Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Magické zrnká: Prečo nám káva tak chutí? 

Väčšina z nás si nedokáže predstaviť začiatok dňa bez šálky horúcej kávy. Milujeme jej chuť, vôňu a nakopnutie, ktoré nám prinesie (nielen) do začiatku dňa. Jej bohatá história, rôznorodosť druhov a kultúrny význam ju robia fascinujúcou témou nielen pre gurmánov, ale aj pre bežných milovníkov tohto čierneho zlata. Ponorte sa s nami do sveta kávy a prečítajte si množstvo zaujímavých informácií o tomto obľúbenom nápoji.

ENERGIA A KONCENTRÁCIA

Hlavným dôvodom, prečo ľudia piju kávu, je popri skvelej chuti kofeín. Pôsobí ako stimulant centrálneho nervového systému a môže zlepšiť našu koncentráciu, energiu a dokonca aj náladu. Šálka kávy môže skutočne urobiť zázraky a pomôcť nám lepšie sa sústrediť na prácu či štúdium. Keď kofeín vstúpi do nášho tela, blokuje účinky neurotransmitera zvaného adenosín, ktorý nás bežne udržiava v uvoľnenejšom stave. Čo sa týka intenzity povzbudenia, silnejšia a koncentrovanejšia káva, ako je espresso, nás preberie viac ako káva s veľkým množstvom vody alebo mlieka, napríklad latte, pretože obsahuje viac kofeínu v menšom objeme.

BENEFITY PITIA KÁVY – VIAC NEŽ LEN RANNÝ RITUÁL

Káva, popri svojej neodolateľnej chuti a povzbudzujúcom účinku, skrýva aj celý rad zdravotných benefitov.

  • Antioxidanty: Káva je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť naše telo pred voľnými radikálmi.
  • Zlepšenie pamäti: Štúdie ukázali, že kofeín môže zlepšiť krátkodobú pamäť.
  • Riziko chorôb: Konzumácia kávy môže znížiť riziko niektorých chorôb, vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a niektorých typov rakoviny.
  • Metabolizmus: Káva môže zvýšiť váš metabolizmus a pomôcť pri spaľovaní tukov.

Na druhej strane, niektorí ľudia môžu byť citliví na kofeín, čo môže viesť k nespavosti, zvýšenému tepu alebo úzkosti. Dôležité je poznať svoje telo a konzumovať kávu v mierach, ktoré sú pre vás vhodné.

METÓDY PRÍPRAVY KÁVY

Spôsob, akým sa káva pripravuje, môže výrazne ovplyvniť jej chuť a arómu. Od tradičných metód, ako je turecká káva pripravovaná v džezve, cez populárne espresso, až po moderné techniky, ako je cold brew alebo aeropress, každá metóda prináša unikátny výsledok. Napríklad french press (presová kanvica) ponúka silnejší a plnší nápoj, zatiaľ čo filtrovaná káva vedie k ľahšej a jemnejšej chuti. Výber metódy závisí na individuálnych preferenciách a na tom, aký zážitok si konzument praje.

DRUHY KÁV

Arabica, s jej delikátnou chut’ou a zvýraznenou arómou, je najznámejším a najrozšírenejším druhom kávy na svete. Ocenia ju najmä gurmáni, ktorí hľadajú kávu s nižším obsahom kofeínu a jemnými tónmi ovocia alebo kvetov. Na druhej strane, Robusta je o niečo drsnejšia, s hlbokou, často horkou chut’ou a vyšším obsahom kofeínu. Je to práve Robusta, ktorá často tvorí základ mnohých komerčných zmesí kávy, najmä kvôli svojej silnej chuti a výhodnejšej cene.

Ale káva nie je len o týchto dvoch. Druhy ako Liberica a Excelsa pridávajú ešte ďalšiu vrstvu zložitosti do palety chutí a aróm. Tieto druhy môžu byť menej známe, ale majú svoje výnimočné miesto v kultúre kávy. Všetky tieto rozdiely medzi druhmi kávy sú výsledkom kombinácie genetiky, podmienok pestovania a metód spracovania, ktoré z každého zrna vytvárajú jedinečný zážitok pre naše chuťové poháriky.

STARBUCKS®
AKO PIŤ KÁVU?

Praví kávičkári často uprednostňujú čiernu kávu pred tou s mliekom, pretože umožňuje lepšie rozpoznať a oceniť všetky jedinečné chuťové tóny kávy, ktoré mlieko môže zastrieť. V mnohých kultúrach, odkiaľ káva pochádza, je takisto tradičné piť ju bez prídavkov. Napriek tomu si mnoho ľudí stále užíva kávu s mliekom podľa svojich individuálnych preferencií. V závislosti od spôsobu prípravy a servírovania poznáme mnohé druhy kávy a kávových nápojov, medzi tie najobľúbenejšie patria:

  1. Espresso: Základ väčšiny kávových nápojov, ktoré sa vyrába tlačením horúcej vody cez jemne mletú kávu pod vysokým tlakom.
  2. Kapučíno: Polovicu tvorí espresso a zvyšok je kombinácia horúceho mlieka a mliečnej peny.
  3. Latte: Skladá sa z jedného alebo viacerých espress a väčšieho množstva mlieka s malým množstvom peny na vrchu.
  4. Americano: Espresso zriedené horúcou vodou, čo vytvára chuť podobnú filtrovanej káve.
  5. Ľadová káva: Osviežujúci kofeínový nápoj, kde sa chladené espresso kombinuje s ľadom a často s prídavkom mlieka či sladidiel.
STARBUCKS®
Z ČOHO PIŤ KÁVU?

Poháre a šálky, z ktorých ľudia pijú kávu, sú často tak ikonické ako samotný nápoj. Espresso tradične servírujeme v malých, hrubších šálkach, ktoré dokonale uchovávajú teplotu. Dlhé čierne kávy (lungo, americano…) sa zvyčajne podávajú vo vyšších pohároch. Latte a kapučíno sa najčastejšie pijú z väčších, širších šálok, ktoré umožňujú perfektné pomery medzi kávou a mliekom. Často sa však podávajú v špeciálnych sklenených pohároch, ktoré umožňujú obdivovať vrstvenie kávy.

STARBUCKS®

Ľadové kávy sa tradične podávajú v priehľadných sklenených pohároch alebo plastových pohároch na odnesenie, aby si konzument mohol vizuálne vychutnať kontrast medzi tmavou kávou a bielym mliekom, ako aj tanec ľadových kociek plávajúcich na vrchu. Ak ide o kávu s ľadovou drťou, skvele v nich vyniknú sirupy naliate na steny pohára. Tieto poháre sú zvyčajne vyššie a širšie, umožňujúce miešanie rôznych ingrediencií a prídavkov (sirupy, šľahačka). Priehľadné poháre tiež pridávajú k vizuálnemu zážitku, keďže nápoj často vytvára zaujímavé vrstvy a gradienty farieb.

STARBUCKS®

Vaša voľba šálky či pohára môže ovplyvniť nielen estetický zážitok, ale aj chuť a teplotu vášho nápoja.

NIEČO NA DZOBNUTIE KU KÁVE? NECH SA PÁČI!

Káva je nápoj, ktorý môžeme nájsť po celom svete a každá kultúra má svoj vlastný spôsob, ako si ju vychutnáva. Tu je niekoľko obľúbených doplnkov a pochúťok, ktoré sa zvyknú podávať k káve:

  1. Croissanty a iné pečivo: V mnohých kaviarňach v Európe, najmä vo Francúzsku, je croissant klasickým spoločníkom k rannému espresso. Rôzne druhy pečiva, ako sú štrúdle či bagety s maslom a marmeládou, sú obľúbeným doplnkom ku káve.
  2. Koláče a torty: V strednej Európe, najmä v krajinách ako Nemecko, Rakúsko alebo Slovensko, je tradíciou podávať ku káve rôzne druhy koláčov, tort a zákuskov, často s ovocím, orechami alebo čokoládou.
  3. Sušienky a piškóty: V mnohých kultúrach sú sušienky, piškóty alebo amaretti ideálnym spoločníkom k šálke kávy.
  4. Sendviče: V niektorých krajinách, napríklad v Taliansku, sa k rannému cappuccinu podáva sendvič s mortadelou alebo inými plnkami.
  5. Čokoláda: V niektorých kaviarňach sa káva podáva s kúskom čokolády. V Belgicku a Švajčiarsku je kombinácia kávy a čokolády obzvlášť obľúbená.
  6. Chleba s maslom a marmeládou: V krajinách ako Španielsko či Portugalsko je obľúbené maškrtenie chleba s maslom a marmeládou k rannému café con leche.
  7. Slané pochúťky: V niektorých častiach sveta, najmä v krajinách Blízkeho východu, sa káva podáva s malými slanými pochúťkami, ako sú orechy alebo syrové tyčinky.
STARBUCKS®
ZAUJÍMAVOSTI

Vyšší výkon: Vedeli ste, že podľa niektorých štúdií môže pitie kávy pred fyzickým cvičením zvýšiť vašu výkonnosť? Kofeín môže zvýšiť adrenalín v krvi, čo je ideálne pred intenzívnym tréningom.
Kapučíno a mnísi: Názov tohto obľúbeného nápoja bol odvodený od mníchov rádu Kapucínov podľa ich hnedej róby, ktorá mala podobnú farbu ako tento nápoj.
Turecká tradícia: V Turecku je tradícia, že keď žena podáva svojmu potenciálnemu manželovi tureckú kávu, pridá do nej soľ namiesto cukru, aby videla jeho reakciu. Ak muž vypije slanú kávu bez sťažovania, je považovaný za trpezlivého a dobrého manžela.
Kávový omyl: Mnoho ľudí si myslí, že tmavšie pražená káva je kofeínovejšia. Pravdou však je, že svetlejšie pražená káva často obsahuje viac kofeínu ako jej tmavšia náprotivka.
Káva vs. voda: Na prípravu jednej šálky kávy sa spotrebuje oveľa viac vody, ako by ste si mohli myslieť – približne 140 litrov, ak započítame celý proces od pestovania od zrnka až po prípravu nápoja.
Pozitívny vplyv na pečeň: Konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom vzniku cirhózy pečene, najmä u ľudí, ktorí konzumujú alkohol.

TRENDY V KÁVOVOM PRIEMYSLE

Káva, rovnako ako mnohé iné segmenty potravinárstva a nápojov, podlieha rôznym trendom. V posledných rokoch sme svedkami rastúcej popularity tzv. „third wave coffee“, kde sa káva vníma viac ako remeslo než len bežný nápoj. Lokálne pražiarne kávy sa stávajú stále viditeľnejšími a zdôrazňujú pôvod, kvalitu a unikátnu prípravu svojich produktov. Cold brew káva a nitro cold brew získali obrovskú popularitu, ponúkajúc osviežujúci alternatívny spôsob, ako si užiť kávu, najmä v teplých mesiacoch. Rovnako rastie aj dopyt po udržateľne pestovanej a spravodlivo obchodovanej káve, ktorá reflektuje zvyšujúce sa globálne obavy o životné prostredie a sociálne aspekty produkcie.

Káva je nielen nápoj, je to zážitok. Či už hľadáte energetický boost, chcete si len tak príjemne posedieť s priateľmi, alebo potrebujete niečo na zahriatie v chladnom počasí, káva je vždy dobrá voľba. Užite si ju plnými dúškami a nech vám chutí! V príjemnom prostredí s blízkymi ľuďmi chutí najlepšie.

STARBUCKS®
Top