Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Zvládnite predvianočný čas bez stresov

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami prichádza obdobie plné radosti, tradícií a rodinných stretnutí. Toto čarovné obdobie však môže byť aj zdrojom stresu a chaosu, ak nie je dobre naplánované. Efektívna organizácia vám môže pomôcť užiť si sviatky bez zbytočných starostí, umožní vám plne sa venovať rodine a priateľom a vychutnať si každý okamih tohto kúzelného času.

Vytvorte si nerušený čas, kedy si spíšete všetko čo vás až do Vianoc čaká, stanovíte si približné termíny kedy spravíte všetko potrebné, napíšte si zoznamy toho čo treba kúpiť, prípadne rozdelíte úlohy medzi členov rodiny. Keď tok myšlienok okolo predvianočných povinností dáte na papier (spíšete elektronicky), budete sa cítiť oveľa uvoľnenejšie a všetko zvládnete s väčšou istotou a prehľadom.

Poďme sa spolu pozrieť na hlavné oblasti organizácie sviatkov. Od výberu a prípravy darčekov, cez plánovanie sviatočného jedálnička, až po dekorácie a upratovanie, všetko si vyžaduje premyslený prístup. Tento článok vám poskytne užitočné tipy a nápady, ako všetko zvládnuť čo najlepšie a ako si čas pred Vianocami užiť čo najviac.

  1. DARČEKY

Darčeky sú neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Ich výber a príprava môže byť tak vzrušujúca, ako aj náročná úloha.

Tipy na včasné nakupovanie alebo tvorbu darčekov:

  • Už počas novembra si vytvorte zoznam ľudí, ktorým chcete niečo darovať a premyslite si, čo by im mohlo urobiť radosť. Všetko si spíšte, venujte tomu dostatok nerušeného času.
  • Vyhľadávajte inšpirácie na konkrétne darčeky online, v katalógoch, alebo sa priamo poraďte s priateľmi a rodinou.
  • Ku každému darčeku si napíšte názov predajne, či približné miesta, kde by ste daný darček kúpili a spravte tak čím skôr. Ak niečo nenájdete osobne, vyhľadajte a objednajte ho online v dostatočnom časovom predstihu, aby určite prišiel včas.
  • Ak ste zruční, zvážte možnosť vytvorenia vlastnoručne vyrobených darčekov. Niečo osobné ako ručne maľovaný obraz, pletený šál, alebo fotoalbum či fotokniha môžu byť veľmi cenené. Obzvlášť pre rodičov, starých rodičov, či ľudí, ktorí „všetko majú“.

Organizácia rozpočtu a sledovanie výdavkov:

  • Stanovte si rozpočet, ktorý vám pomôže udržať výdavky na darčeky pod kontrolou. Rozhodnite sa, koľko chcete a môžete minúť na každú osobu.
  • Využívajte aplikácie na sledovanie výdavkov (napríklad Rýchly Rozpočet (Fast Budget), alebo si veďte záznamy v tabuľke či zošite.
  • Nezabúdajte využívať zľavy a výpredaje, ktoré môžu výrazne znížiť náklady.

Nápady na kreatívne zabalenie darčekov:

  • Využite ekologické obalové materiály ako sú recyklovaný papier, látkové tašky, alebo staré noviny.
  • Pridajte osobný dotyk, ako sú ručne vyrobené menovky, malé dekorácie, alebo osobné odkazy.
  • Experimentujte s rôznymi technikami balenia, použite farebné stuhy, prírodné materiály ako sú sušené kvety alebo vetvičky.
  • Balenie darčekov si nenechajte na poslednú chvíľu, kedy sa vám môže nakopiť veľa povinností. Pekne zabalené počkajú na svojom mieste aj niekoľko dní.

2. VIANOČNÁ VÝZDOBA

Vytvorenie vianočnej atmosféry vo vašej domácnosti je jedným z kľúčových aspektov príprav na sviatky. Vďaka vianočnej výzdobe môžete zmeniť váš domov na magické miesto plné sviatočnej radosti.

Plánovanie a príprava

  • Začnite plánovať výzdobu včas, aby ste mali dostatok času na zhromaždenie potrebných materiálov a dekorácií. Ak si nie ste istí, či máte všetko potrebné na tohtoročnú výzdobu, zhromaždite na jedno miesto všetky ozdoby a dekorácie, rozdeľte ich na kôpky podľa jednotlivých častí domácnosti, aby ste videli či máte všetko potrebné.
  • Premýšľajte o jednotlivých častiach domova – obývacia izba, jedáleň, vchodová časť a pod., aby ste postupne vytvorili celkový harmonický vzhľad.
  • Všetko, čo treba obmeniť, dokúpiť, alebo by vás tento rok potešilo, kúpte ideálne ešte pred adventom, kedy je v predajniach široký výber.
  • Ak plánujete zmenu oproti predchádzajúcim rokom, rozhodnite sa pre farebnú schému alebo tému výzdoby, či už ide o tradičnú červenú a zelenú, elegantnú bielu a zlatú, alebo niečo úplne originálne.

DIY dekorácie a zapojenie celej rodiny:

  • Vytváranie vlastných vianočných dekorácií môže byť skvelým spôsobom, ako tráviť čas s rodinou. Skúste spoločne vyrábať ozdoby na stromček, adventné vence alebo vianočné girlandy.
  • Použite materiály, ktoré máte doma, alebo prírodné materiály ako šišky, vetvičky a sušené pomaranče. Stanovte si deň, kedy budete tvoriť a vopred všetky materiály pripravte.
  • Deti môžu byť kreatívne pri výrobe vlastných dekorácií, napríklad môžu niečo namaľovať na sklenené gule alebo vytvárať papierové snehové vločky.

Ekologické a udržateľné možnosti výzdoby:

  • Uvažujte o použití recyklovateľných alebo ekologických materiálov. Napríklad namiesto tradičných plastových dekorácií vyberte drevené, sklenené alebo textilné ozdoby.
  • Použite LED svetlá, ktoré sú energeticky efektívnejšie a majú dlhšiu životnosť.
  • Zvážte opätovné použitie alebo úpravu starších dekorácií, namiesto kúpy nových, čím šetríte nielen prostriedky, ale aj životné prostredie.

3. VIANOČNÉ PEČENIE

Pečenie vianočných pochúťok je pre mnohých jednou z najkrajších častí sviatočných príprav. Aj túto aktivitu je však potrebné dobre naplánovať.

  • Výber receptov: Pred začiatkom pečenia si vyberte, ktoré recepty chcete upiecť. Zvážte klasické vianočné pochúťky ako sú medovníky, linecké koláče, vanilkové rožky, medvedie labky, parížske rožky a i. Alebo sladké pečivo, ktoré ste ešte neskúšali – medzi moderné recepty patria napríklad cheesecake, makrónky, popraskané sušienky crinkles a i.
  • Nákup surovín: Na základe vybraných receptov si vytvorte zoznam potrebných surovín. Nakupujte v dostatočnom predstihu, aby ste zohnali všetky suroviny na jednom mieste.
  • Rozdelenie pečenia na viac dní: Rozložte si pečenie na niekoľko dní alebo týždňov. Niektoré druhy pečiva sú najlepšie čerstvé, iné potrebujú odstáť.
  • Nebaví vás pečenie? V tom prípade si už počas novembra objednajte obľúbené koláče a zákusky v cukrárni. Ušetríte tak čas, možno aj trocha nervov a budete mať zaručené, že všetky koláčiky budú skvele chutiť a vyzerať.

Možnosti uchovávania a darovania vianočného pečiva

  • Skladovanie pečiva: Správne skladovanie je kľúčom k tomu, aby vaše pečivo vydržalo čerstvé čo najdlhšie. Väčšina vianočného pečiva môže byť uložená v dózach v chladnej a suchej miestnosti, kde si udržia svoju čerstvosť, krémové zákusky skladujte v chladničke.
  • Darovanie pečiva: Vianočné pečivo môže byť tiež krásnym darčekom pre vašich priateľov, kolegov, susedov alebo rodinu. Pekne zabaľte jednotlivé kúsky do celofánových sáčkov previazaných farebnou stuhou, alebo do ozdobných škatúľ a pridajte osobnú poznámku alebo prívesok.

Užívajte si pokojné chvíle v kuchyni, vôňu korení a radostné chvíle zdieľané s rodinou a priateľmi.

4. VIANOČNÉ MENU

Výber jedál, ktoré potešia všetkých prítomných môže byť niekedy umením, obzvlášť ak sa stretne širšia rodina, alebo noví členovia z iných kútov Slovenska a zo zahraničia. Na čo by ste nemali zabudnúť?

  • Vyberte si vianočné chody: Zvážte, či chcete pripraviť tradičné vianočné jedlá, alebo experimentovať s novými receptami. Ak sa k stolu chystá niekto nový (napríklad priateľ vašej dcéry zo zahraničia, alebo teta z východného Slovenska), spýtajte sa ho na jeho zvyky a predstavy vianočného menu. Spíšte si zoznam ingrediencií a choďte ich včas nakúpiť.
  • Myslite aj na dezerty, ovocie, slané pochutiny
  • Nápoje: Uvažujte o vhodných nápojoch k jedlu a na pitie počas večera. Nealkoholické nápoje, vína, vianočný punč či kokteily, ponuku zostavte podľa preferencií vašej rodiny.

Predpríprava jedál a organizácia chladničky

  • Predpríprava ingrediencií: Nakrájajte zeleninu, pripravte omáčky alebo marinády vopred. Niektoré jedlá môžete dokonca pripraviť deň vopred (napríklad kapustnicu, zemiakový šalát).
  • Organizácia chladničky: Uistite sa, že máte dostatok miesta v chladničke na všetky potraviny. Využite organizéry, boxy a označenie pre jednoduchšiu orientáciu. Ak je vonku vhodná teplota, môžete skladovať niektoré jedlá napríklad aj na balkóne či terase. Dôkladne ich však uzatvorte.

5. PREDVIANOČNÉ UPRATOVANIE

Predvianočné upratovanie je dôležitou súčasťou príprav na sviatky a pomáha vytvoriť príjemné a čisté prostredie na oslavy. Správna organizácia a rozdelenie úloh môžu tento proces uľahčiť. Každá domácnosť pristupuje k upratovaniu odlišne, niektorí upratujú priebežne, iní si vyčlenia intenzívnych niekoľko hodín a dní, kedy všetko upracú naozaj dôkladne.

  • Plánovanie upratovania: Urobte si plán, ktoré časti domácnosti potrebujú najviac pozornosti. Môže to zahŕňať všetko od generálneho upratovania po drobné opravy. Nezabudnite zahrnúť aj menej často upratované oblasti, ako sú okná, výmena závesov alebo triedenie skríň.
  • Rozdelenie úloh a motivácia: Rozdeľte úlohy medzi všetkých členov domácnosti podľa ich schopností a dostupnosti, vytvorte zoznam úloh kto bude mať čo na starosti a dokedy to bude mať hotové. Deti môžu pomáhať s jednoduchšími úlohami, ako je utieranie prachu alebo triedenie hračiek. Môžete vymyslieť systém odmien a motivácie, aby sa všetci pustili do upratovania s väčšou chuťou. Môže to byť spoločné kino, výlet na vianočné trhy, alebo obľúbená maškrta po dokončení všetkého potrebného.

6. EFEKTÍVNE SKLADOVANIE DEKORÁCIÍ

Kde a ako uskladniť sezónne dekorácie po skončení sviatkov je vhodné premyslieť už vopred a zabezpečiť si potrebné úložné riešenia.

  • Využitie skladovacích riešení: Použite skladovacie boxy, krabice alebo vrecia. Označte ich pre jednoduchšiu identifikáciu.
  • Originálne spôsoby skladovania: Závesné organizéry, ktoré sa zvyčajne používajú na topánky, kabelky alebo drobnosti, môžu byť skvelé na skladovanie menších dekorácií a ozdôb. Vianočné reťaze so svetlami môžu byť jednoducho a prehľadne uložené obtočením okolo obyčajných šatníkových vešiakov.
  • Optimalizácia priestoru: Využite priestor pod posteľami, na vrchu skríň alebo v pivnici na uloženie menej používaných predmetov.
  • Revízia a vyhodenie: Pred skladovaním predmetov zvážte, či sú stále potrebné alebo použiteľné. Vyhodenie alebo darovanie nepotrebných vecí môže uvoľniť veľa priestoru.

Na záver si pripomeňme, že skutočná krása sviatkov spočíva v spoločných chvíľach, teple rodinného krbu a v podelení sa o radosti života. Nech nás plánovanie a prípravy neodvádzajú od týchto hodnôt. Vianoce sú časom pokoja a lásky, nie zhonu a stresu. Užívajme si tieto chvíle s vedomím, že najcennejšie darčeky nemožno kúpiť – sú to naše spoločne strávené okamihy a vzájomné pochopenie.

Top