Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Sviatky plné radosti: Vytvorte si spoločné rodinné rituály

Sviatky sú časom, kedy sa zastaví ruch bežného života, otvárajúc priestor pre rodinnú pohodu a spoločné chvíle. Vytváranie rodinných rituálov počas sviatkov, na ktoré sa budete tešiť každý rok, môže byť základom pre posilnenie vzťahov a vytvorenie nezabudnuteľných spomienok.

Inšpirujte sa našimi nápadmi, alebo skúste zaviesť vlastné rituály, ktoré obohatia vaše sviatočné chvíle.

ČÍTANIE KNÍH
Vytvorte si rodinnú tradíciu spoločného čítania každý večer počas sviatkov. Strávte tak celá rodina spoločný čas v pohodlí domova s knihou v ruke, čo vytvára pokojnú a uvoľnenú atmosféru. Ak máte malé deti, ktoré nevedia čítať, prečítajte im zopár vianočných príbehov vy. Spravte si pohodlie napríklad na gauči pri vianočnom stromčeku, na stôl položte džbán s čajom, šálky a tácku s koláčikmi. Ak máte krb, zapáľte oheň a strávte pri knihách ničím nerušenú aspoň pol hodinu/hodinu (kto má chuť, kľudne dlhšie).

PANTA RHEI

STAVANIE STAVEBNICE LEGO
LEGO je vynikajúca aktivita, ktorá spája rodiny bez ohľadu na vek. Vyberte si súpravu (každý rok môžete dokúpiť novú), ktorá osloví všetkých členov rodiny a vytvorte si tradíciu spoločného stavania počas sviatkov. Môžete dokonca postaviť vianočnú scénu alebo vianočný stromček z LEGO, čím pridáte do vašich sviatočných dekorácií osobitý dotyk. Táto aktivita podporuje tímovú prácu, kreativitu a poskytuje hodiny zábavy a spolupráce.

ALLTOYS

RODINNÉ STOLOVÉ HRY
Stolové hry sú skvelý spôsob, ako stráviť večer v teple domova a zároveň sa zabaviť. Vyberte si hry, ktoré vyhovujú všetkým vekovým skupinám a majú rôzne úrovne obtiažnosti. Tieto hry môžu byť tradičné ako Monopoly alebo Scrabble, alebo môžete skúsiť aj novšie hry, ktoré si vyberiete spoločne (Harry Potter, Minecraft a i.). Hranie hier posilňuje rodinné väzby a podporuje zdravý duch konkurencieschopnosti a strategického myslenia.

PANTA RHEI

PRIPRAVTE SI SPOLOČNE NIEČO ZDRAVÉ
Sviatky sú často spojené so sýtymi kalorickými jedlami, preto je príjemné nájsť rovnováhu so zdravšími možnosťami. Vyberte si napríklad na 2. sviatok vianočný recepty, ktoré môžete pripraviť spolu s rodinou – môže to byť šalát s vlastnoručne pripraveným dresingom, pečená zelenina s bylinkami, smoothie alebo ovocné dezerty. Varenie spolu nielenže podporuje zdravý životný štýl, ale tiež učí deti zručnostiam a hodnote prípravy jedla.

DOMÁCI PUNČ
Vytvorte si vlastný recept na vianočný punč, ktorý bude každý rok súčasťou vašich sviatočných tradícií. Experimentujte s rôznymi kombináciami ovocia, korenín, prípadne alkoholu pre dospelých. Punč môžete podávať počas rodinných stretnutí alebo pri sledovaní vianočných filmov, čím pridáte kúzlo a teplo do vašich sviatočných večerov.

Recept na domáci nealkoholický punč
Z tohto receptu môžete vychádzať, skúste ho však ozvláštniť niečím, čo spraví váš recept jedinečný a budete ho chcieť opakovať každý rok. Tajné tipy – pomarančová kôra, zázvor, badián, maliny, čierny čaj, vanilka, ananásový džús a i. Fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 4 šálky jablkovej šťavy
  • 2 šálky pomarančovej šťavy
  • 1 citrón, nakrájaný na plátky
  • 1 pomaranč, nakrájaný na plátky
  • 1 jablko, nakrájané na tenké plátky
  • 2-3 štipky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového oriešku
  • 1-2 kúsky celej škorice na ozdobu
  • Med alebo javorový sirup podľa chuti

Postup:

  1. Do veľkého hrnca nalejte jablkovú a pomarančovú šťavu.
  2. Pridajte plátky citróna, pomaranča a jablka.
  3. Pridajte mletú škoricu, klinčeky, muškátový oriešok.
  4. Zmiešajte a zahrejte na strednom ohni, ale nedovoľte, aby zmes začala vrieť.
  5. Po zahriatí zmesi znížte teplotu a nechajte punč na miernom ohni 10-15 minút, aby sa chute prepojili.
  6. Ak chcete, ochuťte medom alebo javorovým sirupom podľa chuti.
  7. Podávajte teplé, v každom pohári nechajte kúsky ovocia a škorice.

SPOLOČNÉ RAŇAJKY
Zaveďte si tradíciu spoločných raňajok, napríklad na 1. sviatok vianočný. Pripravte si ich spoločne, každý nech priloží ruku k dielu. Môže ísť o sladké raňajky s palacinkami, wafľami, čokoládovou nátierkou, džemom, tvarohom, šľahačkou a množstvom ovocia a orieškov. Alebo slané raňajky s vajíčkovými jedlami, párkami, pečivom, nátierkami a zeleninou. Zloženie si prispôsobte vlastným chutiam. Nikde sa neponáhľajte a strávte pri stole príjemný čas pri jedle, káve, čaji a rozhovoroch.

DOMÁCE KINO
Vytvorenie domáceho kina je jednoduché a zábavné. Potrebujete len projektor (ktorý si môžete požičať alebo kúpiť), plátno (alebo veľkú bielu stenu) a pohodlné sedenie. Vyberte si zoznam vianočných alebo rodinných filmov, ktoré si chcete počas sviatkov pozrieť. Nezabudnite na popcorn, nápoje a pohodlné vankúše alebo deky pre dokonalý filmový zážitok.

VONKAJŠIE AKTIVITY
Ak to počasie dovolí, môžete ísť spoločne korčuľovať, sánkovať, alebo ísť aspoň na prechádzku v zimnej krajine. Jednou z príjemných tradícií môže byť zapichovanie polovíc jabĺčok a vešanie lojových gúľ so semienkami na konáre v lese.

POMOC DRUHÝM
Sviatky sú ideálnym časom na prejavenie vďačnosti a zdieľanie s tými, ktorí sú menej šťastní. Navštívte miestne útulky, charitatívne organizácie alebo sa zapojte do dobrovoľníckych aktivít. Vytvorte krabičky s darčekmi pre osamelých seniorov vo svojom okolí, alebo sa zapojte do organizovanej zbierky pre seniorov z domovov dôchodcov. Tento rituál pomáha vzbudiť pocit empatie a spolupatričnosti a učí deti hodnotám pomoci a zdieľania.

PLÁNOVANIE BUDÚCEHO ROKA
Vytvorte si tradíciu rodinného plánovania cieľov a predsavzatí na nový rok. Táto aktivita môže byť zábavná a zároveň inšpirujúca. Sednite si spolu, diskutujte o vašich snoch a plánoch, a vytvorte si plán, ako ich dosiahnuť. Toto plánovanie môže byť spojené s vytváraním nástenky snov, zápisníkov cieľov alebo len s rodinným rozhovorom pri šálke čaju.

Tieto tradície posilňujú rodinné väzby, prinášajú radosť a vytvárajú nezabudnuteľné spomienky, ktoré obohatia vaše sviatočné oslavy a poskytnú pocit pohody a radosti.

Top