Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Letné prázdniny: Ako čo najlepšie naplánovať aktivity, dovolenky a starostlivosť o deti?

Letné prázdniny sú časom, na ktorý sa deti tešia celý rok. Pre rodičov to však môže byť náročné obdobie, keď sa snažia skombinovať prácu, dovolenku a starostlivosť o deti. Aby ste si mohli leto užiť bez zbytočných stresov, prinášame vám niekoľko praktických tipov ako si všetko zorganizovať čo najlepšie.

PLÁNOVANIE VOPRED – KĽÚČ K SPOKONOSTI CELEJ RODINY

Plánovanie je základ, najmä keď obaja rodičia pracujú. Zopár tipov ako na to:

VYTVORENIE KALENDÁRA

  • Rodinný kalendár: Zaobstarajte si veľký nástenný kalendár alebo použite digitálnu verziu. Postupne si doň zapisujte všetky dôležité dátumy, ako sú tábory, dovolenky, dni, keď ste v práci, a dni, keď máte voľno. Hneď ako niečo naplánujete, rezervujete či dohodnete, zapíšte to do kalendára.
  • Farby a kategórie: Môžete využívať farebné rozlíšenie rôznych aktivít. Napríklad zelená farba pre rodinné aktivity, modrá pre aktivity detí mimo rodiny – napríklad tábory, červená pre vaše neodkladné pracovné povinnosti, a pod. Toto farebné rozlíšenie pomôže rýchlejšie sa zorientovať v pláne.
  • Pravidelné aktualizácie: Pravidelne kontrolujte a aktualizujte kalendár podľa potreby. Zmeny v pláne, nové aktivity alebo nečakané udalosti by mali byť okamžite zapísané.

STANOVENIE PRIORÍT

  • Kľúčové aktivity: Určite si, ktoré aktivity sú pre vás a vaše deti najdôležitejšie. Napríklad rodinná dovolenka, týždenný pobytový tábor alebo dôležité rodinné oslavy.
  • Dôležité termíny: V kalendári si vyznačte dni, ktoré sú pre vás pracovne náročné a budete potrebovať dodatočnú pomoc so starostlivosťou o deti – na tieto dni treba zabezpečiť aktivity s ostatnými členmi rodiny, denné tábory, opatrovateľku alebo blízku kamarátku na stráženie a podobne. Naopak, vyznačte si dni, ktoré sú pre rodinné aktivity a výlety najvhodnejšie a dohodnite sa s partnerom alebo deťmi, ako ich strávite.
  • Flexibilita: Majte na pamäti, že plány sa môžu meniť. Buďte pripravení na flexibilitu a majte pripravené náhradné riešenia pre prípad nečakaných udalostí.

ZBER INFORMÁCIÍ

  • Tábory a kurzy: Zistite si čo najskôr aké denné tábory sú v ponuke v okolí vášho bydliska a pobytové tábory v lokalite, ktorá je pre vás z hľadiska vzdialenosti či prostredia v poriadku. Najjednoduchšia cesta je použiť internet, kde vám po zadaní vašich požiadaviek vyhľadávač ukáže možnosti. Tiež si rozmyslite o aké zameranie tábora máte záujem – či chcete zameranie na šport, jazyk, výlety, alebo len oddychové tábory plné zábavy. Možností je veľa. Niektoré populárne tábory môžu byť rýchlo obsadené, preto sa registrujte včas. Po registrácii zapíšte termín do kalendára spomínaného vyššie.
  • Dovolenky: Naplánujte dovolenku v dostatočnom predstihu. Skontrolujte si dostupnosť ubytovania a rezervujte si izbu/apartmán. Ak plánujete dovolenku v zahraničí, uistite sa, že máte všetky potrebné cestovné doklady.
  • Miesta na výlety: Vyhľadajte tipy na miesta, ktoré by ste chceli navštíviť počas krátkych výletov. Hľadajte zaujímavé miesta vo vašom alebo vzdialenejšom okolí – atrakcie a miesta určené deťom a rodinám, historické pamiatky – hlavne hrady a zámky, prírodné zaujímavosti, turistiky či náučné chodníky, zábavné a vodné parky, kultúrne podujatia atď. Inšpirujte sa na blogoch a sociálnych sieťach, tipov pre rodiny s deťmi je tam neúrekom.

ZAPOJENIE DETÍ

  • Diskusia: Zapojte deti do plánovania. Pýtajte na ich predstavy a želania ohľadom letných prázdnin. Deti budú nadšené, keď uvidia, že ich názory sú dôležité. Pri výbere táborov, výletov alebo domácich aktivít berte do úvahy ich preferencie.
  • Nastavenie očakávaní: Vysvetlite deťom, čo môžu očakávať od programu počas leta a aké sú pravidlá. Pomôže to predísť sklamaniam a nedorozumeniam. Môžete im vysvetliť vašu časovú a finančnú situáciu a zdôrazniť, že porovnávanie s kamarátmi nie je tá správna cesta.

ROZPOČET

  • Finančný plán: Stanovte si rozpočet na letné prázdniny. Zohľadnite náklady na tábory, dovolenky, výlety, stravu, opatrovateľku či hmotné veci na zabavenie detí a rodiny.
  • Šetrenie: Hľadajte spôsoby, ako ušetriť. Využite zľavy, rodinné balíčky a špeciálne ponuky. Skontrolujte, či máte nárok na finančnú podporu alebo príspevky na tábory od zamestnávateľa a či a kde môžete využiť rekreačný poukaz.
  • Rozumné výdavky: Pri plánovaní aktivít zohľadnite finančné možnosti a snažte sa nájsť rovnováhu medzi zábavou a výdavkami. Niektoré aktivity môžu byť skvelé a zároveň nenáročné na rozpočet, ako napríklad pikniky, turistika alebo návšteva miestnej knižnice.

MOŽNOSTI TRÁVENIA ČASU POČAS PRÁZDNIN

Letné prázdniny ponúkajú deťom široké spektrum možností, ako zmysluplne a zábavne stráviť voľný čas. Na rodičoch zostáva tieto aktivity efektívne naplánovať, zapojiť starých rodičov alebo využiť ponuku pobytových či denných táborov, aby zabezpečili deťom nezabudnuteľné leto plné nových zážitkov.

Tu sú základné možnosti, z ktorých si môžete vyskladať program na celé prázdniny:

Aktivity doma

Ak to charakter vašej práce umožňuje, skúste si aspoň na nejaký čas dohodnúť v práci home office. Môžete tak byť viac prítomní pre svoje deti a lepšie prispôsobiť svoj pracovný čas ich potrebám. Výhodou je tiež flexibilná pracovná doba. Môžete pracovať napríklad skôr ráno alebo večer. A čo robiť doma?

  • Voľná zábava: Tvorenie, maľovanie, hranie sa s hračkami, stavebnicami a hrami, čítanie kníh, pozeranie TV, kúpanie sa v bazéne a ďalšie aktivity, ktoré vaše deti milujú by mali tvoriť veľkú časť trávenia voľného času. Sú prázdniny, doprajte deťom oddych od vzdelávania a priestor na ich záľuby a drobné radosti.
  • Domáce projekty: Naplánujte si s deťmi rôzne domáce projekty, ako je záhradkárčenie, tvorivé dielne alebo spoločné varenie. Tieto aktivity sú zábavné a deti všeličo naučia.

Dovolenky a výlety

  • Športové aktivity: Motivujte deti k športovaniu. Naplánujte rodinné bicyklové výlety, plávanie alebo turistiku. Pohyb na čerstvom vzduchu prospeje celej rodine.
  • Výlety do okolia: Ak nemôžete ísť na dlhšiu dovolenku, naplánujte si aspoň niekoľko krátkych výletov. Návšteva zaujímavých miest vo vašom okolí môže byť rovnako zábavná ako zahraničná dovolenka.
  • Krátke pobyty: Čo tak ísť na stanovačku kúsok od domu, na záhrade starých rodičov, alebo do najbližšieho kempu? Opekanie, pozorovanie hviezd, spievanie pri táboráku, či rozprávanie strašidelných rozprávok je obľúbená zábava, na ktorú budú deti dlho spomínať. Alebo sa vyberte na víkend do aquaparku, prípadne ho strávte v meste, kde ste ešte neboli.
  • Rodinná dovolenka: Ak máte možnosť, naplánujte si aspoň týždňovú dovolenku s deťmi. Pri mori alebo jazere, na horách, na Slovensku, alebo niekde v zahraničí. Voľba je na vás, vašich túžbach a finančných možnostiach.

Starí rodičia a ďalší členovia rodiny

  • Pobyt u starých rodičov alebo iných členov rodiny či blízkych priateľov: Ak máte tú možnosť, požiadajte starých rodičov, aby na niekoľko dní alebo týždňov prevzali starostlivosť o deti. Deti si užijú zmenu prostredia, starí rodičia budú mať radosť z času stráveného s vnúčatami a vás to odbremení od neustáleho vytvárania programu a zabezpečovania stravy ďalších potrebných vecí.
  • Spoločné výlety: Zorganizujte spoločný výlet so starými rodičmi. Môže to byť skvelá príležitosť na utuženie rodinných vzťahov.

Tábory pre deti

  • Denné tábory: Denné tábory sú skvelou voľbou pre pracujúcich rodičov. Deti sa počas dňa zabavia a večer sa vrátia domov. Vybrať si môžete z rôznych tematických táborov, ako sú športové, umelecké či jazykové.
  • Pobytové tábory: Ak hľadáte dlhodobejšie riešenie, pobytové tábory sú ideálnou voľbou. Deti strávia týždeň alebo viac mimo domova, čo im poskytne nové zážitky, kamarátstva a naučí ich to samostatnosti.
  • Jazykové školy a kempy v zahraničí: Kde sa najviac naučiť jazyk ak nie v zahraničí? Využite čas prázdnin a strávte nejaký čas na jazykovom pobyte napríklad v niektorej prímorskej krajine, kde si okrem vzdelávania môžete užiť voľný čas aj kúpaním a výletmi.

Letné prázdniny môžu byť zábavným a nezabudnuteľným obdobím pre celú rodinu, ak si ich dobre naplánujete. Kombináciou rôznych aktivít, dovoleniek a táborov môžete zabezpečiť, že vaše deti budú mať pestré a podnetné leto, zatiaľ čo vy budete mať čas aj na prácu a oddych. Samozrejme, každý má iné časové a finančné možnosti, či predstavy o trávení času. Ak toto leto neplánujete zahraničnú dovolenku, či letný tábor, je to úplne v poriadku. Nezabúdajte na to, že najdôležitejšie je stráviť čas spolu a vytvárať spoločné zážitky.

Top