Obchodné centrum otvorené 9-21 H. Lidl otvorený 7-21 H. (NE 8-21 H.)

Blog

Balenie bez stresu – tipy a triky na balenie na dovolenku

Chystáte sa na letnú dovolenku a premýšľate, ako najlepšie zabaliť všetky potrebné veci? Či sa chystáte cestovať lietadlom alebo autom, máme pre vás množstvo praktických tipov a trikov, ktoré vám pomôžu zvládnuť balenie bez stresu.

1. Vytvorte si zoznam

Pred začatím balenia si vytvorte zoznam všetkých vecí, ktoré budete potrebovať. Zoznam vám pomôže získať prehľad o tom, čo všetko potrebujete a zamedzí zabudnutiu dôležitých položiek. Rozdeľte si zoznam do kategórií, ako sú napríklad oblečenie, hygienické potreby, elektronika a nabíjačky, dokumenty, lieky a zábava. Týmto spôsobom budete mať istotu, že ste na nič nezabudli.

2. Baľte oblečenie efektívne

Pre efektívne balenie oblečenia použite metódu rolovania namiesto skladania. Rolovanie nielenže šetrí miesto, ale tiež pomáha minimalizovať pokrčenie. Ak chcete zbaliť čo najviac oblečenia, vyskúšajte balenie do vákuových alebo kompresných vreciek. Tento spôsob je ideálny, ak cestujete naľahko, len s príručnou batožinou. Doma z vreciek vysajte vzduch vysávačom a na dovolenku vezmite ručnú vákuovaciu pumpu, ktorá vám pomôže vysať vzduch pred cestou domov. Baľte takto najmä menej krčivé druhy oblečenia. Tip na ožehlenie krčivých vecí pre dámy po príchode na ubytovanie: ak používate žehličku na vlasy, môžete ňou jednoducho vyžehliť oblečenie a to rovno z obidvoch strán pretiahnutím látky cez žehliace platne. Môžete si teda vziať aj obľúbený krčivejší kúsok.

V letnom období stačí spravidla len zopár kusov oblečenia: 2 – 3 spodné diely (sukne, krátke nohavice), vrchných dielov viac. Nezabudnite na šaty, aspoň dvoje plavky, spodnú bielizeň a doplnky (pokrývky hlavy, slnečné okuliare, bižutériu…). Pozrite si predpovede počasia a ak vás čakajú horúce dni a teplé večery, stačí vám väčšinou len jedna súprava dlhého oblečenia (mikina, džínsová bunda, tenký svetrík, dlhé tenké nohavice alebo legíny a pod).

3. Minimalizujte obuv

Obuv zaberá veľa miesta, preto sa snažte minimalizovať počet párov, ktoré si so sebou vezmete. Zvoľte univerzálnu obuv, ktorá sa hodí k viacerým outfitom a je vhodná na rôzne aktivity. Do uzavretej obuvi vložte menšie predmety, ako sú ponožky alebo spodné prádlo, aby ste maximálne využili dostupný priestor. Do horúcich letných destinácií väčšinou stačia jedny sandále či šľapky, uzavretú obuv vyslovene netreba ak sa nechystáte na výlety do prírody a na nespevnené povrchy.

4. Kozmetika v cestovných baleniach

Na kozmetiku použite cestovné balenia, ktoré sú menšie a skladnejšie. Či už rovno kúpite malé balenia, alebo v drogériách nájdete množstvo malých fliaš a nádob, do ktorých si môžete preliať svoje obľúbené produkty. Hodiť sa budú aj vzorky krémov, šampónov, či parfumov namiesto veľkých túb a flakónov. Nezabudnite všetko uložiť do vodotesného vrecka, aby ste predišli vytečeniu a znečisteniu ostatných vecí. Časť tekutej kozmetiky nahradí tuhý šampón, ktorý sa dá využiť aj namiesto sprchového gélu či odličovača.

5. Pranie oblečenia

Pri dlhšom cestovaní zbaľte mydlo na pranie ak na ubytovaní nemáte práčku, alebo si na mieste kúpte malý prací gél ak práčku máte, aby ste si mohli priebežne niečo preprať. Prípadne veci dajte do práčovne. Vtedy si nemusíte brať veľa oblečenia ani na mesačnú dovolenku.

6. Cestovné uteráky

Kúpte si cestovné uteráky zo syntetického mikrovlákna, bývajú aj s froté úpravou pre väčší komfort. Sú rýchloschnúce, ale hlavne malé a skladné. Po zbalení majú veľkosť asi ako peňaženka, naviac sú veľmi ľahké.

7. Alkohol a cigarety

Ak plánujete prepravovať alkohol a tabakové výrobky, preverte si, aké množstvo môžete prepraviť do krajiny, do ktorej cestujete.

8. Nákupy na mieste

Myslite na to, že vo väčšine krajín, do ktorých sa bežne cestuje, sa dá väčšina vecí kúpiť priamo na mieste. Či už ide o kozmetiku, potraviny, oblečenie či plienky pre deti.

Tipy na balenie do lietadla

1. Skontrolujte povolenú hmotnosť a rozmery batožiny

Každá letecká spoločnosť má svoje vlastné pravidlá týkajúce sa povolenej hmotnosti a rozmerov príručnej aj podanej batožiny. Pred začatím balenia si skontrolujte tieto informácie na stránke leteckej spoločnosti, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam a dodatočným poplatkom na letisku. Dobrým pomocníkom je digitálna váha na batožinu, ktorú si môžete zbaliť a odvážiť ňou batožinu aj pred cestou domov, čo je užitočné ak plánujete väčšie dovolenkové nákupy.

2. Dôležité veci do príručnej batožiny

Do príručnej batožiny si zabaľte všetky dôležité veci, ako sú doklady, peniaze, elektronika, lieky a náhradné oblečenie. Týmto spôsobom budete mať všetko potrebné po ruke, aj keď sa vaša podaná batožina stratí alebo oneskorí. Ak podanú batožinu nemáte, snažte sa byť čo najpraktickejší v balení a nebrať zbytočnosti. Nezabudnite, že tekutiny v príručnej batožine musia byť v obaloch do 100 ml a umiestnené v priehľadnom uzatvárateľnom vrecku. Deti do 2 rokov môžu mať v príručnej batožine tekutiny nad tento limit, kľudne im môžete vziať väčšiu fľašu s vodou či vrecká s výživou aj vo väčšom objeme a množstve.

3. Kočík

Kočík môžete vziať pre dieťa vždy zdarma, vek nerozhoduje, niektoré aerolinky uvádzajú hraničný vek 12 rokov. Do podvozku môžete vložiť napríklad uteráky a plážové podložky. Nezabudnite na cestovný obal na kočík alebo aspoň igelitové vrece, do ktorého kočík pred odovzdaním pracovníkom letiska vložíte, ochráni kočík pred ušpinením.

Tipy na balenie do auta

1. Usporiadajte batožinu v aute

Pri balení do auta dbajte na správne usporiadanie batožiny, aby ste maximálne využili dostupný priestor. Kufre umiestnite na spodok, ťažšie predmety dajte do stredu a ľahšie položte navrch. Pre lepšiu stabilitu a bezpečnosť upevnite batožinu pomocou sietí alebo popruhov.

2. Pripravte si tašku s nevyhnutnosťami

Tašku so všetkými potrebnými vecami na cestu, ako sú občerstvenie, voda, lekárnička, cestovné vankúše, knihy či zábava pre deti umiestnite na dosah ruky, aby ste nemuseli zastavovať a hľadať potrebné veci počas jazdy. Nezabudnite tiež na cestovné doklady a peniaze, ktoré by mali byť vždy po ruke.

3. Optimalizujte priestor v aute

Použite organizéry a boxy na lepšie usporiadanie menších predmetov, ako sú hračky, knihy, elektronika a hygienické potreby. Tieto organizéry pomáhajú udržať poriadok v aute a uľahčujú prístup k veciam počas cesty. Využite závesné organizéry na zadnú stranu predných sedačiek na uloženie drobností, ktoré počas jazdy potrebujete. Ak máte veľa vecí, zvážte použitie strešného boxu na ďalšie uloženie batožiny. Uistite sa, že je správne upevnený a nepresahuje povolenú hmotnosť.

4. Akú batožinu vziať?

Pri balení na dovolenku autom je najlepšie kombinovať rôzne druhy batožiny: pevné kufre pre ochranu krehkých vecí, cestovné tašky pre jednoduchšie vyplnenie priestoru kufra auta a ľahký prístup, ruksaky pre osobné veci a na výlety a úložné boxy alebo organizéry na udržanie poriadku.

Či už cestujete lietadlom alebo autom, dôkladná príprava a organizácia vám uľahčia cestu a zabezpečia, že budete mať so sebou všetko potrebné. Užite si svoju dovolenku naplno a bez starostí!

Top