Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Udržateľný letný životný štýl

S príchodom leta prichádzajú aj nespočetné príležitosti pre vonkajšie dobrodružstvá – pikniky, dovolenky a nezabudnuteľné momenty strávené na slnku. Zatiaľ čo sa všetci tešíme na to, čo nám tieto mesiace prinesú, je dôležité pamätať na to, ako môžeme udržať náš letný životný štýl udržateľný a ako môžeme minimalizovať náš vplyv na životné prostredie.

Čo môžete zmeniť vy počas leta s ohľadom na životné prostredie?

Obnoviteľná energia:
Leto je ideálnym obdobím na využitie obnoviteľnej energie, konkrétne solárnej. Solárne panely a solárne nabíjačky sú skvelým spôsobom, ako získavať energiu pre naše domácnosti a elektronické zariadenia. Solárne nabíjačky sú tiež perfektnými spoločníkmi na výlety alebo stanovačky, umožňujú nám nabíjať naše zariadenia bez toho, aby sme boli viazaní na elektrickú sieť. Tento spôsob využitia energie nám nielen umožní ušetriť na elektrine, ale tiež prispieva k redukcii emisií skleníkových plynov.

Udržateľné cestovanie:
V lete sa často cestuje. Pri plánovaní letných výletov alebo dovoleniek by sme sa mali zamyslieť nad tým, ako môžeme minimalizovať naše emisie. Je to možné uprednostnením verejnej dopravy, bicyklovania alebo chôdze, ak je to možné. Ak musíme cestovať autom, môžeme sa rozhodnúť pre zdieľanie jazdy s priateľmi alebo rodinou, čím znížime počet výletov a teda aj množstvo emisií.

Miestne a sezónne jedlo:
V tomto teplom období mnoho druhov ovocia a zeleniny dosahuje svoju plnú zrelosť. Kúpou miestnych a sezónnych potravín nielenže podporíme miestnu ekonomiku, ale tiež znížime emisie spojené s prepravou potravín. Trhy s farmárskymi potravinami, predaj z dvora či online nákup od farmárov sú niektoré zo spôsobov ako sa dostať ku kvalitným produktom. Taktiež by sme mali využívať možnosti domáceho pestovania (ak na to máme priestory a chuť), čo nám tiež umožní mať kontrolu nad tým, čo jeme a ako je to vypestované.

Minimalizujte odpad:
Začal čas piknikov, koncertov a výletov k bazénom, jazerám a moru, kde sa často využíva jednorázový plast. Avšak tieto jednorázové predmety majú veľmi negatívny vplyv na naše životné prostredie, keďže môže trvať stovky rokov, kým sa rozložia. Preto by sme sa mali snažiť znížiť ich používanie tým, že si so sebou na výlety vezmeme vlastné nádoby na jedlo a pitie. Okrem toho je dôležité recyklovať a kompostovať, kde je to možné.

Voda je drahocenná:
Počas letných mesiacov môže byť spotreba vody vysoká, najmä kvôli zavlažovaniu záhrad a napĺňaniu bazénov. Avšak voda je drahocenný zdroj, ktorým by sme mali šetriť. Môžeme to urobiť tým, že budeme zavlažovať záhradu skoro ráno alebo neskoro večer, keď je menej pravdepodobné, že sa rýchlo odparí. Tiež by sme mali byť opatrní pri používaní vody v domácnosti, napríklad pri sprchovaní alebo umývaní riadu.

Ochrana prírody:
Obľúbené sú outdoorové aktivity, ako je turistika, kemping alebo plávanie. Je dôležité pamätať na to, že sme hosťami v prírode a mali by sme ju rešpektovať. To znamená, že nezanechávame odpadky, rešpektujeme životné prostredie a zvieratá a snažíme sa minimalizovať náš vplyv na prírodu.

Udržateľná starostlivosť o telo a krásu:
S príchodom leta je často potrebné zvýšiť starostlivosť o naše telo a krásu, ako je napríklad ochrana pokožky pred slnkom, hydratácia a starostlivosť o vlasy. Mnohé z týchto produktov môžu byť plné chemikálií, ktoré môžu poškodiť naše životné prostredie po tom, ako sa dostanú do našich vodných tokov. Hľadajte alternatívy, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, ako sú organické alebo prírodné produkty. Taktiež sa môžeme rozhodnúť pre produkty s minimálnym balením alebo dokonca vyrobiť niektoré z produktov na starostlivosť o telo doma.

    Letné mesiace sú ideálnym obdobím na to, aby sme si užili život na plno, ale tiež na to, aby sme si prehodnotili naše každodenné návyky a prispôsobili sa udržateľnejšiemu životnému štýlu. Je dôležité si uvedomiť, že každá malá zmena môže mať veľký dopad na našu planétu a je na nás, aby sme ju chránili pre budúce generácie.

    Top