Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

12 účinných tipov na posilnenie imunity

Deti sa vrátili do škôl a škôlok a vy už teraz myslíte na to, kedy prídu domov s nádchou, angínou či niektorou ďalšou (detskou) chorobou? Alebo sa počas kolotoča povinností hrozíte toho, že ochoriete vy?

To, či a kedy sa tak stane, veľmi neovplyvníte. Môžete však zatiaľ aspoň zapracovať na posilnení imunity celej rodiny, aby sa tak aspoň trocha znížila pravdepodobnosť vzniku ochorení a zlepšil, či skrátil sa ich priebeh.

Medzi najčastejšie ochorenia spojené s chladným a sychravím obdobím, ktoré nás čaká, patria infekcie horných dýchacích ciest. Môže ísť o nádchu, bolesť hrdla, kašeľ, angínu, zápal nosohltana a iné. Skomplikovať ich môžu tiež pridružené infekcie ako zápal stredného ucha, priedušiek či pľúc. Najčastejšie trápia škôlkarov a deti v prvých ročníkoch základných škôl. Keďže ide o kvapôčkové infekcie, šírenie je rýchle, stačí naň jedno nedoliečené dieťa v kolektíve. 

Imunitu – obranyschopnosť organizmu vás a vašich detí môžete posilňovať mnohými spôsobmi:

POSILNENIE IMUNITY U DETÍ

1. PODÁVANÍM VITAMÍNOV A DOPLNKOV VÝŽIVY:

VITAMÍNY
Medzi základné vitamíny, ktoré napomáhajú posilniť imunitný systém, pomáhajú predchádzať infekčným ochoreniam a je vhodné pravidelne ich dopĺňať, patria vitamín C a D. Vitamín C skracuje dobu liečby prechladnutia a zmierňuje jeho príznaky. Ľudia s nízkou hladinou vitamínu D v krvi majú zase znížený počet buniek imunitného systému a bývajú častejšie chorí a unavení. Vitamín D je vhodné užívať v období od jesene do jari, počas leta je hlavným jeho zdrojom pobyt na slnku. Menším deťom môžete zvoliť ako formu podávania týchto vitamínov kvapky, väčším cmúľacie a žuvacie cukríky a školákom tablety alebo kapsule.

BETAGLUKÁNY
Betaglukány – polysacharidy získavané z tzv. medicinálnych húb a kvasiniek aktivujú imunitný systém, zlepšujú odolnosť organizmu proti vírusom, baktériám a parazitom. Zmenšujú tiež únavu a príznaky alergií. Ako prevencia je vhodné užívať ich cca 2 až 3 mesiace. Sú vhodné pre deti, ktoré bývajú často choré, veľa športujú, či nastúpili do nového kolektívu v škôlke alebo škole. 

KOLOSTRUM
Kolostrum – mledzivo/prvé mlieko, vzniká v mliečnej žľaze matiek cicavcov niekoľko hodín po pôrode (do 72 hodín) a je bohatým zdrojom látok, ktoré stimulujú imunitný systém. Je vhodné užívať ho ako prevenciu pred častými chorobami dýchacích ciest, zápalov močových ciest a celkovo pri oslabenej imunite. Počas liečby akútnych ochorení ako prechladnutie a chrípka môže pomôcť k lepšiemu a rýchlejšiemu priebehu ochorenia. Pre deti sa predáva v rôznych chutných príchutiach.

PROBIOTIKÁ
Základ imunity je v črevách a tieto živé mikroorganizmy osídľujú a pozitívne ovplyvňujú jeho sliznicu. Začnite ich užívať predovšetkým počas podávania antibiotík (2 hodiny po užití antibiotika), ale aj preventívne ako podporu imunitného systému. Je veľmi vhodné konzumovať tiež potraviny prirodzene obsahujúce probiotické baktérie, zaraďte teda deťom do jedálnička jogurty, acidofilné či kefírovné mlieko. Všetko najlepšie neochutené, na osladenie je prípadne vhodné použiť čerstvé ovocie, oriešky či med.

Lekáreň Dr. Max
Drogéria dm

2. SPREJE DO NOSA
Posilnite sliznicu nosa sprejmi na báze morskej vody či červených morských rias. 

3. AROMATERAPIA
Používanie vhodných esenciálnych olejov môže výborne podporiť liečbu mnohých ochorení, dopomôcť k posilneniu a očisteniu imunitného systému, neutralizovať mikróby, zmierňovať bolesti rôzneho druhu či znižovať únavu. Na posilnenie imunity sa využíva napríklad bergamotový, borovicový alebo čajovníkový olej. Nakvapkať môžete 5 kvapiek do teplého kúpeľa, ideálne aj s pridaním soli. Obľúbené je tiež použitie v aromalampe alebo difuzéri, kde do misky s vodou kvapnete 3 až 5 kvapiek, prípadne môžete inhalovať priamo nakvapkaním oleja na vatový tampón alebo vreckovku a následným vdychovaním.

4. OVOCIE A ZELENINA
Zdravá a vyvážená strava by mala byť základom ak chcete zabezpečiť čo najpevnejšie zdravie celej rodine. Na posilnenia imunity sú obzvlášť vhodné tie druhy ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú karotenoidy – fytoživiny na posilnenie imunity. Patria medzi ne pomaranče, jahody či zelené fazule. Zaraďte ich do jedálnička čo najčastejšie spolu s ďalšími druhmi ovocia a zeleniny – ideálne 5 porcií denne.

5. DOSTATOK SPÁNKU
Nedostatok spánku spôsobuje väčšiu náchylnosť organizmu na choroby. Dbajte teda na to, aby ho aj vaše deti mali dostatok. Ideálne je ich ukladať do postele dostatočne skoro, aby ste ich ráno nemuseli pred škôlkou či školou unavené ťahať z postele.

6. CVIČENIE A POHYB
Cvičenie zvyšuje počet aktívnych buniek imunitného systému. Malé deti sa hýbu radi a automaticky, s pribúdajúcim vekom a vplyvom povinností je však pohybu prirodzene menej. Zaraďte teda pohybové aktivity do vášho režimu dňa. Či už na krúžkoch, spoločných prechádzkach, pri bicyklovaní a inom športovaní.

7. POBYT VONKU
Nielen zvyšuje pocit šťastia, ale aj stimuluje obranyschopnosť organizmu. Trávte čas s deťmi vonku čo najviac, spravíte dobre im aj sebe.

8. HYGIENA
Povzbudzujte deti k pravidelnému umývaniu rúk vodou a mydlom po návšteve škôlky, školy, detských ihrísk, obchodov a iných verejných priestorov, ktoré môžu byť potenciálnym zdrojom choroboplodných zárodkov. Vhodné je tiež nosiť so sebou vlhčené čistiace vreckovky a antibakteriálny gél.

9. SOĽNÁ JASKYŇA 
Ďalší spôsob posilnenia imunity, ktorý môžete vyskúšať, je pobyt v solnej jaskyni. 45 minútový pobyt v nej rovná sa 3 dňom pri mori. Pri pravidelných návštevách sa teda môže nielen posilniť vaša imunita, ale sa môžu aj zmierniť chronické respiračné ochorenia, kožné ochorenia, psychické zdravie a iné.

10. SAUNA
Saunovanie patrí k procedúram, ktoré preukázateľne podporujú imunitný systém, napomáhajú uvoľneniu organizmu, pomáhajú predchádzať mnohým ochoreniam a pozitívne tiež vplýva na ľudskú psychiku. Saunovanie je vhodné aj pre deti, pričom optimálny vek na začiatky je okolo 2 – 3 rokov. Začnite však veľmi pomaly, úplne stačí pobudnúť v saune dve, tri minúty. Postupne môžete tento interval predlžovať, dbajte však najmä na to, či sa pobyt v saune deťom páči alebo nie. Dieťa by malo zo začiatku sedieť na najnižšej lavici, alebo s ním navštívte saunu s nižšou teplotou. Na ochladenie zvoľte vlažnú sprchu alebo bazén, určite nie ľadovú vodu! Pri deťoch obzvlášť dbajte na pitný režim, ideálny je vlažný čaj. 

11. OTUŽOVANIE
Okrem tipov vyššie môžete zaradiť do svojho životného štýlu aj otužovanie, ktoré je vynikajúcim spôsobom posilnenia imunity. S otužovaním začnite už teraz, či už krátkymi studenými sprchami na striedačku s teplou sprchou (vhodné najmä pre dospelé osoby a staršie deti), pobytom v chladnom prostredí s menej vrstvami oblečenia či spánkom pri otvorenom okne aj počas chladnejších nocí. Tipov na správne otužovanie nájdete mnoho, snažte sa však najmä počúvať svoje telo a neísť do extrému, ktorý by mohol skončiť nežiadúcim ochorením. Môžete ho vykonávať aj s deťmi už od cca 1 roka, musia však byť úplne zdravé a otužovanie by malo byť pravidelné. Medzi najvhodnejšie spôsoby patrí u nich otužovanie vzduchom, čo môžete začať už teraz v jeseni počas chladnejších dní. Počas pobytu vonku by sa mal chladný vzduch dostať až k ich telu a otužovanie by nemalo trvať viac ako štvrť hodiny. Vyskúšať tiež môžete spanie pri pootvorenom okne.

12. KRYOTERAPIA
Ide o liečbu extrémnym chladom, kedy sa na telo mimo hlavy aplikuje hlboký suchý mráz, maximálne po dobu 2 – 3 minút. Organizmus je vystavený teplote od -110 °C do -130 °C, po terapii nasleduje cvičenie – kineziterapia. Kryoterapia zmierňuje príznaky zdravotných problémov, posilňuje imunitu, znižuje zápal, pozitívne vplýva na poúrazové a pooperačné stavy atď. Je vhodná aj pre deti cca od školského veku.

AKO POSILNIŤ IMUNITU DOSPELÝCH
Nikto netúži po neželanom pobyte s teplotou doma, kedy sa cítite zle, nemôžete pracovať a venovať sa aktivitám, ktoré máte radi. Nehovoriac o nevyhnutnosti postarať sa aj v čase choroby o rodinu. Preto by ste si mali na posilnenie vašej imunity obzvlášť posvietiť.

VŠETKY TIPY SPOMENUTÉ VYŠŠIE sú vhodné aj pre dospelých. Je na vás, ktoré z nich zaradíte do svojej každodennej rutiny. Vitamíny a doplnky výživy je potrebné užívať s dávkovaním prispôsobeným dospelej osobe, kedy je účinnej látky v prípravkoch viac.

Lekáreň Dr. Max
Drogéria dm

Želáme vám v nadchádzajúcom chladnejšom období veľa zdravia a nech vás choroby obchádzajú!

Top