Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Kráčajúc do jari: Na čo sa tešiť v mesiaci marec?

Mesiac marec sa už tradične teší značnej obľube, pretože predstavuje prechod medzi zimou a jarou a prináša sľub nového začiatku, kedy príroda ožíva a teploty sa pomaly, ale isto zvyšujú. Okrem toho je tento mesiac spojený aj s niekoľkými významnými udalosťami a oslavami. Marec je totiž už vyše 20 rokov slávený ako Mesiac knihy, kedy sa venuje pozornosť literatúre a čítaniu. Okrem toho, 8. marca slávime Medzinárodný deň žien, 22. marca Svetový deň vody a Svetový deň divadla sa každoročne slávi 27. marca. Prvý jarný deň nás tento rok privíta 20. marca, kedy sa konečne môžeme tešiť na dlhšie dni, ktoré nám umožnia aktívnejšie tráviť čas vonku.

    MAREC = MESIAC KNIHY
    Mesiac knihy má na Slovensku už dlhú tradíciu, ktorej cieľom je motivovať ľudí k čítaniu a zvýšiť záujem o literatúru. Počas tohto obdobia sa organizujú podujatia ako napríklad literárne festivaly, prednášky, knižné veľtrhy, diskusie so známymi spisovateľmi a ďalšie aktivity, ktoré majú osloviť širokú verejnosť a vzbudiť záujem o knihy a čítanie.

    Tipy na pútavé knihy z Panta Rhei

    Čítanie má mnoho benefitov pre našu myseľ, napríklad zlepšuje našu kreativitu, zvyšuje koncentráciu a učí nás novým veciam. Okrem toho nás môže čítanie relaxovať a pomôcť nám odpočinúť si od stresu a každodenného zhonu. Skúste si dať osobnú výzvu prečítať počas tohto mesiaca aspoň jednu knihu. Nemáte na čítanie čas? Skúste si napríklad vyhradiť 20 minút pred spaním, kedy si prečítate niekoľko stránok knihy namiesto prezerania mobilu alebo sledovania televízie. Ďalšou možnosťou je využiť voľné chvíle počas dňa, ako napríklad prestávky pri práci alebo cestovanie verejnou dopravou. Ak si zorganizujete deň tak, aby ste si vyhradili čas na čítanie, dokážete si vytvoriť zdravšie návyky a pravidelne sa venovať čítaniu aj v stresových obdobiach.

    MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN
    Medzinárodný deň žien, ktorý sa slávi každoročne 8. marca, je dôležitým sviatkom, ktorý pripomína práva a úlohu žien vo svete. Tento deň je príležitosťou na oslavu žien a ich prínosu v rôznych oblastiach, od rodiny a domácnosti až po verejný život a profesionálny rast.

    Ak chceme osláviť Medzinárodný deň žien v rámci rodiny, môžeme si napríklad uvariť obľúbené jedlo alebo darovať kvet/kytičku či iný milý darček a snažiť sa venovať pozornosť našim matkám, manželkám, dcéram a iným dôležitým ženám v našom živote.

    Kytice kvetov – Kvetinárstvo Flamengo
    Strieborná retiazka so symbolmi nekonečna so zirkónmi – SOFIA
    Rastlinné terárium – Tommi Plant

    SVETOVÝ DEŇ VODY
    Voda je nevyhnutná pre naše prežitie a je základným prvkom našej planéty. Napriek tomu mnoho ľudí na svete nemá prístup k čistej a bezpečnej pitnej vode, čo značne ovplyvňuje ich zdravie a kvalitu života. Svetový deň vody má za cieľ pripomenúť, že prístup k vode by mal byť základným právom každého človeka a upozorniť na potrebu udržateľného využívania vodných zdrojov. Slávi sa každý rok 22. marca. Vtedy sa organizujú rôzne podujatia a aktivity, ktoré majú za cieľ upozorniť na dôležitosť vody a jej udržateľného využívania. Okrem toho sa organizujú aj zbierky a podporujú sa projekty, ktoré pomáhajú zlepšiť prístup k čistej vode pre tých, ktorí ju nemajú k dispozícii.

    PRVÝ JARNÝ DEŇ
    Prvý jarný deň je dôležitým okamihom, ktorý symbolizuje obnovu a nový začiatok. Po dlhej studenej zime nám tento deň prichádza ako symbol nádeje a nového rastu. Práve v tomto období sa začína prebúdzať príroda, kvitnú prvé kvety a výrazne sa predlžujú dni. Tento deň je pre mnohých ľudí príležitosťou osláviť príchod jari a privítať nové začiatky.

    Mnoho kultúr a tradícií má svoje sviatky a oslavy spojené s prvým jarným dňom. Niektoré z týchto osláv sú spojené s náboženstvom a symbolizujú obnovenie života a nádej, zatiaľ čo iné oslavy sú viac svetské a slávia návrat prírody k životu.

    SVETOVÝ DEŇ DIVADLA
    Svetový deň divadla sa každoročne slávi 27. marca a je to deň venovaný divadelnému umeniu. Tento sviatok bol založený v roku 1961 na kongrese Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI) s cieľom pripomenúť si význam divadla ako umeleckej formy, ktorá dokáže prehlbovať a prenášať kultúru a spoločenské hodnoty. Slávime ho teda už viac ako 60 rokov.

    Oslavujú ho divadelné skupiny a umelci z celého sveta, pričom oslavy zahŕňajú rôzne podujatia, ako sú napríklad predstavenia, workshop-y, semináre a diskusie. Je príležitosťou na oslavu rôznorodosti a kreativity v divadelnom umení a na uctenie si umelcov, ktorí svojou tvorbou dokázali preniknúť do hĺbky ľudskej duše.

    Divadlo má v našej kultúre veľký význam. Ponúka nám priestor na prezentáciu a rozvíjanie kultúrnych hodnôt a tradícií. Divadlo tiež dokáže spájať ľudí rôznych národností, kultúr a spoločenských skupín a je významným faktorom pre udržanie a posilnenie našej kultúrnej identity.

    Marec je mesiac plný významných dní a sviatkov, ktoré nám poskytujú príležitosť na oslavu a uvedomenie si dôležitých tém. Je na vás, ktoré z týchto dní sa rozhodnete osláviť, nezabudnite si hlavne uvedomiť ich význam a pripomenúť si, že sme súčasťou sveta plného zázrakov a nových začiatkov.

    Top