Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Aktivujte si v roku 2023 hormóny šťastia!

Dobrú náladu, pozitívne myslenie a pocit šťastia si vieme navodiť aj sami. Vedeli ste, že to, ako sa cítime, dokážu ovplyvniť aktivity, ktoré vykonávame alebo potraviny, ktoré jeme? Nečakajte na to, kým sa niečo stane a vy budete šťastní – proste sa staňte šťastnými už teraz!  

K tomu, či sa cítime šťastne, alebo na nič často prispievajú aj naše hormóny. Najčastejšie sa v súvislosti s pocitom šťastia hovorí o endorfínoch. Okrem toho, že nás robia šťastnými, fungujú aj ako prirodzené tlmiče bolesti. Ich tvorbu v tele stimulujeme aktivitami, pri ktorých sa dobre cítime a ktoré vykonávame s radosťou – je to napríklad náš obľúbený šport alebo koníček.

Siahnite aj po svojej obľúbenej hudbe – pesničky, ktoré milujete, vám predsa vie urobiť skvelú náladu! Vedeli ste, že telo vás zaplaví endorfínmi, aj keď urobíte nejaký dobrý skutok a niekomu pomôžete? Telo však dokáže endorfíny produkovať aj z chutného jedla, napríklad z kvalitnej horkej čokolády s minimálne 70% kakaa  – samozrejme, s mierou 🙂 

Objatia, bozky, dotyky, úsmevy, náznaky – toto všetko podporuje tvorbu a vylučovanie hormónu oxytocín, ktorý poznáme aj pod pojmom „hormón lásky“. Ak ho máme dostatok, cítime sa neskutočne šťastne, svet je gombička a všetko vidíme cez ružové okuliare. Ak práve nie sme po uši zamilovaní, jeho tvorbu stimulujú aj príjemné medziľudské rozhovory, hry so psom a pohodová atmosféra. Keď sa oxytocín vyplavuje do krvi, znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý, naopak, má na svedomí napätie, vysoký krvný tlak či srdcové ochorenia. 

Každý, kto rád športuje, pozná dopamín – alebo aj hormón odmeny – ktorý sa v našom tele aktivuje športom. Vďaka nemu sa cítime spokojne, máme dostatok energie zvládať aj náročné fyzické či psychické úlohy. Zvyšuje sústredenosť. Ak vám dopamín chýba, pociťujete úbytok energie a nechuť púšťať sa do vecí, ktoré bežne normálne a s radosťou vykonávate. Ak sa potrebujete naštartovať, nájdite si čas na šport a uvidíte, že s vaším telom – ale aj mysľou – sa stanú zázraky! Nepodceňujte ani kvalitný a dostatočne dlhý spánok a pokojne siahnite po čokoláde, avokáde alebo mandliach. A pozor! Je preukázané, že dopamín sa v tele zvyšuje aj intímnymi chvíľkami s partnerom!

Kombináciou objatia a pohybu na čerstvom vzduchu sa dostávame k tvorbe ďalšieho hormónu šťastia – serotonínu. Získate ho aj relaxačnými masážami, príjmom vlákniny zo stravy a športom. Skúste si každý deň dať pol hodinku silového cvičenia, kardia alebo sa ponorte do meditácie. Serotonín vplýva aj na libido, sústredenie, pamäť či chuť do jedla. Vylučuje sa aj vtedy, keď trávime čas na slnku a tvorí sa v tele vitamín D – preto prechádzka po čerstvom vzduchu počas slnečného dňa je hormonálna bomba plná šťastia!

Na záver máme pre vás dobrú radu – nájdite si čas na seba! Oddychujte, relaxujte, meditujte – ponorte sa na pár minút do seba, uvoľnite sa a pocit vnútorného šťastia sa bezpochyby dostaví.

Nechajte problémy za sebou, pokúste sa nemyslieť na to, čo vás aktuálne trápi. Sústreďte sa na niečo pozitívne, predstavujte si aktivity alebo miesta, ktoré sú vám príjemné a kde sa dobre cítite. Pre niekoho to môže byť spomienka na horúci slnečný deň na pláži za zvukov mora, iného upokojí predstava turistiky s nádherným výhľadom na doliny a kopce. 

Želáme vám veľa šťastia a pozitívnej nálady!

Top