Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

10 tipov čo robiť s dětmi v lete

Prázdninové týždne sú pre niektorých dlhé, pre iných krátke. V každom prípade sa zhodneme na tom, že patria k najaktívnejším týždňom v roku. Všetci trávime oveľa viac času vonku, mnohí si vychutnávajú zaslúžené dovolenky, deti sa tešia z prázdnin.

Ako zabaviť deti počas dlhých letných dní, kedy im odpadnú povinnosti a vy nechcete, aby trávili priveľa času pred TV a počítačmi? Možností je mnoho, od klasických, ktoré akosi automaticky k letu patria, až po trocha kreatívnejšie. Záleží od vašej chuti a možností.

1. DOVOLENKA PRI MORI
Horúce letné počasie si priam žiada osvieženie pri vode. Mnohí zamieria k moru, ktoré ponúka okrem nekonečnej zábavy aj zdravotné benefity. Najmenšie deti si zlepšia stabilitu počas chodenia po piesku, ten zároveň prirodzene pri chôdzi zjemní pokožku chodidiel. Šumenie vĺn a slaná voda zvyšuje psychickú pohodu, zmenšuje sa stres, uvoľní sa telo, zvyšuje pocit šťastia. Zlepšuje sa stav pokožky, lepšie spíme, zlepšujú sa tráviace problémy či ochorenia dýchacích ciest. Deti more (každé dieťa od iného veku) väčšinou milujú. Skákanie do vĺn, plávanie, hádzanie si loptičiek, či plávanie na nafukovačkách je predsa super zábava! Keď k tomu pripojíme stavanie hradov z piesku a dobroty, ktoré rodičia zbalia do plážovej tašky, o dokonalý deň je postarané. Nezabudnite na pitný režim, pokrývku hlavy a dôsledné používanie prípravkov s ochranným faktorom.

2. JAZERÁ, KÚPALISKÁ A BAZÉNY
Ak máte radi prírodnú formu kúpania, na Slovensku si môžete užiť kúpanie vo viacerých jazerách. Zistite si však vopred, či je kúpanie v nich pre tento rok zdravotne nezávadné.

Výbornou formou trávenia času sú aj kúpaliská, kde deti stretnú kamarátov, na niektorých sa môžu zabaviť aj na šmýkačkách a tobogánoch a sú tam neustále v pohybe. Bufety či reštaurácie, toalety a možnosti tieňa sú pár metrov od bazéna, stačí teda zbaliť osušku a plavky a vyraziť. Alebo ich milujete natoľko, že strávite v ubytovaní pri bazénoch celú dovolenku? 

Ak nie ste milovníci miest plných ľudí, skvelou možnosťou je kúpanie sa v súkromnom bazéne. Ak máte doma svoj, zavolajte deťom kamarátov, pripravte im občerstvenie a máte zaručené, že o celý deň plný jašenia sa je postarané (s dozorom dospelej osoby, samozrejme). Rovnako tak môžu vaše deti stráviť deň u niekoho z rodiny či priateľov.

3. LETNÉ TÁBORY
V dnešnej dobe je na výber veľké množstvo táborov, či už pobytových alebo denných. Deti sa v mnohých z nich okrem nabitého programu môžu zábavnou formou zlepšovať v športoch, jazykoch či kreativite. Zvyšujú si sebavedomie a spoznajú množstvo nových kamarátov. Na tieto zážitky si často pamätáme celý život, súhlasíte?

4. STANOVANIE
Požičajte si (ak nemáte vlastný) stan a vyrazte aspoň na víkend za novým dobrodružstvom. Deti si pri stanovačkách budujú kladný vzťah k prírode, pobyt na čerstvom vzduchu je prospešný zdraviu, u detí sa buduje samostatnosť a možno si v kempe nájdu aj nových kamarátov. Spája členov rodiny a prináša veľa nových dobrodružstiev.

5. TURISTIKA
Ak nie ste zdatní turisti, stačí, keď postupne preskúmate kopce v okolí vášho bydliska, alebo tie, čo sú k nemu najbližšie. Nemusíte sa ponáhľať na vrchol, prospešné pre telo a myseľ sú aj potulky lesom. Les naviac hlavne pri menších deťoch podporuje kreativitu. Nechajte ich chvíľu voľne hrať sa a uvidíte, čo vymyslia. 

6. VÝLET VLAKOM
Aj vy sa vozíte autom takmer až ku dverám? Potom aj výlet vlakom bude pre vaše deti zaujímavým dobrodružstvom. Nabaľte do vlaku dobroty, časopisy a iné zábavky podľa veku a vyberte si miesto, kde sa preveziete aspoň na celodenný výlet. Žilina má pešiu zónu začínajúcu hneď pri vlakovej stanici, Trnava ju má tiež blízko. Môžete sa samozrejme po vystúpení z vlaku do cieľa vášho výletu odviezť mestskou prepravou, taxíkom a pod.

ČO ROBIŤ, KEĎ PRŠÍ ALEBO JE PRÍLIŠ HORÚCO?

7. POHYB A ZÁBAVA VO VNÚTRI
V OC Laugaricio je príjemne celoročne a pre deti je tu pripravené množstvo skvelej zábavy. Vo FUNNYLANDE sa môžu dosýta vyšantiť na trampolínach, šmýkačkách a preliezačkách, kým si rodičia nerušene vypijú kávu, zjedia zákusok, alebo sa porozprávajú s kamarátkou. 

Ak sa vám zažiada trocha adrenalínu, namierte si to do Laser Arény Laugo, kde sa skvele zabaví a zapotí celá rodina bezohľadu na vek. Čaká na vás 250 metrov štvorcových naháňania, skrývania sa a strieľania (zásah je úplne bezbolestný) do súperov a na záver napínavé vyhodnotenie, kto dostal najviac zásahov a kto bol, naopak, najlepší útočník. 

8. HRANIE, TVORENIE A ČÍTANIE
Ak sa deti doma nudia, môžete im spestriť deň novou hračkou, spoločenskou hrou, či pomôckami na tvorenie z predajní DRÁČIK alebo ALLTOYS v Laugariciu. Nájdete tu tiež množtvo hračiek do piesku a do vody, vodné pištole, plávacie okuliare a ďalšie letné nevyhnutnosti. V Panta Rhei si zase vyberiete knihu na pokojné čítanie na ležadle pod slnečníkom či pred spaním. 

9. VYRÁBANIE DOMÁCEJ ZMRZLINY ALEBO NANUKOV
Receptov je mnoho, stačí použíť zopár surovín a ovocie, ktoré aktuálne dozrieva. Vy rozhodujete koľko cukru či iných nezdravých ingrediencií budú obsahovať.

10. VARTE A PEČTE SPOLU
Kedy si nájsť čas na spoločné chvíle v kuchyni, ak nie teraz, keď je povinností menej. Deti majú radi pomáhanie pri varení a pečení odmalička a je veľmi príjemné, keď vám raz váš školák/školáčka pripraví úplne sám koláč či jednoduché jedlo, ktoré ste varievali spoločne.

Toto je len zlomok možností ako v lete tráviť čas s vašimi ratolesťami. My vám želáme hlavne krásne leto plné príjemných zážitkov a nezabudnuteľných okamihov!

Top