o knihe, ktorú čítate. 

8. Vytvorte si kútik na čítanie. Pohodlné kreslo, mäkká deka, dobré osvetlenie, malý stolík, na ktorý položíte šálku horúcej čokolády alebo čaju.. Už len pri pohľade naň budete mať chuť sadnúť si a ponoriť sa do čítania.

9. Zlozvyky nahraďte čítaním. Chcete menej fajčiť, tráviť menej času pri sociálnych sieťach či televízii? Vždy, keď budete mať chuť venovať sa danému zlozvyku, siahnite po knihe. Aspoň na 10 minút.

10. Čítajte kvalitné knihy. Neviete čo čítať? Skúste sa zamerať napríklad na rebríček najčítanejších kníh obľúbeného kníhkupectva, knihy odporúčané kamarátkou či obľúbeným blogerom, alebo knihy od autora, od ktorého vás niektorá kniha veľmi bavila. Vtedy je väčšia pravdepodobnosť, že vás kniha zaujme a dočítate ju do konca.

Láska ku knihám vzniká už v detstve. Ak máte malé deti, nájdite si čas a čítajte im pravidelne. Získajú vďaka tomu množstvo benefitov (niektoré sme spomenuli hneď na začiatku tohto článku) na celý život.

A pamätajte, ak vás kniha nezaujala ani po 20 či 30 stranách, s kľudom ju odložte a siahnite po inej. Na svete sú milióny kníh, je teda škoda márniť svoj čas pri tej, ktorá za to nestojí!

Top