Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

V máji s rodinou – Deň matiek, Deň rodiny a jarné aktivity 

Máj, lásky čas. A nielen to. Počas tohto obľúbeného mesiaca v roku sa toho deje neúrekom. Príroda sa už prebudila po chladnej zime a všade to rastie, kvitne, vonia. Teplé počasie nás láka tráviť viac a viac času vonku, či už športom, prácou na záhrade alebo relaxom s rodinou, priateľmi a deťmi. Práve rodine by sme mali venovať svoj voľný čas a to nielen počas Dňa matiek a Dňa rodiny, ktoré nás tento mesiac čakajú. Poďte si prečítať zopár tipov ako mesiac máj prežiť aktívne a užiť si tieto dni čo najviac.

DEŇ MATIEK
Deň matiek sa na Slovensku slávi každoročne druhú májovú nedeľu a patrí medzi najdôležitejšie sviatky v kultúre Slovenska. Pre mnohých ľudí je to jeden z najkrajších sviatkov roka. Nezáleží na tom, ako veľkolepo ho strávite alebo čo hodnotné svojej mame darujete. Dôležité je, aby ste si uvedomili, že máte jednu z najdôležitejších osôb vo svojom živote a že by ste sa mali snažiť byť pre ňu prítomní nie len tento jeden deň, ale po celý rok.

Ak ste od seba vzdialení, zavolajte jej a venujte aspoň niekoľko minút, aby ste jej poďakovali za to, že vás porodila a vychovávala. Ak chcete prežiť Deň matiek výnimočne, nemusíte na to vynakladať obrovské náklady. Stačí darovať drobnosť čo jej ukáže, že ju máte radi a vážite si ju. Venovať jej môžete kyticu kvetov či rastlinné terárium, niečo sladké, poukaz na masáž aby si oddýchla a podobne.

KVETINÁRSTVO FLAMENGO
TOMMI PLANT
DELIKATESO

Možno viac ocení pozvanie na dobrý zákuosk, obed alebo večeru,spoločnú prechádzku a rozhovor, alebo strávený čas v prírode na menšej turistike, pikniku či opekačke.

KAVIAREŇ GLACIO
KAVIAREŇ LAUGO CAFFÉ

DEŇ RODINY
Deň rodiny je sviatok, ktorý slúži na oslavu významnosti rodiny a rodinných hodnôt. Na Slovensku sa slávi každoročne 15. mája a je to príležitosť na prehodnotenie rodinných vzťahov, prežitie času s blízkymi a zlepšenie rodinných väzieb. V tento deň mnoho rodín trávi čas spoločne a organizuje rôzne aktivity, ako napríklad piknik, opekačku, prechádzku, turistiku, výlet alebo spoločný šport – sadnite na bicykle, zahrajte si bedminton, vytiahnite kolieskové korčule a podobne. Deti tiež môžete vziať zabaviť sa napríklad aj do nášho zábavného centra Funnyland a dať si potom spolu zmrzku či niečo dobré pod zub. Ďalšou možnosťou je zorganizovať rodinnú večeru a pozvať na ňu aj príbuzných, ktorých ste dlhšie nevideli.

RODINNÉ ZÁBAVNÉ CENTRUM FUNNYLAND OC LAUGARICIO
UGO FRESHBAR

Okrem toho, Deň rodiny môže byť aj príležitosťou na posilnenie rodinných hodnôt a zvykov. Môžete sa so svojimi deťmi baviť o dôležitosti rodiny a spoločne si na tento deň pripraviť nejakú špeciálnu aktivitu. Vytvorte spolu napríklad rodinný strom, ktorý ukáže vaše rodinné korene a historický vývoj.

Deň rodiny je dôležitým sviatkom, ktorý nám pripomína, že rodina je základom nášho života a kultúry. Je to príležitosť na to, aby sme sa zastavili a venovali čas svojim blízkym a prehĺbili svoje vzťahy s nimi.

AKTÍVNE MÁJOVÉ DNI
Jarné obdobie prináša so sebou príjemné teploty a väčšiu dávku slnka, takže je ideálne na vonkajšie aktivity. Niektoré typické jarné vonkajšie aktivity zahŕňajú:

PRECHÁDZKY V PRÍRODE A TURISTIKA
Po zime sa nám priam žiada tráviť čo najviac času vonku na hrejivom slnku. Keď k tomu prirátame endorfíny z námahy pri šľapaní do kopca a krásne výhľady aj z menších kopcov v okolí vášho bydliska, stojí za to vyraziť! O tom, ako sa správne obliecť a čo si na turistiku zbaliť sme vám písali v minulom článku tu >>

PIKNIK V PRÍRODE
Pri pikniku je dôležité zvoliť jedlo, ktoré sa ľahko prenáša a nevyžaduje príliš veľa prípravy. Skvelou voľbou sú sendviče a iné pečivo, ovocie, zelenina a koláče, skôr suchšie, ktoré nemajú veľa krému. Môžete si vybrať zo širokej škály syrov a mäsových výrobkov, prípadne vziať špekáčiky, slaninu a iné veci na opekanie. Výborný je ovocný šalát alebo nakrájané ovocie a zelenina s dipom, všetko môžete nakrájať až na mieste na čerstvom vzduchu. Nezabudnite si zobrať dostatok vody a iných nápojov, do termosky kávu alebo čaj. Aby ste sa zabavili, vezmite loptu, bedmintonové rakety, bumerang, karty a iné stolové hry. A hlavne si užite pohodu a prítomný okamih s rodinou, partnerom či priateľmi.

CYKLISTIKA
Cyklistika má mnoho benefitov pre zdravie, pretože posilňuje svaly, zlepšuje kardiovaskulárne funkcie, znižuje riziko ochorení a podporuje duševné zdravie. Aj na ten posledný spomenutý benefit by sme mali v tejto dobe dbať. Okrem toho, jazda na bicykli je aj ekologická a ekonomická forma dopravy, ktorá pomáha znížiť závislosť od fosílnych palív a zlepšuje kvalitu ovzdušia. Opäť odporúčame zvoliť vhodné funkčné oblečenie aby vám bolo po celý čas príjemne, nezabudnúť na prilbu, slnečné okuliare a pitný režim.

ČAS NA DVORE A ZÁHRADE
Jarné obdobie prináša so sebou krásne počasie, čo je perfektná príležitosť na to, aby ste si užili svoju terasu, dvor a záhradu. Pestovanie zeleniny, ovocia a byliniek prináša mnohým z vás veľa radosti a úžitku. Zasadiť tiež môžete počas tohto mesiaca rôzne druhy kvetov zo semien, ako napríklad slnečnice, ľalie, petúnie, nechtíky, alebo môžete zvoliť hľuzovité kvety, ako napríklad begónie a dálie (georgíny). Jar je tiež ideálne obdobie venovať čas nábytku, ktorý vám bude až do sychravých jesenných dní slúžiť na relaxáciu a oddych. Je na vás, či kúpite nový nábytok, zreparujete pôvodný, alebo si svojpomocne vyrobíte nový, napríklad obľúbený paletový. Nezabudnite však okrem práce aj relaxovať. Jarné počasie je skvelé na grilovanie s rodinou a priateľmi, čítanie knihy alebo chytanie prvého bronzu na lehátku. A ak máte deti, konečne môžete tráviť viac hodín na čerstvom vzduchu aktivitami od výmyslu sveta.

Veríme, že budete mať možnosť prežiť tento mesiac príjemnými aktivitami so svojimi blízkymi, vo voňavej prírode a na slniečku.

Top